© Ilya Chichkan nuotr.

Ilya Chichkanas – vienas charakteringiausių šių dienų Ukrainos menininkų. Savo darbuose jis kalba apie žmonijos raidą ir šiuolaikinės visuomenės problemas, o kritikai ir parodų lankytojai su nekantrumu laukia naujų menininko darbų svarstydami, kuo gi kūrėjas nustebins šįkart.

Ilya Chichkanas gimė Kijeve 1967-ais metais. Šis menininkas laikomas meno judėjimo „Ukrainos naujoji banga“, prasidėjusio dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, pradininku. Judėjimas tapo menininkų atsaku į pokyčius po Perestroikos. To laikotarpio „Naujosios bangos“ darbai buvo nukreipti prieš biurokratines kultūrines institucijas, įsteigtas sovietiniais metais, todėl menininkų parodos dažnai baigdavosi skandalais ir buvo apibūdinamos kaip politiškai nekorektiškos. Sąmoningai naudotos tradicinės tapybos technikos ir ukrainietiško baroko elementai pasitarnavo menininkams perkeliant praeities temas ir problemas į dabartį, išreiškiant idėjų esmę.

Vienas įdomiausių „Ukrainos naujosios bangos“ pradininko I. Chichkano kūrybinių projektų – paveikslų ciklas „Beždžionė ar žmogus“ (angl. „Monkey or Man“), sukurtas Berlyne 1994-1995-ais metais, tačiau pirmą kartą viešai demonstruotas tik 2005-aisiais. Šiuose paveiksluose vaizduojamos beždžionės su žmonėms būdingais atributais – drabužiais, papuošalais, šukuosenomis. Kai kurie primatai netgi primena įžymybes ar politinius veikėjus. Ciklu „Beždžionė ar žmogus“ I. Chichkanas kalba apie individą, kuris, nepaisant civilizacijos įtakos, išlieka primityvus, paviršutiniškas. Menininkas kritikuoja šiuolaikinę visuomenę priskirdamas jai primato bruožus, išryškindamas bandos jausmo problematiką, atsisakymą būti individu. Toks primatų lyginimas su žmonėmis meno kritikų buvo pavadintas „totalitariniu darvinizmu“, žmonių-beždžionių portretai publikos buvo pasitikti su dideliu susidomėjimu ir diskusijomis.

© Ilya Chichkan nuotr.

Ciklas „Beždžionė ar žmogus“ – ne pirma I. Chichkano socialinė kritika, nukreipta prieš šiuolaikinę visuomenę, jos vartotojiškumą ir paviršutiniškumą. Kaip žmogus, kilęs iš buvusios Sovietų Sąjungos šalies, savo darbuose jis nuolat kalba apie kultūrinius stereotipus, žmogaus raidą ir individo civilizuotoje visuomenėje sąvoką.

© Ilya Chichkan nuotr.

Šiandien I. Chichkanas gyvena Kijeve ir Berlyne, tapo, kuria instaliacijas, foto ir video projektus. Menininko kūrybinėje biografijoje jau yra per du šimtus darbų, didžioji jų dalis – parduoti, o paveikslų kainos siekia iki 17 tūkstančių JAV dolerių. Dabar didžiausias kūrėjo tikslas ir svajonė – pristatyti asmeninę savo darbų parodą Venecijos bianalėje, viename garsiausių kultūros festivalių pasaulyje.

© Ilya Chichkan nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: