cust.lt archyvo nuotr.

Trečiadienį sulaikyti 29 korupcija įtariami Lietuvos muitinės pareigūnai, kuriems reiškiami įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo, įtariamųjų gali būti ir daugiau, pranešė prokuroras Martynas Jovaiša.

“Šiuo momentu yra 29 asmenys sulaikyti, tačiau greičiausiai tai nėra galutinis skaičius”, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras M.Jovaiša.

Anksčiau trečiadienį buvo pranešta apie sulaikytą 21 pareigūną, vėliau sulaikytųjų skaičius išaugo. Įtariamuosius po keturis mėnesius trukusio tyrimo sulaikė Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnybos, Muitinės kriminalinės tarnybos ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai.

Sulaikytieji dirbo pasienyje su Baltarusija esančiame Medininkų kelio poste. Muitinės departamento teigimu, tai didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Muitinės vadovai teigia, kad sulaikytieji – posto inspektoriai. Vieni pareigūnai sulaikyti pačiame poste, kiti – tik atvykę į tarnybą arba namuose, kur taip pat buvo atlikta krata. Pareigūnai kol kas teigė neatskleisiantys, kas buvo rasta kratų metu.

Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius pasakojo, jog anoniminiais skambučiais, iš vairuotojų, verslininkų organizacijų buvo gauta informacijos, kad kai kurie posto pareigūnai iš krovininių automobilių renka 20-40 litų dydžio neteisėtą rinkliavą už įvažiavimą į Lietuvą.

“Buvo nerašyta sistema, ir patys vairuotojai jau žinodavo, ką jiems reikia daryti, ir kas bus, jeigu jie to nedarys”, – nurodė Tarnybinių tyrimų tarnybos viršininkas Giedrius Cininas.

Departamento turimais duomenimis, pinigai jiems būdavo paduodami kartu su asmens dokumentais. Tais atvejais, kai tikrinant dokumentus buvo randama galimų trūkumų ar pažeidimų, iš vairuotojų buvo papildomai reikalaujama mokėti kyšius už neva sklandų ir greitą muitinės procedūrų įforminimą.

“Kyšio dydis priklausė nuo galimo ar tariamo pažeidimo pobūdžio”, – teigė A.Šipavičius.

Anot jo, per parą iš vairuotojų būdavo surenkama apie 1000 litų. Ikiteisminio tyrimo metu aiškinamasi, kaip ši suma buvo dalinamasi, kas buvo nusikalstimo iniciatoriai ir ar jis vyko organizuotai.

“Šiuo atveju mes kol kas kalbame apie pavienius pareigūnus, bet vis dėlto teigti, kad ten nebuvo sistemos, turbūt negalima”, – kalbėjo G.Cininas.

Pasak jo, įtarimai nėra pareikšti nė vienam viršininkui – posto ar pamainos.

“Jeigu paaiškės šio tyrimo metu, kad, pavyzdžiui, pamainos ar posto viršininkas yra traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, jam bus pritaikyta baudžiamoji atsakomybė. Jeigu paaiškės, kad jis savo veiksmais netinkamai vykdė tarnybines pareigas, už tai numatyta tarnybinė atsakomybė, jis bus traukiamas tarnybinėn atsakomybėn”, – viršininkų atsakomybę komentavo A.Šipavičius.

Pasak prokuroro M.Jovaišos, už smulkų kyšininkavimą Baudžiamajame kodekse numatoma bauda arba areštas, už piktnaudžiavimą siekiant turtinės naudos – bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų. Dėl sulaikytųjų nušalinimo nuo pareigų ir kardomųjų priemonių skyrimo, anot prokuroro, bus sprendžiama vėliau.

Generalinio direktoriaus teigimu, trečdalio inspektorių sulaikymas apsunkino Medininkų posto, kuriame iš viso dirba 90 inspektorių, veiklą. Jai atkurti į Medininkus buvo atsiųsta pareigūnų iš kitur, ketvirtadienį dėl papildomų pajėgų greičiausiai teks kreiptis į kitas teritorines muitines.

“Truputį apsunkino mūsų darbą, bet mes operatyviai perskirstėme savo turimas pajėgas ir manau, kad po trumpo tam tikro nesklandumo muitinės postas vėl tinkamai atliks savo darbą”, – sakė A.Šipavičius.

Muitinės departamento vadovas teigė nenustebęs, kai sužinojo apie beveik tris dešimtis sulaikytų pareigūnų. Jo teigimu, korupcijos grėsmė yra ir kituose pasienio postuose. Šiai problemai spręsti departamente sudaryta darbo grupė.

“Ne, nenustebau. (…) Praktiškai visiškai pripažįstu, kad tai yra giluminė problema. Šiuo metu Muitinės departamente sudaryta darbo grupė ir analizuos, kokiomis priemonėmis mes galime tai pakeisti”, – sakė A.Šipavičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: