Organizatorių archyvo nuotr.

Valytuvai yra būtina kiekvieno automobilio įrangos dalis. Jie atlieka nepaprastai svarbų vaidmenį palaikant plačiai suprantamą kelių eismo saugumą. Deja, „amžinų“ ir nereikalaujančių keisti automobilių valytuvai iki šiol nebuvo išrasti. Valytuvų veikimas yra visiškai elementarus ir jie atrodo turėtų išlikti negendantys. Deja, gedimai atsiranda dėl juos veikiančių išorinių veiksnių ir ilgo, intensyvaus darbo. Bet kaip suprasti, kad valytuvai neveikia taip, kaip turėtų? Ir kada turėtumėte nuspręsti juos pakeisti?

Valytuvai atlieka darbą, dažnai sudėtingomis ir itin priešiškomis sąlygomis, todėl po kurio laiko jie susidėvi. Jų veikimo trukmę labai dažnai įtakoja oro sąlygos, ypač stiprus lietus ir sniegas, dėl kurių šepetėliai pradeda aktyviau veikti, taip pat aukšta ir žema temperatūra, dėl kurios gali deformuotis ar trupėti valytuvų guminis sluoksnis. Taip pat neteisingi vairuotojų įpročiai, pavyzdžiui, įjungiami valytuvai ant sauso priekinio stiklo ar per prievartą nuplėšiami sušalę valytuvai nuo stiklo – gali turėti įtakos mechanizmo būklei.

Kada keisti valytuvus

  • Jei priekinio stiklo valytuvai blogai nuvalo stiklą nuo drėgmės ir ant stiklo lieka dėmių bei dryžių. Tai reiškia, kad šepečio kraštas jau visiškai susidėvėjęs.

  • Kai veikiant valytuvams atsiranda nemalonus garsas (švilpimas, girgždėjimas ir kt.). Tai gali reikšti, kad guma deformuota ir greičiausiai ji dėl to blogai valo stiklą.

  • Jei vizualiai matoma, kad valytuvų guminės juostos iš dalies nukrenta arba veikiant užstringa. Tai reiškia, kad netrukus jos visiškai atsiklijuos ir tuomet plastikinės bei metalinės valytuvų dalys, nesant guminių juostų, subraižys priekinį ar galinį stiklą. Pats laikas pakeisti senus langų valytuvus naujais.

  • Kai valytuvai juda ne tolygiai ir ne švelniai, o trūkčioja, atsiranda triukšmas ir vibracija.

Jei valytuvų guminės juostos netolygiai spaudžia stiklo paviršių, ant stiklo susidaro gana dideli neišvalyti plotai. Taip yra dėl deformuoto šepetėlio laikiklio ir tokius valytuvus taip pat reikia keisti naujais.

Daugelis vairuotojų naudojasi sena taisykle, kad valytuvus reikia keisti naujais du kartus per metus. Juk žiemos gali būti atšiaurios, o vasaroms būdinga aukšta temperatūra ir padidėjęs saulės spindulių kiekis.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: