Septintasis fortas
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Birželio 2 dieną Kauno 7-ajame forte vyko spaudos konferencija, kurios metu VšĮ „Karo paveldo centras“ direktorius Vladimiras Orlovas ir šio centro specialistai pasakojo apie 7-ojo forto istoriją, parodė rekonstruotas patalpas.

Spaudos konferencijoje dalyvavo, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Kultūros paveldo specialistai, Švietimo ir ugdymo, Lietuvos kariuomenės atstovai.

Septintasis fortas statytas 19 a. pabaigoje. Tai vienas iš devynių pastatytų fortų. Pagal Rusijos imperijos projektą Kaunas buvo svarbi pasienio teritorija, todėl ir buvo statomi fortai. Atitinkamai buvo pritaikoma ir teritorija. Aplink fortą yra slėptuvių, kitų statinių.

„Šis fortas yra labai reikšmingas kultūros paveldo objektas Lietuvoje. Varšuvoje ir kituose miestuose fortai buvo iš dalies išardyti, o šis išliko nepaliestas. Nė karto nebuvo modernizuotas.

1915 m. fortą užėmė vokiečiai. Atkūrus Lietuvos valstybę, 1919 m. čia įsikūrė Geležies tiekimo kuopa, o 1924 m. – valstybės archyvas. Susitarus su Rusija dėl dokumentų grąžinimo, jie buvo vežami čia, į 7-ąjį fortą. 1940 m. archyvas perkeltas į Pažaislį.

Karo metais čia buvo koncentracijos stovykla. Nuo 1941 iki 1943 m. čia buvo nukankinta apie 8 tūkst. žydų“, – sakė V. Orlovas.

„Nuo 1945 m. septintame forte šeimininkavo sovietų kariškiai. 1993 m. šiame forte įsikūrė Lietuvos kariuomenės savanorių batalionas, o nuo 2009 m. čia darbuojamės mes – VšĮ „Karo paveldo centras“. Užsiimame moksline veikla. Negalėjome atsiriboti nuo genocido tyrimo, čia ateidavo žmonės ir pasakodavo apie karo meto įvykius. Pusę metų dirbome šia tema.

Patalpas rekonstruojame pagal visus paveldo reikalavimus. Įgyvendinome projektą „Europa piliečiams“, panaudojome 500 tūkst. litų ir matote tai, kas iki šiol atlikta. Daug darbų dar liko, bet jau visai kitas vaizdas palyginus su tuo, kas buvo anksčiau”, – tęsė pasakojimą direktorius V. Orlovas.

Direktorius parodė patalpas, kurios išlikę „patriotiniai“ šūkiai, eksponatus, rastus ir dovanotus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: