© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Naujas “Apple” muzikos transliavimo kūrinys- “Apple Music” išleistas į rinką šių metų birželio 30 dieną. “Apple” bando rasti savo vietą, jau ir taip perpildytoje rinkoje ir mesti iššūkį šios rinkos lyderiui “Spotify”.

Pagrindinės savybės. Abiejų programėlių kaina yra visiškai identiška, mėnesio prenumerata kainuoja 9.99 dolerių, 9.99 svarų sterlingų arba 11.99 Australiškų dolerių. Abi programėlės turi nemokamą bandomajį laikotarpį, tačiau čia išryškėja “Apple Music” pranašumas, jų bandomasis laikotarpis net 3 mėnesiai, tuo tarpu “Spotify” siūlo tik vieno mėnesio bandomajį laikotarpį. Abi programėlės taip pat numato galimybę ja naudotis nemokamai su tam tikrais apribojimais. “Apple Music” taiko apribojimus savo programėlės funkcijoms, tuo tarpu “Spotify” leidžia naudotis visomis funkcijomis, tačiau tenka susitaikyti su nepageidaujamomis reklamomis, taigi jeigu reklamos nesukelia jums didelių nepatogumų geriau rinktis “Spotify” gaminį. “Spotify” taip pat pirmauja savo fonotekos dydžiu, dydis- daugiau negu 30 milijonų parduodamų kūrinių, tuo tarpu “Apple Music” limitas yra 30 milijonų kūrinių, nors dauguma naudotojų skirtumo turėtų nepajusti.

Abi programėlės turi funkciją – “Family Sharing”, tai funkcija leidžianti dalintis pirktais produktais nesidalinant ta pačia paskyra. “Apple Music” šią funkciją apmokestino 14.99 dolerių per mėnesį iki 6 vartotojų tinklui, tuo tarpu “Spotify” išskiria kiekvieną paskyrą esančią tinkle- 5 doleriai, 5 svarai sterlingai arba 6 Australiški doleriai už kiekvieną paskyrą tinkle per mėnesį. Šiuo metu abi programėlės yra pasiekiamos “iOS”, “Mac” ir “Windows” vartotojams. Jeigu esate “Apple” gerbėjas, programėlę taip pat galite naudoti su “Apple TV”. “Android” vartotojai, kol kas gali naudotis tik “Spotify” paslaugomis, tačiau “Apple Music” šiems vartotojams bus pasiekiama jau ši rudenį. “Spotify” išsiskiria, nes siūlo savo paslaugas ir žmonėms turintiems “PlayStation 3” ir naujesnes šių kūrėjų žaidimų konsoles, jeigu esate žaidimų mėgėjas ir turite šią žaidimų konsolę, “Spotify” yra puikus pasirinkimas jums.

Abi programėlės siūlo visokio žanro muzikos kūrinius savo kataloguose, net 30 milijonų kūrinių, tačiau “Apple Music” ruošiasi perspjauti savo konkurentus, siūlydami išskirtinius garso takelius iš nežinomų atlikėjų, kurie galės patys kelti savo kūrinius į “Apple Music” fonoteką. Tiesa kol kas ši funkcija dar neprieinama vartotojams.

Tiek “Apple Music”, tiek “Spotify” turi radijo funkciją, tačiau šios funkcijos veikia labai skirtingai. “Apple Music” turi radijo stotį kuri veikia tiek dieną tiek naktį, yra nusamdyti Dj`ai, kurie netik leidžia populiariausią muziką, tačiau aptarinėja muzikos pasaulio įvykius, atlieka interviu. Programėlė taip pat siūlo radijo stotis pagal jūsų mėgstamą muzikos stilių, kurių grojaraščiai sukurti muzikos ekspertų. Minusas, jog radijo stotys vis dar yra nestabilios, karts nuo karto išgyvena techninius nesklandumus, kartais pati programėlė tiesiog nustoja veikti. Tuo tarpu “Spotify” neturi gyvų radijo stočių, tačiau pats vartotojas gali susikurti radijo stotį pagal mėgstamus atlikėjus, muzikos stilius ar grojaraščius ir paslauga pagal užklausą leis panašius muzikos kūrinius.

Praktiškai visos muziką transliuojančios programėlės stengiasi suprasti savo klientų pomėgius ir poreikius. Čia “Apple Music” ir “Spotify” dirba skirtingai. “Apple Music” naudoja “Beat Music” rekomendacijas, taip jie stengiasi suprasti kas patinka vartotojui, taip pridėdama vis naujų rekomendacijų. Klientas pasirenka artistą ar muzikos stilių kuris jam patinka ir programėlė vis siūlo panašią fonoteką, “Apple Music” atstovai teigia, kad jie naudoja netik algoritmus, tačiau ir žmones, kurie savo rankomis atrinkinėja atlikėjus ar albumus pagal kliento muzikos skonį. Deja muzikos pasiūlymai nėra labai nenuspėjami. “Apple Music” dažnai tiesiog pasiūlo tai, ką jau esi pažymėjęs jog mėgsti, dažnai siūlo visiems žinomus muzikos albumus ir dažniausiai nieko naujo. Tuo tarpu “Spotify” rekomendacijos labiau orientuotos į naujos muzikos suradimą, pagal tai kokią muziką megstate, “Spotify” siūlo ne populiariausias dainas bei albumus, bet mažiau klausomus, programėlė labiau orientuota į užduotį surasti jums kažką, ko nesate girdėję.

Muzikos dalinimasis su savo draugais yra svarbus faktorius tokių programėlių naudotojams. Abi programėlės leidžia dalintis muzika su kitais, tačiau “Spotify” šią funkciją išvysčiusi geriau. Ši programėlė leidžia vartotojams dalintis muzika su draugais jų asmeninėse “Twitter”, “Spotify”, “Facebook” ir “Tumblr” paskyrose, taip pat tik tam tikriems draugams ar jų grupėms naudojant elektroninius paštus, privačias žinutes, “WhatsApp” bei “Google Hangouts”. Tuo tarpu “Apple Music” yra labiau ribotas, dalintis galima naudojantis privačia žinute, elektroniniu paštu, “Facebook”, “Twitter” ir “AirDrop”. Jeigu jūs norite tiesiog karts nuo karto pasidalinti muzika su draugais “Apple Music” tam tikrai tiks, tačiau jei dalinatės dažnai, su šia programėle nėra taip patogu ir paprasta kaip su “Spotify”.

Tiek “Apple Music”, tiek “Spotify” yra sukurtos, kad nevargintų vartotojų akių, tačiau pačių programėlių patogumas skiriasi. Abi programėlės turi vieną bendrą bruožą- trijų taškų mygtuką dešinėje ekrano pusėje kurio sudėtis: atlikėjas, albumas ir grojaraščio pavadinimas. Šis mygtukas įjungia meniu su įvairiais variantais ir kiekvienas pasirinkimas suteikia vis skirtingus pasiūlymus. Standartinėje “Apple” formoje, kaip ir daugumoje “Apple” kūrinių, yra labai gražūs, tačiau dėl to nukenčia patogumas, kol yra klausomasi muzikos negalima sukurti naujo grojaraščio, susipažinti su artisto puslapiu, kiekviena užduotis reikalauja pereiti į kitą skiltį, tokių problemų “Spotify” nėra. “Spotify” atrodo paprasčiau, bet yra lengvesnė naudoti.

Apibendrinus “Spotify” ir “Apple Music” atrodo labai panašios, abi turi labai didelį muzikos kūrinių pasirinkimą, siūlo muziką pagal jūsų klausomų kūrinių istoriją, kainuoja identiškai tiek pat. Jeigu jūs labiau mėgstate populiariausią šių ar praėjusių laikų muzika “Apple Music” puikiai jums tiks, palyginimui “Apple” produktas turi Taylor Swift albumus, tačiau jie vis dar nepasiekiami su “Spotify”, bet jei jūs turite poreikį atrasti kažką naujo “Spotify” turėtų būti jūsų pasirinkimas.

Taip pat skaitykite: “Spotify” muzikos revoliucija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: