© Gintarės Kulbytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Du draugai iš Izraelio Talmon Marco ir Igor Megzinik 2010 metų  gruodžio 2 dieną sukūrė mobiliąją aplikaciją „Viber“, kuri tapo rimta konkurente „Skype“ programai. Remiantis dabartiniais duomenimis pastarasis net per pusę nusileidžia „Viber“, kuriuo naudojasi net 608 mln. registruotų vartotojų.

Kai du draugai iš Tel Avivo išleido „Viber“, pranešę keletui draugų, jie laukė kol „Viber“ pasieks platųjį pasaulį. Pirmąją dieną jie turėjo 18 naujų vartotojų, antrąją – atsirado jau 1400. Dar kitą dieną užsiregistravo maždaug 3700 žmonių. Taip per tris savaites „Viber“ pritraukė 31 tūkst. vartotojų. Idėjos kūrėjus visi taip skatino, kad šie nusprendė: jų programėlė turi tapti pasauline. Mažiau nei per mėnesį po atsiradimo, „Viber“ jau turėjo 1,8 mln. vartotojų. Visa idėja gimė po jų pirmosios kompanijos „iMesh“ – muzikos įrašų dalinimosi programos įkūrimo. Marco dažnai keliaudavo, ir tam, kad susisiektų su draugais ir kolegomis, naudodavo „Skype“. Bet tuomet jo pašnekovai turėjo sėdėti priešais kompiuterį arba turėti „Skype“ savo mobiliuosiuose. Didžiausias trūkumas buvo tai, jog prieš skambutį nuolat reikėdavo susitarti dėl pokalbio. Tuo metu pradėta galvoti apie būdą pagerinti „Skype“ išlaikant programos patrauklumą bendrauti nemokamai. Taip Marco sugalvojo „Viber“, kuri veikia kartu su išmaniuoju telefonu, vartotojams leidžia susisiekti bet kuriuo metu ir išvengti didelių mokesčių.

Anot kūrėjų – „Mes norėjome ko nors, kuo būtų labai lengva naudotis.“ „Tai programa, kuri jums patiks ir net jūsų senelis galės ja naudoti be jūsų pagalbos.“  Veiklos pradžioje „Viber“ aplikacija buvo sukurta tik iPhone išmaniesiems telefonams. Kaip patys kūrėjai apibūdino „Viber yra naujas vardas, kurį reikia sekti virtualioje erdvėje.“  Po metų mobili aplikacija pritaikyta ir „Android“,  „BlackBerry“ bei „Windows Phone“ operacinėms sistemoms. Kiekvienais metais programa vis tobulinama, tam, kad patenkintų kintančius vartotojų poreikius ir taip pasiektų dar didesnį populiarumą. Dabartinė, naujausia mobiliosios aplikacijos versija „Viber 5.0.1.42“ siūlo naują dizainą, vaizdo skambučių perkėlimą iš telefono į kompiuterį, ir papildomas kalbas, kuriomis galima pasiekti aplikaciją. Taip pat dar viena naujovė, kuri „Viber“ prilygina „Skype“ tai, jog nuo šiol „Viber“ galima naudotis ir per kompiuterį. Programa leidžia naudotis ir lipdukais, kurie pokalbį pavers nuotaikingesniu ir gyvesniu.

Tik įkūrus kompaniją ši turėjo 10 darbuotojų. „Viber“ išleido mažiau nei 1mln. plėtrai, tačiau neturėjo jokio rinkodaros biudžeto. Dabar nebrangi kompanijos veikla, valdoma iš Baltarusijos, leidžia jos įkūrėjams finansuoti kompanijos plėtrą savo lėšomis ir apsieiti be išorinių investicijų. Tačiau 2014 metų vasario mėnesį Japonijos elektroninės prekybos kompanija „Rakuten“ nusipirko „Viber“ programėlę už 900 mln. dolerių. Kaip vienas iš įkūrėjų sakė – „Mes turime nuostabią galimybę bendradarbiauti su šia tarptautine kompanija ir žengti į naujas rinkas. Mūsų tikslas tapti kompanija numeris vienas, to ir sieksime.“

Ši programa be abejonės palengvina žmonių bendravimą. Galima siųsti pranešimus, nuotraukas ar skambinti visiškai nemokamai. Programos veikimo principas panašus į konkurento „Skype“ programos veiklos principą. Vienintelė sąlyga: tereikia, kad jūs ir jūsų draugas turėtumėte „Viber“ bei internetą telefone. Taip galimas bendravimas iš bet kurio pasaulio kampo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: