Wikimedia Commons archyvo nuotr.

2013 m. kovo 8 d., Kaunas. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Kauno AVMI), gavusi pranešimų iš gyventojų dėl taksi paslaugas teikiančių vairuotojų neišduodamų kvitų vėl tikrino taksistus ir aiškinosi, kaip po praėjusiais metais vykdytos kontrolės įmonės bei taksi individualią veiklą teikiantys asmenys laikosi mokestinių prievolių.

Kontroliniai važiavimai parodė, kad taksi verslo sektoriuje dar ne visi rinkos dalyviai įsiklausė į mokesčių administratoriaus pastabas. Todėl mokesčių inspekcijoje įvyko dar vienas susitikimas su Taksi asociacijos nariais. Šį kartą įmonių vadovai perspėti dėl galimų griežtesnių sankcijų.

„Mokesčių inspekcija visuomet pasirengusi bendradarbiauti, patarti, konsultuoti. Bet, atlikti kontroliniai važiavimai rodo, kad padėtis rizikingiausiose taksi įmonėse nesikeičia, todėl mes aiškinsimės, kokie aitvarai neša turtus tiems savininkams, kurie metų metais deklaruoja nuostolingą veiklą, o vairuotojams teišgali mokėti vos 100 ar 200 litų per mėnesį“ – savo pastabas Taksi asociacijos nariams išsakė Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

Vasario mėnesį Kauno AVMI atliko 33 kontrolinius važiavimus, kurių metu nustatė įvairių pažeidimų: išaiškintas įmonėje nelegaliai dirbantis vairuotojas, neteisingai pildomi taksometro duomenų žurnalai, pažeidžiama kasos operacijų tvarka ir daugeliu atvejų – neišduodami pinigų priėmimo kvitai. Kad dalis verslininkų sukčiauja rodo ne tik nustatyti pažeidimai, bet ir tas faktas, kad individualią veiklą vykdančių taksistų mėnesio pajamų apyvarta yra keletą kartų didesnė nei įmonėse dirbančių vairuotojų.

Kauno AVMI, kontroliuodama taksi paslaugas teikiančias įmones bei fizinius asmenis, per praėjusius metus atliko 110 operatyvių patikrinimų, 10 mokestinių tyrimų ir 1 mokestinį patikrinimą. Po atlikto mokestinio patikrinimo dėl vienos uždarosios akcinės bendrovės veiklos pradėtas ikiteisminis tyrimas. Šiais metais per kontrolinius važiavimus buvo atlikti 23 operatyvūs patikrinimai ir įmonių vadovams bei vairuotojams surašyta 19 Administracinių teisės pažeidimų protokolų (toliau – ATPK). Vienas protokolas dėl nelegalaus darbuotojo perduotas teismui: darbdaviui gresia bauda nuo 3 iki 10 tūkst. litų. Primename, kad kvito neišdavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 100 iki 200 litų, o už neteisingai pildomą taksometro duomenų žurnalą vadovui gresia bauda nuo 250 iki 500 litų.

Mokesčių administratorius įspėja, kad taksistams, negirdintiems griežtų perspėjimų, jokių nuolaidžiavimų neverta tikėtis – jie, kaip ir Vilniuje dirbantys kolegos, gali sulaukti ne tik mokesčių inspekcijos, bet ir kitų teisėsaugos pareigūnų dėmesio.

Kauno AVMI primena, jog apie pastebėtus mokestinius pažeidimus galima pranešti paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: