© Projekto organizatorių archyvo nuotr.

Dvejus metus po visas šalies mokyklas keliavęs kino edukacijos projektas „Mokausi iš kino“ atsisveikina su Kauno mokyklomis. Į tris kino edukacijos veiklas – filmų peržiūras, jų aptarimus ir kūrybines kino dirbtuves – susitelkę projekto rengėjai mokytis iš kino skatino ir moksleivius, ir pedagogus.

Pasak projektą Kaune organizavusio Tarptautinio Kauno kino festivalio atstovų, šio miesto mokyklos džiugino aktyviu įsitraukimu į edukacines veiklas, noru ne tik žiūrėti filmus, bet ir kalbėtis apie juos, patiems kurti.

2428 moksleiviai – tiek Kauno regiono mokyklų auklėtinių dalyvavo „Mokausi iš kino“ seansuose ir diskusijose po jų. Dar 325 moksleiviams nusišypsojo laimė kurti filmą su bendraamžiais tris dienas trukusiose dirbtuvėse. Jiems padėjo Lietuvos kino profesionalai, kūrybiškai perdavę ne tik teorines žinias, bet ir praktinę kino kūrimo patirtį.

Trumpam į moksleivių suolus sugrįžo ir per 80 Kauno regiono pedagogų. Specialiai jiems surengtuose mokymuose jie praktiškai susipažino su visais kino kūrimo etapais – nuo pirminės filmo idėjos vystymo ir scenarijaus rengimo iki filmo montažo ypatybių. Kalbėdami apie „Mokausi iš kino“ naudą, pedagogai labiausiai vertino moksleivių sudominimą, jų skatinimą kalbėtis aktualiais klausimais per tematiškai artimų filmų prizmę, padrąsinimą atvirai kelti rūpimas temas.

„Ko gero pirmą sykį savo neklaužadų klasę mačiau tokią susidomėjusią ir rimtą. Pajutau, kad filmas palietė jų širdis, privertė susimąstyti, daryti išvadas. Drįstu spėti, kad nemažai mokinių daliai tai buvo pirmas kartas, kai jie pamatė tikrą nekomercinį filmą kino teatro salėje. Manau, tai nepaprasta patirtis, parodžiusi, kad kinas nėra vien pigios, lėkštos komedijos, pakvipusios kukurūzų spragėsiais ir įgarsintos gurkšnojamo limonado garsais.

Prie tokio suvokimo labai prisidėjo ir kryptinga diskusija po filmo: mokiniai dalijosi net ir diskusijos moderatorių stebinančiu įžvalgumu“, – savo pastebėjimus išsakė Gediminas Kaminskas, pedagogas iš Kauno senamiesčio progimnazijos.

Pirmuoju tokio masto kino edukacijos projektu Kaune taip pat aktyviai domėjosi būsimieji laikinosios sostinės pedagogai. Lina Kilčiauskaitė Vytauto Didžiojo universitete apsiginė baigiamąjį darbą, kuriame analizuoja kūrybinėse „Mokausi iš kino“ dirbtuvėse ugdytas bendrąsias kompetencijas.

Tuo tarpu patys moksleiviai labiausiai akcentavo klasę suvienijusį darbą vienoje komandoje, tarpusavio susiklausymo ir kūrybiškumo ugdymą, mokymosi motyvacijos didinimą.

„Mokausi iš kino“ projektas gerokai paįvairino mums įprastą kasdienybę: pavyko pasisemti žinių iš kino profesionalų, įsijausti į kino kūrybos subtilybes, išbandyti save neįprastuose vaidmenyse. Dar ir dabar su pasididžiavimu demonstruojame dirbtuvių metu sukurtą filmą draugams, šeimos nariams, mokytojams, nuolat linksmai prisimename filmavimo aikštelėje patirtus nuotykius“, – kalbėjo Deividas Bakanas iš Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos.

Kino edukacijos projektų poreikiu įsitikinę Tarptautinio Kauno kino festivalio atstovai, jau svarsto kitų panašaus pobūdžio projektų inicijavimą savo mieste.

„Kokybiški kino filmai yra neįkainojama edukacinė priemonė. Filmų žiūrėjimas ir aptarimas padeda vaikams ir paaugliams geriau suprasti daugelį sudėtingų klausimų, tokių kaip draugystė, santykiai su tėvais, konfliktai, patyčios, tolerancija, – sakė Tarptautinio Kauno kino festivalio projektų vadovė Jūratė Lukošiūtė. – Dvejų metų darbas su šiuo projektu įkvėpė. Tikimės ir toliau tęsti kino edukacijos darbus Kaune“.

Pedagogai kviečiami pasinaudoti projekto svetainėje www.mokausiiskino.lt pateiktomis metodinėmis medžiagomis filmų aptarimui.

Kauno moksleivių sukurtus filmus galima pamatyti:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: