© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sirijos šiaurėje iš Safiros rajono nuo nepaliaujamo bombardavimo bėga vietiniai gyventojai, kurių bėgimą “Gydytojai be sienų” (Medecins Sans Frontieres, MSF) vadina masiniu egzodu.

Ši nevyriausybinė organizacija, turinti savo personalo Sirijoje, nurodo, kad iš minėto rajono Alepo provincijoje pasitraukė apie 130 tūkst. žmonių, tarp kurių yra beveik visi Safiros miesto gyventojai.

Dabartiniai pabėgėliai papildys milijonus iš namų išvarytų sirų, kuriems teko bėgti po Arabų pavasario 2011 kovo mėnesį sužadintų protestų ir žiauraus susidorojimo, virtusio pilietiniu karu, nusinešusiu apie 115 tūkst. gyvybių,

“Vertinant pagal šių perkeltų asmenų poreikių mastą, teikiamos humanitarinės pagalbos nepakanka”, – sakoma MSF pranešime.

MSF operacijų koordinavimo vadovė Marie-Noelle Rodrigue (Mari Noel Rodrig) sako, kad “itin įnirtingos atakos” Safiroje nuo spalio 8 dienos privertė bėgti į kitas vietas ir tuos, kurie anksčiau buvo pasitraukę.

“Šie žmonės atvyksta į vietoves, kuriose jau yra daugybė perkeltųjų, kur reti humanitarinės pagalbos dalintojai susiduria su milžiniškais poreikiais”, – pažymima jos pranešime.

Pasak MSF, kiek į šiaurės rytus nuo Safiros esančiame Manbidžo miestą užplūdę pabėgėliai telkiasi gretimuose ūkiuose, laikinose stovyklose, įrengtose automobilių stovėjimo aikštelėse, kur tėra tik viena išvietė, nebaigtuose statyti namuose be langų ir durų, kai artėja žiema.

MSF piktinasi, kad apšaudomos medicinos įstaigos – minima viena lauko ligoninė, kurią spalio 21 dieną sunaikino iš sraigtasparnio numesta bomba.

“Jungtinės Tautos, taip pat ir įtakingos šio regiono šalys, turi parodyti tokį pat ryžtą humanitarinės pagalbos problemoms spręsti kaip ir cheminių ginklų draudimo atveju”, – sakė MSF vadovas Mego Terzianas.

JT Saugumo Taryba rugsėjį yra priėmusi rezoliucija, reikalaujančią, kad Sirijoje būtų sunaikintas visas cheminių ginklų arsenalas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: