© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kaip žinia, knygos garsėja kaip vienas veiksmingiausių vaistų nuo kvailumo ir tiesiausias kelias į išmintį. Tačiau ir tokį, beveik tobulą daiktą ėmė transformuoti technologinės naujovės. XX amžiaus antroje pusėje atsiradusios elektroninės knygos ėmė užimti vis stipresnę padėtį pasaulio rinkoje.

Statistika rodo, kad JAV elektroninių knygų pardavimai sparčiai didėja. Kas lemia tokius staigius skaitymo įpročių pokyčius? Pamąstykime, kokiais teigiamais bruožais pasižymi taip vertinamos elektroninės knygos.

Sutaupančios laiką. Skaitmeninio formato knygas galima įsigyti akimirksniu. Metas pamiršti ėjimą į knygynus, varginantį norimo leidinio ieškojimą ir stovėjimą eilėje. Taip pat jau galima atsisakyti internetu pirktų kūrinių pristatymo į namus laukimo. Pasirinkus e. knygas , užtenka įsijungti kompiuterį, susirasti ieškomą kūrinį ir paspausti mygtuką „atsisiųsti” arba jį įdėi į virtualų prekių krepšelį ir įvykdyti apmokėjimą.

Tausojančios gamtą. Kaip ir visi apčiuopiami daiktai, knygų puslapių gamyba reikalauja tam tikrų išteklių, šiuo atveju tai yra medžiai. Augant popieriaus vartojimui ir spartėjant knygų gamybai iškertami ne keli medeliai, o ištisos girios. Tuo tarpu e. knygai sukurti energijos sunaudojama mažiau nei perdirbant popierių. Dėl draugiškumo aplinkai, elektroniniai skaitiniai niekada neatsidurs sąvartyne, nors gali būti patalpinti kompiuterio šiukšliadėžėje.

Užimančios mažai erdvės. Skaitytojai, kurie savo protingumą mėgsta demonstruoti ne įspūdingu knygų skaičiumi spintose, o iš jų gauta išmintimi, tikrai įvertins šį privalumą. Elektroninės knygos beveik visiškai neužima vietos. Joms nereikia lentynų ir milžiniškų bibliotekų. Šimtai ar net tūkstančiai knygų gali būti patalpintos viename kompiuteryje ar kitame skaitymo įrenginyje.

Lengvos. Popierinės knygos dažniausiai sveria pakankamai daug. Taigi, kam apkrauti nugarą ir tąsytis sunkius portfelius? Geriau su savimi gabentis elektroninę skaityklę. Kadangi gigabaitai yra besvoriai, galima su savimi turėti ne vieną literatūros kūrinį ir juos skaityti autobuse, lėktuve, laukiant eilėje ir kitose vietose kur įprastai prisiimti knygų būtų nepatogu.

Ilgaamžės. Tradicinių knygų lapai laikui bėgant pagelsta, apiplyšta ir kitaip susidėvi. Tuo tarpu elektroninės knygos nepaisant dažno skaitymo išlieka nepakitusios, jas nesugebėtų apgraužti net šuo ar lapus aplieti arbata. Taip užtikrinamas ir visos literatūros saugumas, kadangi plačiai paplitusių elektroninio formato kūrinių beveik neįmanoma sunaikinti.

Pritaikytos žmonėms su negalia. Retas senyvo amžiaus žmogus skaitydamas išsiverčia be akinių. Nuo šiol turintieji regėjimo sutrikimų ir nesugebantys įskaityti mažų raidžių, elektroninėse knygose gali tiesiog pasididinti šriftą. Tuo tarpu akliesiems ir nemėgstantiems skaityti sukurtos įgarsintos knygos.

Prieinamos nepaisant vietos. Tiek didmiesčio, tiek kaimo gyventojai turi tokias pačias galimybes atsisiųsti elektronines knygas. Nesvarbu kaip toli bebūtų biblioteka ar knygynas, turint prieigą prie interneto e. knygos suradimas ir įsigijimas visiems užtrunka ne ilgiau kaip 10 minučių.

Pigesnės. Elektroninės knygos nereikalauja jokių spausdinimo ir gabenimo išlaidų. Teigiama, kad Lietuvoje elektroninių knygų kaina, lyginant su popierinėmis, mažesnė nuo 30 iki 70 procentų. Be to, paieškojus galima rasti įvairių kūrinių, kurie prieinami internete visiškai nemokamai, taip sutaupant nemažą pinigų sumą.

Išsaugančios privatumą. Vartant paprastų knygų puslapius autobuse, ar kitoje viešoje vietoje sunku išvengti smalsių žmonių žvilgsnių, kurie pamatę knygos viršelį nesunkiai supras kas skaitoma. Tuo tarpu elektroninės knygos nėra tokios atviros ir skaitytojas gali būti ramus rankose turėdamas net ir erotinį romaną. Ko gero, dėl šios priežasties E. L. James kūrinys „50 pilkų atspalvių” tapo perkamiausia elektroniniu formatu pateikta knyga Lietuvoje.

Nusistovėjusių įpročių atsisakyti visuomet sunku, tačiau prieš perkant tradicines knygas verta gerai pasvarstyti. Ko gero, visi namuose turime krūvas vieną kartą perskaitytų ir dešimtmečiais neliečiamų, dulkes kaupiančių knygų. Gal vertėtų jas iškeisti į skaitmeninį variantą? Juk akivaizdu, kad metas pamiršti sentimentus popieriui ir pamėginti susikurti asmeninę elektroninių knygų biblioteką. Kam eikvoti laiką, pinigus ir vietą, jeigu reikiamą informaciją galima atsisiųsti greitai, patogiai ir saugiai patalpinti savo elektroninėje skaityklėje? Juk informacijos turinys tas pats, be to lengviau pasiekiamas, neapkraunantis erdvės ir draugiškas aplinkai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: