(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Penktadienį prasidėjęs Tarptautinis Kauno kino festivalis savaitgalį kviečia ne tik į filmus, bet ir į renginius ir susitikimus su kino kūrėjais. Šaindieną 15 valandą galerijoje „101” dalyvaujant režisierei Enrikai Striogaitei bus pristatytas filmas apie Kauno valstybinio lėlių teatro įkūrėją Stasį Ratkevičių „Mėlyniesiems katilėliams aidint“. Taip pat ir poetė, rašytoja bei žurnalistė E. Striogaitė šiuo metu rašo romaną, kuriame įpintas ir legendinio Kauno menininko S. Ratkevičiaus gyvenimas.

Sekmadienį 18 val. galerijoje “101” sekmadienį 18 val. Algirdo Tarvydo fotografijų parodos “Filmuojantis Robertas Verba” atidarymas. Parodoje surinkta kolekcija nuotraukų, kurias Algirdas Tarvydas užfiksavo dirbdamas drauge su režisieriumis Robertu Verba – vienu iškiliausių lietuvių kino asmenybių, kurio sukurti dokumentiniai filmai “Senis ir žemė”, “Šimtamečių godos”, “Čiutyta rūta”, “Šventėn” ir kiti laikomi lietuvių dokumentikos aukso fondu. A. Tarvydo nuotraukose šiandien galima pažvelgti į Roberto Verbos darbo procesą. A. Tarvydas dėmesingai užfiksavo kūriantį poetinės dokumentikos meistrą, atidų jo žvilgnį nukreiptą į herojus. Parodos atidaryme dalyvaus operatorius ir režisierius Aloyzas Jančoras, dvylika metų dirbęs kūrybinėje R.Verbos grupėje jaunesniuoju operatoriumi, ir pristatys Roberto Verbos filmą „Šventėn“(1970, 10 min.), kuriame yra ir jo paties filmuoti kadrai.

Taip pat sekmadienį vakarinėje programoje neabejotinai verta pamatyti Piotro Dumalos, lenkų animacijos klasiko, filmų retrospektyvą, kurią sudaro septyni rinktiniai įvairios trukmės filmai, persmelkti Franco Kafkos, Nikolajaus Gogolio dvasios – siurrealistiniai, tamsūs, bet kartu pilni šviesos. Kaip rašė M. Bulgakovas, be šešėlio nebūtų aišku, kas šviesa yra ir kur ji.

Pirmadienį (spalio 4 d.) į seminarą „Kinas bendruomenei: vieta ir tapatybė“, vyksiantį Vytauto Didžiojo universitete, kviečiami visi, norintys ne tik žiūrėti kiną, bet ir giliau suprasti jo vietą visuomenėje. Seminare dalyvaus filosofas, antropologas prof. Gintautas Mažeikis, filosofas Viktoras Bachmetjevas, architektė, architektūros teoretikė Julija Reklaitė, Duke of York kino teatro (Didžioji Britanija) vadovas Jon Barrenechea, Tarptautinio Kauno kino festivalio direktorė Ilona Jurkonytė, kurie bandys rasti atsakymą, kiek kino teatras yra svarbus miesto gyventojams, ekonomikai, kaip pats kino teatro pastatas turi susigyventi su kitais miesto statiniais.

Ketvirtasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks spalio 1 – 17 dienomis Kaune ir Vilniuje, kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“ ir „Skalvija“. Visa programa ir daugiau informacijos apie festivalį – svetainėje www.kinofestivalis.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: