(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Atominės energetikos komisijos pirmininkas įtariai žiūri į Rusijos įmonės planus Kaune statyti naują termofikacinę elektrinę.

„Gazprom“ politika aiški ir suprantama: Lietuvai siekiant įsijungti į Vakarų elektros energetikos sistemą – o tai savaime reiškia atsijungimą nuo Rytų – Rusija nori elektros gamybą perkelti į Lietuvą ir čia ja prekiauti“, – po susitikimo su Kauno miesto meru Andriumi Kupčinsku pareiškė Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas.

Susitikime kalbėta apie Rusijos dujų monopolininkės „Gazprom“ ketinimus Kaune statyti naują termofikacinę elektrinę, kuri tiektų elektros energiją į Lietuvos rinką, o Kauną aprūpintų šiluma. Dujas šiai jėgainei tiektų „Gazprom“.

„Tai meduolio ir botago politika: viena vertus, milijardas litų, kuriuos „Gazprom“ žada investuoti į naują elektrinę, būtų gera paskata sunkius laikus išgyvenančiai Lietuvos ekonomikai, bet kita vertus, ši investicija padarytų mūsų šalį dar labiau priklausomą nuo rusiškų dujų. Niekada nebuvau rusofobas, esu už gerus, dalykiškus ir abiem pusėms naudingus santykius su kaimynais, tačiau esu įsitikinęs, kad visiška priklausomybė nuo vienintelio energijos išteklių tiekėjo ne į naudą nei mums, nei jokiai kitai šaliai“, – tvirtina R. Žilinskas.

Komisijos pirmininkas priminė po Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo dramatiškai pasikeisiantį Lietuvos pirminių energijos šaltinių balansą. Dabar jame yra 30 proc. dujų, 30 proc. mazuto, 30 proc. branduolinės energijos ir 10 proc. atsinaujinančių bei vietinių energijos šaltinių. Šių metų gruodžio 31 d. uždarius IAE, dujų ir mazuto dalys pirminiame balanse pasieks maždaug po 45 proc. ir Lietuva taps dar labiau priklausoma nuo Rusijos tiekėjų.

R. Žilinsko manymu, kol bus pastatyta nauja atominė elektrinė, Lietuvai tinkamas metas plėtoti atsinaujinančių šaltinių – vėjo, saulės, vandens, biomasės energetiką: ji galėtų tapti puikia alternatyva dujoms ir mazutui, bet ne atominei energetikai.

„Alternatyvos naujai branduolinei jėgainei, kaip šalies energetinio saugumo laidui, aš nematau“, – sako Atominės energetikos komisijos pirmininkas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: