(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras kartu su Kauno miesto savivaldybės administracijos švietimo ir kultūros departamento švietimo ir ugdymo skyriumi, Socialinių paslaugų skyriumi, Šeimos santykių institutu, Šeimos centru bei Šeimos klubu „Klotone“, norėdamas atkreipti visos visuomenės dėmesį į šeimą kaip instituciją, šių metų lapkričio 15 d. organizavo mokslinę–praktinę konferenciją “Mano šeima–iššūkiai ir galimybės“.

Konferenciją atidarė Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Asta Garmienė, kuri pasidžiaugė, kad tiek daug institucijų dirba šeimos labui. Didelis susidomėjimas iškeltomis problemomis ir aktualijomis rodo, jog šeima itin svarbus visuomenės elementas, padedantis pamatus visoms mūsų puoselėjamoms vertybėms.

Kaip A. Garmienė teigė, šeima yra vertybė, ant kurios remiasi visa visuomenė. Šeima – tvirtos tautos, stiprios valstybės pamatas. Šeima – svarbiausia institucija vaiko asmenybės bei sveikatos raidoje, būtent šeimoje formuojasi vaiko požiūris į įvairius gyvenimo reiškinius: į bendravimą, šeimą, sveikatą.

Konferencijoje dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministras Donatas Jankauskas ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys, kuris šeimą palygino su medžiu, kuriam pradžioje reikia rūpesčio ir dėmesio, o kai jis užauga ir subręsta pats suteikia prieglobstį kitiems.

Susirinkusius konferencijos dalyvius ir svečius pasveikino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Jis pabrėžė, kad šeimai reikalingas pastovus dėmesys tiek iš valstybės pusės, tiek iš savivaldybių. Nacionalinis susitarimas dėl šeimos turi būti didžiulė vertybė, nes šeima – pati svarbiausia visuomenės ląstelė. Kauno miesto šeimininkas išreiškė viltį, kad ši konferencija padės pasiūlyti konkrečius sprendimus, kuriuos turėtų paremti Seimas ir savivaldybės.

Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys konferencijos dalyviams plačiau pristatė nacionalinio susitarimo siekiant sukurti šeimai palankią aplinką nuostatas.

Seimo narys nuogąstavo, kad esame išmirštanti valstybė. Statistika rodo, kad Lietuvoje vienai šeimai tenka 1,3 vaiko. Apmaudu, jog moterims svarbesnė tapo karjera, o į vaiką žvelgiama kaip į prekę – ekonomiškai apskaičiuojama, ar naudinga auginti. Pranešėjas akcentavo, kad galutiniame Nacionalinio susitarimo projekte yra numatomi konkretūs tikslai: paslaugų ir infrastruktūros šeimai plėtra, teigiamo visuomenės požiūrio į šeimą stiprinimas. Šeimos gerovės ir materialaus saugumo užtikrinimas, sąlygų įgyvendinti šeimos prokreacinę funkciją gerinimas. Seimo narys R. Dagys tikras, kad šis patvirtintas dokumentas Seime yra konkreti priemonė, gerinant šeimos kaip institucijos poziciją visuomenėje.

Ypač aktualus dabartinėms aktualijoms pranešimas „Naujos pagalbos galimybės šeimai“ buvo pristatytas Šeimos santykių instituto direktorės, psichiatrės Romos Šerkšnienės. Savo pranešime R. Šerkšnienė išsakė rūpestį dėl besikeičiančio visuomenės požiūrio į šeimą: toleruojamas ikisantuokinis seksas ir nesantuokinių vaikų turėjimas, klasikinė santuoka nėra siekiamybė. Keičiasi pati vaikystės samprata, jei anksčiau vaikai daugiau laiko praleisdavo žaisdami kieme, tai dabar daugiau laiko praleidžia virtualioje erdvėje.

Konferencija buvo skirta ne tik įvertinti šeimos laukiančius iššūkius, bet ir įvertinti galimybes. Pozityvi veikla, gerieji darbų pavyzdžiai buvo pristatyti Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologės Rasos Vaitkienės. Kauno visuomenės sveikatos biuro veikla tęstinė ir nuosekli, pavyzdžiui, tradiciniais „Lai mūsų šeima būna pavyzdys kitiems…“ tapę renginiai ne tik suburia bendruomenę, bet formuoja teigiamą požiūrį į šeimos instituciją.

Psichologė R. Vaitkienė pabrėžė, kad vienas iš biuro uždavinių stiprinant šeimos įvaizdį visuomenėje yra darbas su jaunimu. Šią svarbią misiją biuras vykdo dėka specialisčių, vykdančių visuomenės sveikatos priežiūrą Kauno mokyklinio ugdymo įstaigose.

Psichologė išreiškė viltį, kad gyvas, nuoširdus bendravimas šeimoje yra stabilumo garantas mūsų skubančioje visuomenėje, o stiprios ir tvirtos šeimos gali būti pavyzdys visai visuomenei, ypač jaunimui.

Šventinę atmosferą konferencijoje kūrė A.Kačanausko muzikos mokyklos moksleiviai, o organizatoriams talkino Eigulių seniūnijos švietimo ir ugdymo įstaigų socialinių pedagogų metodinės veiklos koordinacinė grupė.

Konferencija užbaigta diskusijomis, kurių metu susitarta dėl darbų tęstinumo priimant rezoliuciją.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: