Kino filmo „Atonement“ kadras

Sudėtingą sąžinės temą nagrinėja viena iš geriausių 2007 metų kino juostų – „Atonement“ („Atpirkimas“). Tai romantinė režisieriaus Joe Wright drama pastatyta pagal 2001 metų Ian Mc. Ewan novelę tokiu pačiu pavadinimu.

Pirmą kartą „Atpirkimas“ ryškiausiomis spalvomis suspindėjo per 64-ojo Venecijos kino festivalio atidarymo ceremoniją. Joje dalyvavę kino žurnalistai žarstė komplimentus sparčiai progresuojančiam režisieriui bei pasiaukojančiai suvaidinusiems aktoriams.

Joe Wright‘as nusipelno gražiausių pagyrimų. Kartu su patyrusio scenaristo Christopherio Hamptono pagalba jis sugebėjo meistriškai adaptuoti sunkiai ekranizuojamą romaną ir išversti Iano McEwano žodžius į kino kalbą. Rašytojo istorija virto į jaudinantį pasakojimą, kuriame režisierius jautė ir mąstė ypatingai giliai ir jautriai pasitelkdamas nesumeluotą ir itin įtikinančią aktorių vaidybą. Filmo veiksmas vyksta II –ojo pasaulinio karo metais. Pats režisierius teigė, jog vadovavimas filmui tai lyg armijos valdymas. 35 –kerių metų Joe Wright‘as padarė daugiau nei pakankamai uždirbti savo generolo uniformai.

Siužetas

Pagrindinė dramos veikėja yra būsimoji rašytoja Brioni, kurią papildydamos viena kitą vaidina trys skirtingos aktorės: Saoirse Ronan, Romola Garai bei  Vanessa Redgrave.  Ne mažiau svarbi yra ir Keira Knightley, kuri atlieka įsimylėjusios merginos Sesilijos vaidmenį.

Fantazijose paskendusi 13-metė mergaitė jaučia paauglišką simpatiją namų tvarkytojos sūnui Robiui (James McAvoy ) ir pradeda žiauriai pavydėti, kai jo dėmesys atitenka vyresniajai seseriai Sesilijai. Vieną ramų vakarą Brioni netyčia užsuka į bibliotekos kambarį ir tampa įsimylėjalių aistros liudininke. Neteisingai suprasti įvykiai paskatina Brioni apkaltinti jaunuolį siaubingu nusikaltimu, kurio jis nepadarė, bet privalo atlikti bausmę kalėjime.

Kino filmo „Atonement“ kadras

Vos tik išėjęs į laisvę Robis užsirašo į savanorių būrį ir išeina ginti tėvynės II-ajame pasauliniame kare. Sesilija ir Robis išskiriami prieš jųvalią, o savo didžiąją klaidą supratusi Brioni mėgina iš naujo nutiesti sudegintus tiltus į laimę ir prašyti atpirkimo už negailestingai sugriautą sesers gyvenimą.

Skausmingai liūdno, jaudinančio, optimistinio ir daug apmąstymų išprovokuojančio filmo įspūdį dar labiau sustiprina kompozitoriaus Dario Marianelli genialus garso takelis iš instrumentinių melodijų ir pašalinių objektų skleidžiamų garsų.

Scenų išskirtinumas

Viena iš labiausiai pribloškiančių scenų filme – Durkirko paplūdimys. Tai kvapą gniaužianti scena vaizduojanti siaubingas II-ojo pasaulinio karo akimirkas. Beveik 6 minučių trukmės epizodas yra unikalus ir neturi panašumų su niekuo kitu. Joe Wrightas pasiūlė ilgą ir sudėtingą sceną su mažai dialogų nufilmuoti vienu dubliu ir nenaudoti jokio montažo. Šiam išbandymui prireikė net 1000 aktorių bei 300 kūrybinės grupės narių. Dar vienas, nemažiau svarbus momentas filme tai pasirinktas dejavu principas situacijoms. Dvi esmines scenas režisierius parodo du kartus, kad žiūrovas galėtų įsivaizduoti kaip tą patį momentą mato jaunoji Brioni ir kaip viskas vyko ištikrųjų.

Kino filmo „Atonement“ kadras

Filmas susilaukė daugybės teigiamų kritikų komentarų bei pastebėjimų. Kino kritikai buvo sužavėti šia juosta bei teigė, jog „Atpirkimas pasižymi stulbinama bei įtikinama vaidyba, puikia kinematografija bei unikaliu rezultatu“. Didžiojoje Britanijoje drama ,taip pat, susilaukė pripažinimo ir gavo trečią vietą iš 25 kaip geriausias 2007 metų filmas.

Verdiktas 10/10

Daugiau nei 60 metų laikotarpį aprėpusi dramatiška istorija nepaliks abejingų ir iki ašarų sujaudins jautriausius žiūrovus. Ne veltui per spaudos konferenciją Venecijoje Keira Knightley nuoširdžiai prisipažino, kad verkė skaitydama finalinius scenarijaus puslapius. Tai buvo toli gražu ne reklaminė frazė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: