Serialo “Black Mirror” kadras

“Tapo siaubingai akivaizdu, jog technologijos pralenkė mūsų žmogiškumą.” Albertas Einšteinas

Internetui įžengus į mūsų gyvenimą akys tarsi atsivėrė: nebeliko ribų, laiko limito, kontrolės. Jis tapo mūsų namais, gyvenimu, geriausiu draugu ir išminčiumi. Technologijos apvertė žmonių gyvenimus aukštyn kojom ir laikas pradėjo lėkti greičiau.

Šiuolaikinės medicininės technologijos leido išgydyti tūkstančius žmonių, pagydyti nepagydomuosius, suteikti šansą tiems, kurie ankščiau jo neturėjo. Internetas ištrynė valstybių sienas, atstumus  ir ilgas valandas laukimo, tačiau tuo pačiu jis ištrynė ir gebėjimą bendrauti, savarankiškai mąstyti ar mėgautis mus supančiu pasauliu. Technologijos suteikė begalę teigiamų aspektų, tačiau tuo pačiu nepašykštėjo ir neigiamų. “Black Mirror”, tai serialas atskleidžiantis tamsiąsias technologijų puses, pateikiantis savo ateities viziją, kuri gali pasirodyti mažų mažiausiai niūri.

Apie Serialą

„Black Mirror“ tai britų televizijos serialas sukurtas Charlie‘io Brooker‘io, teigiančio, jog tai drama apie mūsų gyvenimą, kurį gyvename dabar ir apie tai kaip mes gyvensime jį po 10 minučių. 2012 metais į televizijos padangę įskriejęs serialas buvo palankiai įvertintas kritikų bei apdovanotas „International Emmy“ apdovanojimu, kaip geriausias televizijos mini serialas. Įdomu tai jog „Black Mirror“ tapo labai populiarus Kinijoje ir buvo labiausiai aptarinėjamas serialas 2012 metais.

Serialo “Black Mirror” kadras

“Black Mirror” – vienas iš teminių televizijos serialų, kaip “Alfred Hitchcock Presents“ ar “Twilight Zone”, kurių formatas vadinamas  antologija. Kiekviena serija pateikia visiškai skirtingus veikėjus, veiksmo vietą, o kartais net kitokią realybę. “Black Mirror” serijas vienija bendra mintis (neigiama technologijų įtaka), kiekviena serija, tai tarsi skirtingas filmas, su skirtingais veikėjais bei aktoriais.

Kaip ir daugelį britiškos televizijos serialų „Black Mirror“ sezoną sudaro tik trys serijos. Kiekvienos serijos ilgis svyruoja nuo 40 iki 60 minučių. Kiekviena serija parodo kaip technologijos ir vartotojiškoji visuomenė įtakoja serialo veikėjus. Tai tobula mokslinės fantastikos satyra, atskleidžianti kaip bet kuris iš mūsų galime prarasti savo vertybes bei orumą vis augančios priklausomybės nuo technologijų dėka. „Black Mirror“ pateikia nemažai užuominų skirtų Twitter ar Facebook  gerbėjams, taip pat video žaidimų fanatams, tačiau tikrai ne iš gerosios pusės.

Kalbėti apie šį serialą kaip apie visumą sudėtinga. Kiekviena serija yra absoliučiai skirtinga ir nėra susijusi viena su kita. Vienoje serijoje moteris savo mirusį vyra stengiasi pakeisti robotu, kuris atrodo lygiai taip pat kaip jis ir jo asmenybė atkuriama naudojantis jo “post’ais”, bei komentarais socialinėse medijose. Tačiau po kurio laiko ji supranta, jog jos vyras buvo daug daugiau nei tas kurį ji susikūrė ir su didele širdgėla stengiasi ištaisyti savo klaidą. Paskutinėje pirmo sezono serijoje, kuri aktorių Robert’ą Downey  Jr. itin suintrigavo ir jis pateikė pasiūlymą sukurti filmą, yra metafora apie tai kaip mes praleidžiame daugiau laiko gyvendami savo gyvenimus per skaitmeninius ekranus, o ne gyvendami natūralioje aplinkoje. Tad kiekviena serija turi savo moralą, savo pasaulio matymo kampą, o pagrindinė viso serialo žinutė, kurią mums siunčia serialo kūrėjai yra ta, kad mes pernelyg dažnai leidžiame technologijoms įtakoti mūsų gyvenimus ir prarandame suvokimą kas iš tiesų yra svarbiausia –žmogiškumas.

Serialo “Black Mirror” kadras

Serialo elementai

Serialas vienareikšmiškai yra nuostabus, o ką jau kalbėti apie pačią idėją. Pats “Black Mirror” tonas yra tamsus ir pesimistiškas. Tai išlaikyti padeda daug šaltos mėlynos spalvos kinematografijoje ir atmosfera, kuri suteikia klaustrofobijos efektą. Kiekviena serija baigiasi niūria gaida ar bent jau padėtimi, kurią galima pavadinti “geriausia iš blogiausios”. Nėra priekaištų nei režisieriui, nei scenarijaus autoriui, kuris tikrai nusipelno aplodismentų.

Aktorių darbas šaunus, kiekvienas iš jų savo srities profesionalai. Daugelis iš jų kino aktoriai, kuriuos yra tekę matyti kituose britų filmuose ar serialuose, tokiuose kaip “Downton Abbey”.

Geriausia tai jog, per mažiau nei valandą serialo kūrėjai sugeba mus taip įtraukti jog mes pradedame tikėti veikėjais, gailime jų, o taip pat juose mes sugebame įžvelgti patys save.

Verdiktas 9/10

“Black Mirror” – intriguojantis, šokiruojantis bei pamokantis serialas, kurių tikrai labai trūko televizijoje. Britai ir toliau nesiliauja stebinti savo neįprasta įžvalga ir sumanumu. Netradiciniai sprendimai, mokslinė fantastika, drama, mistika – viską galime išvysti kiekvienoje “Black Mirror” serijoje. Tad kuo nuoširdžiausiai rekomenduojame jei nors kiek domitės žmonijos ateitimi ar bent vieną kartą per dieną prisėdate panaršyti Facebook’e.

Taip pat skaitykite: „Nakties klajūnas“ – tamsioji žiniasklaidos pusė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: