Pasaulyje milžiniško populiarumo sulaukusi JAV rašytojo George R. R. Martin knyga „Sostų žaidimas“ („A Game of Thrones“) jau pasiekiama ir lietuvių kalba. Tai pirmoji autoriaus maginės fantastikos (fantasy) romanų ciklo „Ledo ir ugnies daina“ dalis, kuri vos pasirodžiusi 1996-aisiais sulaukė liaupsių tiek iš skaitytojų, tiek iš kritikų. Ši epinė saga dažnai lyginama su „Žiedų valdovo“ serija, o jos kūrėjas George R. R. Martin – tituluojamas amerikietiškuoju J. R. R. Tolkien. Knygą „Sostų žaidimas“ Lietuvos skaitytojams pristatė leidykla „Alma littera“.

„Šis romanų ciklas turi keletą elementų, dėl kurių nuo jo atsiplėšti negaliu jau trylika metų. Visų pirma, tai – sukurtas pasaulis – nuo įšalusių miškų iki senovinių miestų, nuo dūžtančių jūrų bangų iki vergų turgaviečių – viskas nepaprastai gyva ir tikroviška. Antra – veikėjai. Jų čia nepaprastai daug ir jie visi tokie nenuspėjami, kad skaitydamas negali būti tikras, ar pamėgtas herojus spės „išgyventi“ iki kito skyriaus. Knygos siužetas toks intriguojantis, kad perskaičius pirmąją dalį, nuo šios istorijos atsitraukti tampa tiesiog neįmanoma“, – apie romanų ciklą „Ledo ir ugnies daina“ pasakojo jų gerbėjas žurnalistas Andrius Tapinas.

Knygos „Sostų žaidimas“ veiksmas vyksta išgalvotame pasaulyje, kuris primena Viduramžių Europą. Jis susideda iš dviejų žemynų-salų: Vesteroso kontinento ir didžiosios Esos žemės. Geležinis sostas – aukščiausias postas septyniose karalystėse, kur veikia septynios didžios dinastijos. Būtent tarp jų ir įsiplieskia neramumai, kovojant dėl įtakos ir valdžios pačiomis įvairiausiomis priemonėmis.

Knygoje maginės fantastikos elementai – seniai išnykę didvilkiai, paslaptingi Kiti, ugnimi alsuojantys drakonai, Šiaurėje stūksanti ledo Siena – organiškai susilieja su realistišku pasakojimo būdu. Todėl šioje istorijoje ne visada laimi gėris, o pamėgtas herojus be jokio pasigailėjimo gali žūti pačiame istorijos viduryje.

„Galima drąsiai sakyti, kad mūsų šalyje „Sostų žaidimas“ ir visa George R. R. Martin saga „Ledo ir ugnies daina“ jau turi ištikimų gerbėjų ratą. Kol knyga buvo verčiama, nuolat sulaukdavome užklausų, kada ji pagaliau pasieks knygynų lentynas. Viena iš tokio populiarumo priežasčių – šie kūriniai įtraukia ne vien tik maginės fantastikos ar istorinių romanų skaitytojus. Tvirtas siužetas, gudriai rezgamos intrigos, kovos dėl valdžios, meilė, kerštas, paslaptys ir išdavystės bei žavūs, tačiau kupini žmogiškų ydų herojai masina visus kokybiškos literatūros mėgėjus“, – teigia leidyklos „Alma littera“ direktorė Danguolė Viliūnienė.

Knyga „Sostų žaidimas“ buvo apdovanota „Locus“ premija bei nominuota „Pasaulinės maginės fantastikos“ (1997) ir „Nebula“ (1998) premijoms gauti. Be to, apsakymas „Drakono kraujas“, sudarytas iš atskirų knygos skyrių, kuriuos jungia bendras Deneris Targarian personažas, 1997 m. laimėjo „Hugo“ premiją kaip geriausias metų apsakymas. 2011 m. laikraščio „New York Times“ duomenimis, romanas tapo bestseleriu per itin trumpą laiką – septynis mėnesius – iš dvidešimt penktos vietos pakilęs į pirmą.

Iki šiol George R. R. Martin yra išleidęs penkias serijos „Ledo ir ugnies daina“ dalis, paskutinioji iš jų pasirodė 2011 m. Kita vertus, skelbiama, kad visą sagą turi sudaryti septynios knygos. Visame pasaulyje gerbėjai ragina jau septintą dešimtį perkopusį autorių rašyti kuo greičiau, kad jie neliktų nesužinoję, kaip baigsis pasakojimas.

Pagal G. R. R. Martin knygą jau sukurtas ir sensacingas televizijos serialas „Sostų žaidimas“, jau laimėjęs įvairiausių prestižinių apdovanojimų. Antrasis serialo sezonas buvo nominuotas net 12 „Emmy“ apdovanojimų. Nuo 2012 m. su šiuo serialu progą susipažinti turėjo ir Lietuvos žiūrovai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: