Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimo laikinoji tyrimo komisija, kuri aiškinasi buvusios Vyriausybės veiklą energetikoje, trečiadienį toliau apklaus buvusius ir dabartinius uždaromos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovus bei Energetikos ministerijos pareigūnus.

Į posėdį kviečiamas energetikos ministras JeroslavasNeverovičius, jo patarėja ir IAE valdybos pirmininkė Daiva Rimašauskaitė, kuri 2010-2012 metais buvo uždaromos IAE komunikacijos vadovė, buvę IAE vadovai Osvaldas Čiukšys ir Žilvinas Jurkšus ir jį pakeitęs Darius Janulevičius, 2001-2008 metais viceministru dirbęs ir IAE valdybai vadovavęs Artūras Dainius, buvęs energetikos viceministras Romas Švedas.

Parlamentarai, be kita ko, aiškinsis, kada bus baigti IAE uždarymo darbai.

IAE generalinis direktorius D. Janulevičius komisijai praėjusią savaitę sakė, jog kol kas nėra galutinio grafiko, kada bus baigta laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1) statyba. Jo žodžiais, antras didelis projektas – kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas (B2/3/4) – turėtų būti baigtas 2017 metais.

“Tikslas turėti veikiantį B2/3/4 kompleksą – 2017 metų vidurys. B pirmame (B1) pirmas iškrovimas iš reaktoriaus turėtų būti anksčiau, bet dar šiai dienai neturime grafiko, ir jis dar derinamas”, – ankstesniame komisijos posėdyje sakė D.Janulevičius.

Komisijos nario konservatoriaus Andriaus Kubiliaus paklaustas apie IAE uždarymo darbų, kuriuos atlieka generalinė rangovė – Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovė “Nukem”, grafiką, D.Janulevičius teigė, kad susitarimas dėl terminų “turėtų būti baigtas netrukus”.

“Tebevedame derybas su “Nukem”, jų techninė dalis baigta. Vienintelis dalykas išlikęs – pridavimo veiklai stadija, tai yra šaltieji ir karštieji bandymai, kur 2010 metais Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) reikalavimaisugriežtėjo – vietoj anksčiau buvusios vienos saugos analizės ataskaitos dabar mes turime dvi. Rangovas bando tai patraukti į savo pusę, bandydamas išpešti ekonominę naudą iš to, mes,be abejo, bandome to išvengti”, – Seimo nariams teigė IAE vadovas.

“Nukem” atstovas Jonas Tamulis taip pat nekalba apie derybų su IAE pabaigos terminus. Jis neatmetė galimybės stabdyti darbus ir juos tęsti tik po to, kai bus pasirašyti nauji susitarimai dėl galutinio darbų grafiko.

“Grafikas, kurį komandos suderins šiandien, ryt, atominė elektrinė turės visą pagrindą pasakyti, kad jis niekam tikęs. Dėl labai paprastos priežasties – jis (grafikas- BNS) atsiremia į konkrečią datą šiandien, o darbai tai vyksta, ir tas grafikas rytoj bus pavėlavęs. Jeigu norite jį turėti gryną, švarų ir gražų, jį galima padaryti tik vienu būdu – sustabdyti visus darbus, suderinti grafiką ir pradėti darbus, kai jis yra suderintas. Visa kita – yra atsiprašinėjimas su tikslu tempti sutarties pasirašymą”, – Seimo komisijos nariams teigė J.Tamulis.

IAE ir ” Nukem” rangos sutartį dėl dviejų didžiausios vertės jėgainės uždarymo projektų pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant. Abu uždarymo projektai vėluoja maždaug 5 metus.

“Nukem” ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl “Nukem” partnerės – Vokietijos bendrovės GNS gaminamų panaudoto kuro konteinerių kokybės, todėl pernai gruodį donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau šių metų liepą finansavimas buvo atnaujintas.

Pasak D.Janulevičiaus, už techninės konteinerių dokumentacijos parengimo vėlavimą rangovui yra numatytos sankcijos, bet jis neatskleidė, ar jos pritaikytos.

“Sankcijos yra numatytos. Jos yra apribotos 10 proc. kontrakto apimties dydžiu. IAE visada galėjo, jeigu tai buvo pagrįstas vėlavimas, iš rangovo pusės reikalauti nuostolių atlyginimo už tokį vėlavimą”, – Seimo nariams aiškino D.Janulevičius, atsisakęs viešai komentuoti, kaip “Nukem”išvengia atsakomybės.

VATESIviršininkas Michailas Demčenka Seimo nariams pripažino, kad VATESIiki šiol neturi oficialios informacijos apie “Nukem” konteinerių kokybę.

“Deja, iki šiol mes žinom, kad yra kažkokių neatitikimų, bet nei pagrindimų, nei oficialių dokumentų, kaip tie neatitikimai pašalinti, neturime”, – praėjusią savaitę teigė jis.

D.Janulevičiaus teigimu, su “Nukem”nepavyko išspręsti vienintelio – konteinerių kokybės – klausimą.

“Rangovas gamino konteinerius, kuriuose buvo numatyta konstorito medžiaga – toks užpildas. Konteinerių techniniuose pasuose, kurie gaunami kiekvienam konteineriui atskirai, pastebėjom, kad konstorito tankis neatitinka tam diapazonui, kuris buvo numatytas techniniame projekte. Tą klausimą iškėlėme, privertėm rangovą pateikti pagrindimus, kad neatitikimai konstorito tankyje į vieną ar į kitą pusę iš principo saugai neturi jokios įtakos, išskyrus vieną konteinerį, kurio rangovas nesugebėjo pagrįsti. Ta konteinerį mes išbrokavome”, – aiškino IAEvadovas.

Kitas didelės vertės IAE uždarymo projektas – kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas (B2/3/4) – įgyvendinamas techniškai sklandžiai, tačiau vėluoja 50 mėnesių.

Iki liepos mėnesio “Nukem” už B1 projektą buvo sumokėta 433,4 mln. litų, už B2/3/4 – 232,185 mln. litų, arba atitinkamai 65 proc. ir 55 proc. pirminės projektų vertės.

2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje IAE uždarymui numatyta skirti 450 mln. eurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: