(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Balta svajonė

Turbūt nesuklysiu pasakydama, kad šokti baletą arba tapti balerina buvo daugumos mergaičių vaikystės svajonė. Kurią vienos mergaitės bent pirštų galiukais palietė, o kitos taip ir liko nežinančios, kas yra baletas. Tad pabandykime išsiaiškinti, koks iš tiesų yra baletas.

Taigi baletas – sceninio meno rūšis, kurios pagrindiniai elementai yra šokis, pantomima ir muzika. Visa tai yra sujungta į vientisą scenos veiksmą. Baletas tarsi spektaklis – turi siužetą, kuriame žodžiai pakeičiami muzika, šokiais, įvairiais judesiais ir mimika. Šiomis priemonėmis baleto šokėjai vaizduoja gyvenimiškas situacijas, aistras, jausmus, pagal operos libretą (literatūrinis siužetinio baleto veiksmo aprašymas) kuria vaizdus ir charakterius. Taip pat baletas gali būti ir be siužeto. Taigi, baletas nėra tik plastiškumas ir lengvumas, jame telpa ir įvairūs aktoriniai sugebėjimai, bei muzikalumas.

Apie baletą iš profesionaliosios pusės

Pakalbinsime choreografę ir šokėją Rasą Butrimavičiūtę, kuri jau 21-us metus vadovauja neoklasikinio šokio teatrui “Releve”. Choreografei yra tekę stažuotis žymaus Maskvos Didžiojo baleto teatro solisto Dimitrijaus Rudnevo baleto mokykloje Jungtinėse Amerikos Valstijose bei šokti Madrido teatre.

– Kaip nusprendėte šokti baletą?

Nusprendžiau šokti jį tik tada, kai pajutau, ką reiškia baletas. Ketverių metukų buvau nuvesta į baleto atranką. Patekau ir pradėjau šokt. Taip atsirado meilė ir aistra šokiui, kuri dar ir dabar rusena manyje.

– Ką Jums reiškia šokis?

Šokis yra visas mano gyvenimas. Didžiausią meilę atidaviau šiam menui. Kadangi šokti neteks visą gyvenimą, tai užsiimu kūryba. Ateityje svajoju sušokti kartu su savo vaiku. Man geriau neduokit pavalgyti, bet duokit pašokt.

– Kokio choreografo kūryba Jums labiausiai patinka? Kodėl?

Man artimiausia yra prancūzų baleto choreografo Moriso Bežaro (pranc. Maurice Bejart) kūryba. Tiesiog jis yra mano artima siela: spektakliams dažnai pasirenku tokią pačią muziką bei temas. Jo kūrybinė kryptis – neoklasika, klasikinis šokis praturtintas moderniojo šokio savybėmis. Spektaklio pagrindas – emocijos ir jausmai. Turbūt tuo labiausiai mane žavi prancūzų baletmeisterio kūryba.

– Kokie yra baleto pliusai?

Fiziniai pliusai šokėjui yra laikysena, lengvumas. Tačiau baletas nėra tik sportas, kaip kitiems atrodo. Baleto šokėjas yra jausminga asmenybė, kuri geba savo jausmus išreikšti per šokį. Šokėjas gali išgyventi ne tik savo, bet ir įvairių personažų gyvenimus. Apskritai, šokėjas yra harmoninga siela.

– Kokie yra baleto minusai?

Labai dažnos stuburo ir kelių traumos. Tačiau su tokiomis problemomis susiduria ir sportininkai. Be to, visą gyvenimą reikia palaikyt fizinį krūvį tam, kad senatvėje neatsirastų papildomų kūno skausmų. Na, o skaudžiausias profesionaliems baleto šokėjams minusas turbūt būtų ankstyva pensija (net 38 metų).

– Ar visi gali išmokti šokti baletą?

Visi gali šį bei tą pramokti, bet tikrai ne visi jį šoks. Reikia turėti tam tikrus duomenis. Tarkim, jei mergaitės nori tapti profesionaliomis balerinomis, tai jos turi būti smulkios ir lieknos. Tačiau ir be baleto yra daug šokio meno šakų, kuriose žmogus gali save išreikšti. Visur tereikia tik didelio noro ir pastangų.

– Stažavotės D. Rudnevo baleto mokykloje Čikagoje. Kaip ten patekote?

Taip gavosi, kad likimas mane dar studentiškais metais nubloškė į JAV. Ten susipažinau su žymiu Maskvos Didžiojo baleto teatro solistu Dimitrijumi Rudnevu. Jis mane ir pakvietė šokti pas jį. Bendradarbiavimas, kasdienės baleto pamokos, kurias vedė meistrai iš viso pasaulio, paliko man neišdildomą įspūdį.

– Kokiame spektaklyje šokote Oho Teatre Principale Madride?

Choreografo Luis Ruffo pastatyme “Karmen fiction”, kurio atrankai turėjau pasiruošti tik per tris dienas. Ir mane priėmė.

– Ko palinkėtumėte norintiems išmokti šokti baletą?

Begalinio noro, didelių pastangų, jausmo ir meilės bei atsidavimo šokiui.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Miglės Merkytės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: