Šilumos tiekėjai siūlo gyventojams išsipirkti šilumos punktų įrenginius
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Siekdama, kad viešojoje erdvėje pateikiama informacija apie šilumos punktų išsipirkimą būtų tiksli ir kad būtų kuo mažiau neteisingų interpretacijų, bendrovė „Kauno energija“ pateikia gyventojams informaciją, kodėl šilumos tiekimo bendrovės siūlo gyventojams įsigyti savo pastatuose esančių šilumos punktų įrenginius.

Šilumos ūkio įstatymo 24 straipsnio 2 dalis numato, kad „Jeigu daugiabučio namo butų ir patalpų savininkai šilumos punkto įrenginių bendrosios nuosavybės teise nevaldo, bendroji nuosavybės teisė gali būti įgyjama:

1) Civilinio kodekso nustatyta daiktų pirkimo – pardavimo išsimokėtinai tvarka išsiperkant renovuotų šilumos punktų įrenginius iš trečiųjų asmenų pagal įrenginių likutinę vertę; …“

Taip pat, nuo 2010 m. lapkričio 1 d. įsigaliojusių naujųjų Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklių 185.3.1 punktas sako: „šilumos tiekėjas privalo pasiūlyti vartotojui ar jį atstovaujančiam asmeniui įsigyti jo teisėtai valdomą šilumos ir karšto vandens ruošimo įrenginį už buhalterinę likutinę jo vertę;“.

Vykdydama šių teisės aktų nuostatas, bendrovė „Kauno energija“ dar 2010 m. pabaigoje pasiūlė gyventojams, kuriems jų pastatuose esantys šilumos punktų įrenginiai nepriklauso, įsigyti juos įstatymų nustatyta tvarka. Šis pasiūlymas nėra atšauktas ir galioja iki šiol.

Įsigyti šilumos punktų įrenginius naudinga ir šilumos vartotojams, kadangi pagal galiojančią Valstybinės kainų ir energetikos komisijos šilumos kainų nustatymo metodiką, vartotojams, kurie savo pastatuose esančius šilumos punktų įrenginius valdo nuosavybės teise, taikoma mažesnė šilumos kaina.

Be to, tokiu atveju gyventojai, kurių gyvenamuose namuose šilumos punktai priklauso jiems patiems, savarankiškai gali nuspręsti, kaip ir su kuo organizuoti šių šilumos punktų priežiūrą, kontroliuoti priežiūros kokybę bei sąnaudas.

Šilumos vartotojams, kuriems šilumos punktų įrenginiai nuosavybės teise nepriklauso, mokestis už šilumos punktų priežiūrą yra nustatomas pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintą metodiką pagal realiai patiriamas priežiūros sąnaudas ir yra įtraukiamas į šilumos kainą.

Tačiau, atsižvelgiant į naująsias, nuo 2011 m. lapkričio 1 d. įsigaliosiančias Šilumos ūkio įstatymo pataisas, ši tvarka turėtų keistis. Kaip ji keisis, bus galima pasakyti tuomet, kai bus įvykdyta šio įstatymo 8 straipsnio 3 dalies nuostata: „Vyriausybė ar jos įgaliota institucija ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija iki šio įstatymo įsigaliojimo priima šiam įstatymui įgyvendinti reikalingus teisės aktus“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: