Serialo "Black Sails" kadras

„Juodosios burės“ – amerikiečių serialas, vaizduojantis auksinį piratų amžių (1650-1730 m.) ir kapitono Flinto (aktorius Toby Stephens) nuotykius Karibų jūros vandenyse. 

Piratų tema per pastaruosiuos dešimt metų yra labai mėgstama, ji ypatingai išpopuliarėjo kino teatruose pradėjus rodyti ,,Karibų pirataus“, todėl nenuostabu, kad vos tik pasirodžiusios „Juodosios burės“ susilaukė didelio susidomėjimo ir, nors sukurtas dar tik vienas sezonas, Amerikoje serialas jau dabar yra pasiekęs aukštus žiūrimumo reitingus.

Kapitonas Flintas yra fiktyvus XVIII a. škotų rašytojo Robert Louis  Stevenson sukurtas veikėjas, kuris dažnai figūruodavo įvairiose novelėse bei pasakojimuose apie piratus. Bene pats žinomiausias kūrinys apie jį yra klasika laikoma istorija „Lobių sala“. Būtent pagal ją ir yra sukurtos „Juodosios burės“.

Seriale pasakojama apie piratų kovą prieš pasaulį. „1715 m. Atlanto vandenyno salų piratai grąsino jūrų prekybininkams ir visai prekybai šiame regione. Tuomet civilizuotos pasaulio tautos paskelbė juos žmonijos priešais. Kaip atsaką į tai, piratai pradėjo savo karą… prieš likusį pasaulį“ – šie žodžiai skamba pirmojoje serijoje ir puikiai nusako apie ką bus pasakojama toliau. Tai istorija apie piratų maištą, jų gyvenimo būdą, kovas ir ispanų galeono „Urca de Lima“ medžioklę.

Serialo “Black Sails” kadras

Egzistuoja dvi piratų rūšys – geri ir blogi, arba teisingiau būtų sakyti blogi ir blogesni. Nieko keisto, kad iš tikrųjų egzistuojantys piratai (pvz: Somalio) mums nekelia žavesio, nes mes žinome realius jų nusikaltimus, o išgalvotieji piratai nėra atgrąsūs. Jie žiūrovui atrodo tarsi drąsuoliai kovotojai. Todėl sunku pasakyti kas yra kapitonas Flintas – protagonistas ar antagonistas? Jis yra pusiau herojus – svajotojas, intrigantas ir jis turi planą, kaip sumedžioti didžiausią laimikį pasaulyje ir laimėti karą prieš likusią žmoniją. Kartu su savo pasekėjais jis ginasi ir kovoja prieš agrarinę civilizaciją.

Didžioji dalis serialo veiksmo – jūroje, tačiau piratai daug laiko praleido ir salose (,,Juodosios burės“ filmuojamos Pietų Afrikoje), kuriose kurpiami planai, planuojamos pinklės priešams ir netgi aiškinamasi dėl tarpusavio santykių. Laivai seriale buvo statyti šimtų darbininkų pagal autentiškus tų laikų piratų laivų maketus.

Serialo “Black Sails” kadras

„Juodosios burės“ traukia dėmesį ne tik savo siužeto linija, bet ir pačioje pradžioje rodomais titrais, kuriuose vaizduojami unikali menininko Kris Kuksi kūryba. Jis – surrealizmo žanro skulptorius, įkvėptas Baroko ir Rokoko laikotarpių, todėl jo darbai itin smulkmeniški ir ištaigingi. Titruose vaizduojami gipso ir bronzos kūriniai, kurie, be abejo, siejasi su piratais – laivai, skeletai, jūros gyvūnai.Ir nors, jie atrodo itin tikroviški, tačiau iš tiesų yra sukurti kompiuterinių programų pagalba, remiantis Kris Kuksi darbais. Vien šių titrų kūrimas užtruko apie tris mėnesius.

Serialo “Black Sails” kadras

Iš tiesų, dar net nepasirodęs serialas buvo pažymėtas kokybės ženklu, nes tarp jo kūrėjų yra daug žinomų pavardžių, kurios kalba pačios už save ir tuo pat metu sufleruoja, kad ,,Juodosios burės“ nenuvils. Serialo autorius – Jonathan E. Steinberg, anksčiau kūręs didelio populiarumo susilaukusį post-apokaliptinį veiksmo serialą „Jericho“, kuris buvo transliuojamas CBS televizijoje du metus (2006-2008 m.). Michael Bay – vykdantysis prodiuseris, kuris šioje sferoje taip pat ne naujokas. Jis yra prisidėjęs prie didelio biudžeto filmų, tokių kaip , „Armagedonas“, „Perl Harboras“, visos „Transformerių“ dalys. Pagrindinį vaidmenį „Juodosiose burėse“ atliko Toby Stephens, žinomas iš filmo kaip „Džeimsas Bondas: Pasveikink  mirtį kitą dieną“.

Verdiktas 9/10

Net ir nesant dideliam piratų gerbėjui teks pripažinti, kad kūrybinė komanda puikiai atliko savo darbą. Serialas išbaigtas nuo pradžios titrų iki serijos pabaigos, kiekviena serialo dalis palieka intrigą ir sudomina. „Juodosios burės“ patiks visiems nuotykių, veiksmo mėgėjams, bei romantikams ir maištininkams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: