Generolas Sergejus Surovikinas.

Rusija sulaikė kelis aukšto rango karininkus, Kremliui bandant išvalyti kariuomenę nuo tų, kuriuos įtaria nelojalumu po Vagnerio sukilimo.

Geri šaltiniai tvirtina, kad nuo to laiko buvo sulaikyta mažiausiai 13 aukšto rango pareigūnų, kai kurie vėliau buvo paleisti, o kiti nušalinti nuo pareigų arba atleisti iš pareigų su prielaida, kad Vladimiro Putino inkvizicijos laukia išdavystės.

Manoma, kad tarp tų, kurie, kaip manoma, buvo apklausti, yra generolas Sergejus Surovikinas, Rusijos aviacijos ir kosmoso pajėgų vadovas, dėl kruvinų bombardavimo kampanijų Sirijoje žinomas kaip „generolas „Armagedonas“.

Aukščiausias pareigūnas nebuvo matomas viešumoje nuo maišto dienos, nors vienas Rusijos pareigūnas anksčiau šią savaitę teigė, kad jis „šiuo metu nepasiekiamas“, nes ilsisi.

Kiti aukšto rango karininkai, kurie, kaip manoma, buvo nukreipti, yra antrasis Surovikino vadas generolas pulkininkas Andrejus Judinas, karinės žvalgybos vado pavaduotojas generolas leitenantas Vladimiras Aleksejevas ir buvęs gynybos viceministras Michailas Mizincevas.

Praėjus kelioms savaitėms po dramatiško maišto, samdinių armijos kariai žygiavo į Maskvą, o paskutinės prezidento Vladimiro Putino ir Wagnerio vado Jevgenijaus Prigožino derybos sustojo, atrodo, kad ginkluotosiose pajėgose prasidėjo atsakas.

Prigožinas, kuris taip pat nebuvo matomas viešumoje nuo sukilimo pabaigos, žygiavo į Rusijos sostinę reikalaudamas gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir Generalinio štabo vado Valerijaus Gerasimovo atsistatydinimo.

Tačiau nuo to laiko pora liko dirbti, o Prigožinas, kuris teigė, kad maištas nebuvo žingsnis prieš Putiną, pradėjo savo privačią armiją perkelti į Baltarusiją.

Tačiau WSJ šaltiniai sakė, kad taikiniu buvo ir kiti aukšto rango pareigūnai, tarp sulaikytųjų ir apklaustųjų – Surovikinas, kuris, kaip teigia viešai neatskleista informacija, žinojo apie sukilimą birželio 23 d., prieš jam įvykstant, bet nedalyvavo jo planavime.

„Sulaikymai skirti valyti gretas tų, kuriais, kaip manoma, nebegalima pasitikėti“, – laikraščiui sakė vienas.

Manoma, kad 56 metų vyras yra artimas Wagnerio vadui Prigožinui, kuris jį viešai gyrė kaip kompetentingiausią Rusijos kariuomenės vadą.

„Surovikinas yra legendinis žmogus, jis gimė ištikimai tarnauti Tėvynei“, – 2022 m. spalį apie Surovikiną sakė Prigožinas.

Surovikinas dingo iš visuomenės akiračio po to, kai praeitą mėnesį trumpalaikis Wagnerio maištas sukėlė šoko bangas visoje Rusijoje.

Paskutinį kartą jis buvo matytas, kai ragino Wagnerio vadą atšaukti savo vyrus labai neįprastame vaizdo įraše. Nesiskutęs ir susiraukęs jis paragino Prigožiną sustoti.

Kremlius atmetė pranešimus apie jo sulaikymą, tačiau nežinomybė dėl generolo likimo išlieka.

Šią savaitę Rusijos parlamento žemųjų rūmų gynybos reikalų komiteto vadovas Andrejus Kartapolovas sakė, kad Surovikinas „dabar ilsisi, šiuo metu jis nepasiekiamas“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: