Kino filmo "The book thief" kadras

„Knygų vagilė“ karo metu vykstanti drama, ekranizuota pagal bestseleriu tapusį australų rašytojo Markuso Zusako to paties pavadinimo garsųjį romaną.

Brito Briano Percivalo režisuotą filmą kūrė ta pati kino studija kaip  ir „Pi gyvenimas“, tačiau šį kartą tokio populiarumo nesulaukė.

Siužetas

„Knygų vagilė“ – tai jaudinanti, intriguojanti istorija apie gyvenimą ir mirtį, nuoširdžią ir tikrą draugystę bei begalinę meilę knygoms. Kino juostoje pasakojama apie jaunos mergaitės Lizelės (Sophie Nelisse) gyvenimą Antrojo pasaulinio karo metais. Nacistinė Vokietija draskiusi ir griovusi daugybės žmonių likimus palietė ir Lizelės šeimą. Jos tėvai buvo išvežti į koncentracijos stovyklą, tad viena likusi mergaitė randa paguoda svetimoje šeimoje, ją priglaudžia Hansas (Geoffrey Rush) ir Rosa (Emily Watson) – naujieji jos įtėviai.

Devynerių metų mergaitei naujieji tėvai savaip diegia mažajai žmogiškumo pamokas. Mergaitė naujuose namuose susidraugauja su kaimynų berniuku Rudžiu (Nico Liersh), kuris tampa Lizelei pačiu geriausiu ir tikriausiu draugu. Lizelė – vaikas, kuris užauga matydamas daug karo baisybių, bet meilė knygoms ir jose rašomos istorijos jai teikia vilties ir drąsos. Mergaitė vogia knygas ir skaitymo džiaugsmu ji dalinasi su sergančiu žydu Maksu (Ben Schnetzer), kuris slepiasi po įtėvių namų laiptais įkurtoje slaptavietėje. Išties jaudinantis siužetas, puiki kino grafika, spalvos ir atmosfera.

Kino filmo “The book thief” kadras

Veikėjai

Kino debiutantė trylikametė Sophie Nélisse, kuriai ir buvo patikėtas Lizelės vaidmuo, savo rolę atliko tiesiog stulbinančiai gerai, nenuostabu jei mergaitės ateityje lauks puiki kino karjera.

Filme pasirodo du puikūs britų aktoriai su „Oskarų“ nominacijomis – Geoffery Rush (lietuviams geriausiai pažįstamas iš filmų „Karaliaus kalba“, kur įkūnijo stačiokišką Anglijos karaliaus Alberto logopedą Lajonelį Lougą ar „Skandalingoji plunksna“ – markizo de Sado personažas) ir dviejų „Oskarų“ nominatė Emily Watson. Šiems aktoriams puikiai tiko vaidinti naujuosius Lizelės įtėvius.

Puikiai žiūrėjosi ir mažais aktorius mergaitės kaimynas ir draugas Rudis (Nico Liersch), kurio vaidyba patiki nuo tos minutės, kai šis šviesiaplaukis berniukas pasirodo ekrane.

Ben Schnetzer, vaidindamas žydų pabėgėlį Maksą, taip pat puikiai atliko savo vaidmenį ir jo rolė persipynusi su Lizelės humoru puikiai derėjo kine.

Kino filmo “The book thief” kadras

Muzika

Šioje kino juostoje skambėjusi amerikiečių kompozitoriaus John Towner Williams (komponavo tokiems filmams kaip: „Karo žirgas“, „Žvaigždžių karai“ ir kt.) kurta muzika, išties nepaliko abejingų. „Oskarų“ nominantų sąraše už geriausią muziką varžosi ir filmas „Knygų vagilė“. Taip pat nominuoti filmai: „Gravitacija“; „Jos“; „Filomena“,  „Gelbstint poną Benksą“.

Verdiktas 8/10

„Knygų vagilė“ – iki nuostabios kino juostos kažko pritrūko, tai vienas iš tų filmų, kuriame viskas perteikta truputį neįtikinamai, o gal net šiek tiek saldokai. Manau, filmo tikslas ir nebuvo atkartoti Antrojo pasaulinio karo baisybių, tačiau reikia pripažinti, jog  jautri ir įdomi juosta patiks daugeliui kino žiūrovų, tai filmas, kurį pažiūrėjus 131min. norisi tikėti gerumu ir atsiversti pradėtą skaityti knygą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: