© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvoje mokėjimo kortelėmis turėtų būti galima atsiskaityti nepriklausomai nuo pirkinio vertės, nutarė Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

Taip pat pritarta siūlymui įpareigoti prekių ir paslaugų pardavėjus priimti mokėjimus visomis kortelėmis, nepriklausomai, kokioje šalyje jos būtų išduotos.

Šiuos sprendimus komitetas priėmė apsvarstęs pasiūlymus Europos Sąjungos (ES) parlamento ir Tarybos reglamentui dėl tarpbankinių mokesčių už mokėjimus kortele. Į šiuos komiteto siūlymus bus atsižvelgta Seimo Užsienio reikalų komitetui formuojant oficialią Lietuvos poziciją dėl tarpbankinių mokesčių, kuri bus pristatyta Europos Komisijoje (EK).

Socialdemokratas Antanas Nesteckis BNS sakė, kad gyventojai neturi kentėti dėl to, kad vieni ar kiti prekybininkai atsisako priimti mokėjimus tam tikromis kortelėmis.

“Tai prekybininkų ir bankų susitarimų reikalas, o ne vartotojų”, – BNS sakė parlamentaras.

Pasak jo, nustatyti minimalias sumas, nuo kurių būtų priimami atsiskaitymai kortelėmis, žmonėms nenaudinga, nes taip bus skatinamas vartojimas, kurio jie galbūt neplanuoja. Socialdemokratas Andrius Palionis taip pat sutiko, kad sumų, nuo kurių būtų priimami atsiskaitymai kortelėmis, “lubos” skatina papildomą išlaidavimą.

“Vieną dieną sustojau degalinėje, neturiu grynųjų, o su kortelėmis priima tik perkant daugiau kaip už 10 litų. Teko imtui 2 pakelius cigarečių”, – sakė parlamentaras.

EK siūlo nustatyti, kad visose bendrijos šalyse bankų prekybininkams nustatomas apmokėjimas už aptarnavimą debeto kortelėmisbūtų ne didesnis kaip 0,2 proc. operacijos vertės , o kredito kortelėmis – 0,3 procento. Tam pritarė ir Seimo komitetas.

Lietuvoje dabar šie mokesčiai yra kelis kartus didesni. Lietuvos banko (LB) duomenimis, Lietuvoje 2011 metais bankų prekybininkams nustatomas tarpbankinis mokestis debeto ir kredito kortelėmis vidutiniškai siekė atitinkamai 0,94 proc. ir 1,07 proc. operacijos vertės. LB tikisi, kad EK nustačius privalomas tarpbankinių mokesčių “lubas”, Lietuvoje bankų taikomi prekybininkams mokesčiai irgi gerokai sumažėtų.

Pasak LB, trys didžiausi Lietuvos bankai yra išdavę 92 proc. mokėjimo kortelių ir aptarnauja 95 proc. operacijų kortelėmis.

LB įspėja, kad dėl tarpbankinio mokesčio mažėjimo bankai praras dalį pajamų, todėl jie gali kelti įkainius už kortelių naudojimą, pavyzdžiui, didinti metinio aptarnavimo mokestį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: