(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Šį šeštadienį, gruodžio 3 dieną, 18 val. atgimstantis kino teatras „Romuva“ ir jaunimo asociacija „Teatronas“ kviečia į dviejų dalių komediją pagal Koki Mitani pjesę – „Juoko akademija“.

Dar ne kiekvienas kaunietis žino, kad „Romuvos“ kino teatras ne vienus metus buvęs apleistas pagaliau atgimė. Čia reguliariai rodomi kino seansai, ir seniausias kino teatro pastatas Lietuvoje veikia pagal paskirtį.

Šį šeštadienį pirmą kartą kino teatro patalpose bus parodytas spektaklis – pagal japonų dramaturgo pjesę sukurta komedija – „Juoko akademiją“. Spektaklį kūrė trečius metus veikianti jaunimo asociacija „Teatronas“. Trupė gerai pažįstama jaunimui, tačiau žiūrovams buvo labiau įprasta jos spektaklius išvysti kultūros centro „Tautos namai“ patalpose.

„Kol kultūros centras remontuojasi ir nėra pritaikytas pasirodymams, nusprendėme paieškoti naujų patalpų. Apie atgimstantį „Romuvos“ kino teatrą girdėjome ir iš spaudos ir iš savo aktorių, kurie prisidėjo tvarkant šias patalpas. Salė puikiai tinka parodyti iki šiol mažai kam matytą „Juoko akademiją“.

Šis spektaklis reikalauja kiek kitokios erdvės nei gali suteikti teatrai. „Romuvos“ amfiteatriškumas mums puikiai tiks. Aišku susiduriame su technikos stygiumi, reikia naujai erdvei pritaikyti spektaklio scenas, scenografiją, bet iki spektaklio viskas turėtų išsispręsti“ – sakė „Teatrono“ pirmininkė.

Pjesės veiksmas vyksta 1940 metų rudenį Japonijoje. Jaunas dramaturgas apsilanko pas cenzorių, kurio pareiga neleisti paskelbti nieko politiškai nekorektiško ar draudžiamo prieškarinei visuomenei. Negana to paaiškėja, kad šis cenzorius turi išankstinį nusistatymą prieš komedijas.

Jaunasis autorius tikisi gauti leidimą savo pjesės statymui dar prieš pradedant ją repetuoti, tačiau cenzorius kasdien ieško ir randa vis naujų priekabių, taip ne tik trukdydamas darbui, bet ir siekdamas uždaryti autoriaus trupę „Juoko akademija“.

Autoriui tenka perrašinėti pjesę, ir tai, kas prasidėjo kaip žiaurus pasityčiojimas, vis labiau tobulina jo mažavertę komediją.
Kūrybos džiaugsmas, suvokimas, vienas kito supratimas, išklausymas, kad ir ne greitai įgyjamas, naujų, tikrų vertybių atradimas, kai jau valdžia ar įstatymai pralaimi žmogiškumui – yra spektaklio variklis.

„Kiek simboliška, kad spektaklis – apie bandomą uždaryti teatrą. „Romuva“ išgyveno panašius laikus. Pagal šią pjesę taip pat buvo sukurtas ir kino filmas – todėl tikimės, kad šio kino teatro lankytojai, mūsų žiūrovai ir naujai mus atradę žmonės bus patenkinti tokiu projektu. Laukia kultūros kupinas šeštadienio vakaras“.

Bilieto kaina – 6 lt (Studentams, moksleiviams, pensininkams), 10lt.

Bilietai pardavinėjami 2 val. iki spektaklio.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: