Turkijos krepšinio rinktinės apžvalga
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiandien, rugsėjo 2 d., Europos čempionato A grupėje susitinka dar pralaimėjimo jausmo nepatyrusios rinktinės. Lietuvos rinktinė surems ginklus su Turkijos atstovais.

BasketNews.lt“ pateikia išsamią lietuvių varžovės Europos čempionate – Turkijos rinktinės apžvalgą.

Senojo žemyno pirmenybių A grupės dvikova tarp Lietuvos ir Turkijos rinktinių Panevėžio „Cido“ arenoje įvyks 21 val.

Turkija

Po itin sėkmingo pasirodymo pasaulio čempionate turkai yra laikomi vieni turnyro favoritų. Pasirengimo cikle prastą formą demonstravusi Turkijos rinktinė čempionatą pradėjo dviem pergalėmis paeiliui ir kartu su Ispanijos bei Lietuvos rinktinėmis įsitvirtino lentelės viršuje. Tiek turkams, tiek lietuviams pergalė garantuotų bilietą į antrąjį etapą. FIBA reitingas: 6.

Istorija

Nors turkai yra 20 kartų dalyvavę Europos čempionatuose, tačiau tik vieną kartą buvo patekę į finalą, kuris vyko Turkijoje. Aukščiausias turkų pasiekimas yra praeitais metais iškovotas sidabro medalis. Turkijos rinktinė daugiau nėra iškovojusi jokių kitų medalių, todėl ji kartais vadinama namų komanda.

Pasirengimas Europos čempionatui

Turkijos rinktinė pasirengimo etapą pradėjo pergale, tačiau po to sekė trys pralaimėjimai paeiliui, du iš jų itin gėdingi. Iš viso turkai sudalyvavo trijuose draugiškuose turnyruose.

Turkai neiškovojo nė vienos lengvos pergalės ir iki pat rungtynių pabaigos tampėsi su tokiomis komandomis kaip Ukraina, Belgija, Naujoji Zelandija ir Juodkalnija.

Visgi pačioje draugiškų rungtynių ciklo pabaigoje buvo pasiektos trys pergalės iš eilės ir leido startuoti čempionate pakiliomis nuotaikomis.

Iš viso: 9 mačai – 5 pergalės ir 4 pralaimėjimai. Vidutiniškai įmesdavo 64,4 taško, praleisdavo – 68,7 taško.

Tarpusavio susitikimai

Turkija buvo pirmoji lietuvių varžovė paskutiniuose trijuose Europos čempionatuose. Šiemet komandos susitinka vėliau, tačiau jų keliai vis tiek kertasi.

Žiūrint į istoriją, Turkijos rinktinė – labai paranki varžovė lietuviams. Mūsiškiai prieš turkus laimėjo septynis sykius, o pralaimėjo tik vienintelį kartą – tragiškame Europos čempionate prieš dvejus metus.

Paskutinėse šių komandų tarpusavio rungtynėse Lietuvos rinktinę į priekį vedė Marijonas Petravičius ir Simas Jasaitis, pelnė atitinkamai po 21 ir 14 taškų.

Prieš ketverius metus vykusiame mače arti trigubo dublio buvo Šarūnas Jasikevičius (18 tšk., 8 atk. kam., 7 rez. perd.). Tuo tarpu abiejose mačuose Turkijos rinktinės gretose rezultatyviausias buvo Hidayetas Turkoglu (18 ir 19 tšk.).

Smogiamasis trejetas

Turkijos rinktinė neturi vieno aiškaus lyderio, tačiau turi itin galingą starto penketą. Daug visko matęs Hidayetas Turkoglu į Lietuvą atvyko tik dėl vieno tikslo – laimėti.

Nors pasirengimo etape bene didžiausią patirtį komandoje turintis aukštaūgis nebuvo itin rezultatyvus, tačiau toks patyręs snaiperis gali iššauti bet kada.

Draugiškų rungtynių cikle 32 metų 208 cm ūgio puolėjas vidutiniškai pelnydavo po 6,1 taško.

Praėjusį sezoną Turkoglu pradėjo Fynikso „Suns“ komandoje, tačiau gruodį buvo iškeistas į Orlando „Magic“. Jis vidutiniškai rinkdavo po 10,8 taško, atkovodavo po 4,4 kamuolio ir atlikdavo po 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

24 metų 206 cm ūgio Ersanas Ilyasova yra itin talentingas aukštaūgis, kuris iki galo dar neatskleidė savo potencialo profesionaliame krepšinyje.

Pasirengimo cikle turkas vidutiniškai rinkdavo po 6,7 taško. Puolėjas taip pat pasižymi universalumu, kadangi gali tiek pataikyti tritaškį, tiek žaisti po krepšiu.

Praėjusį sezoną gindamas Milvokio „Bucks“ komandos garbę jis pelnydavo po 9,4 taško ir sugriebdavo 6 kamuolius.

Į Nacionalinę krepšinio asociaciją (NBA) persikėlęs Omeras Ašikasšiandien bus tiesioginis Roberto Javtoko konkurentas.

Nors pirmasis NBA sezonas asmeniškai puolėjui nebuvo itin sėkmingas, tad Ašikas jį nori kompensuoti geru pasirodymu Europos čempionate.

Praėjusį sezoną jis rungtyniavo Čikagos „Bulls“ komandoje ir su ja nužygiavo iki pat NBA Rytų konferencijos finalo, kur 1-4 nusileido Majamio „Heat“ krepšininkams.

25 metų 213 cm ūgio „centras“ rinkdavo po 2,8 taško bei atkovodavo po 3,7 kamuolio.

Strategas

Tik prieš ketverius metus trenerio karjerą pradėjusiam Orhunui Ene Europos čempionatas yra kol kas rimčiausias iššūkis.

Kaip žaidėjas jis visą savo karjerą praleido Stambule ir rungtyniavo 18 metų. Bogdaną Tanjevičių stratego poste pakeitęs Ene, kaip treneris, dar negali pasigirti jokiais iškovotais titulais.

2007-2009 m. jis treniravo Antalijos „Buyuksehir Belediyesi“ krepšininkus, o pastaruosius dvejus metus ugdė Bandirmos „Banvit“ žaidėjus.

Praėjusį sezoną jo auklėtiniai Turkijos pirmenybių reguliariame sezone užėmė antrąją vietą, tačiau neperžengė pusfinalio barjero.

Dvikova

Dominavę savo amžiaus grupėse, Jonas Valančiūnas ir Enesas Kanteris pirmą kartą gali susitikti vienas prieš vieną vyrų lygmenyje. Tai pratęstų karštą jų dvikovą, besitęsiančią nuo 2007 metų vasaros.

Tada būdami abu penkiolikmečiai, Kanteris ir Valančiūnas susitiko Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionate. Jų komandos tarpusavio dvikovose pasidalijo po pergalę, tačiau svarbesnes rungtynes laimėjo mūsiškiai – mače dėl bronzos turkai buvo įveikti 65:55. Tiesa, Valančiūnas tame mače apskritai nežaidė, o Kanteris atliko įspūdingą dvigubą dublį (15 taškų, 17 atkovotų kamuolių).

Po metų Kanteris ir Valančiūnas jau varžėsi su savo bendraamžiais ir abu dominavo, tačiau jų keliai taip ir nesusikirto. Lietuviai Europos čempionate iškovojo auksą, o turkai – bronzą.

Dar po metų, 2009-ųjų vasarą, abu talentingi aukštaūgiai vėl žaidė su vyresnėmis rinktinėmis. Lietuviai ir turkai vėl susitiko du kartus, tačiau šįkart, priešingai nei 2007 metais, turkai pralaimėjo grupės varžybas, bet atsirevanšavo mače dėl bronzos. Pastarosiose rungtynėse Kanteris pelnė 35 taškus ir atkovojo 19 kamuolių, Valančiūnas pelnė 14 taškų ir atkovojo 5 kamuolius.

Kanteris tame čempionate buvo išrinktas naudingiausiu žaidėju ir daugiau jaunių varžybose neberungtyniavo. Netekęs pagrindinio konkurento, Valančiūnas atvedė Lietuvos rinktinę į viršūnę Europos čempionate 2010 m. ir pasaulio čempionate 2011 m.

Dabartinėse vyrų komandose Kanterio ir Valančiūno vaidmenys skiriasi. Kanteris po dvejų rungtynių yra naudingiausias komandos žaidėjas (vid. 12,5 taško ir 6 atk. kam.), o Valančiūnas žaidė tik vienose rungtynėse.

Slaptasis ginklas

Įžaidėjai nėra stiprioji Turkijos rinktinės pusė, bet nuo suolelio kylantis ir Keremą Tunčeri keičiantis Enderas Arslanas gali padaryti lietuviams nemažai žalos.

Prieš dvejus metus Lenkijoje būtent Arslanas lietuvius varė į neviltį. Jis per 21 minutę pelnė 16 taškų, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, perėmė 2 kamuolius ir krepšį atakavo beveik be klaidų.

Šiemet jo vaidmuo komandoje šiek tiek skiriasi, tačiau jis vis tiek išlieka pavojingas. Pasirengimo cikle turkas vidutiniškai pelnydavo 5 taškus.

Devynis sezonus su vienerių metų pertrauka Stambulo „Efes Pilsen“ komandoje rungtyniavęs Arslanas praėjusį sezoną Turkijos lygoje pelnydavo po 6 taškus ir atlikdavo po 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš tris mėnesius atakų organizatorius sudarė sutartį su Stambulo „Galatasaray“ komanda ir kitą sezoną žais drauge su Dariumi Songaila.

Lietuvos rinktinė varžovų akimis

„Lietuvos rinktinė turi daug gerų, patyrusių krepšininkų ir žiūrovų palaikymą. Žinome, ką reiškia žaisti savo šalyje, ką duoda žiūrovai. Čia matau tą pačią atmosferą, kaip pernai Turkijoje per pasaulio čempionatą. Mūsų grupė yra sunki ir rytoj laukia labai sunkios rungtynės. Niekas nenori žaisti su Lietuva ir niekas negali jaustis gerai prieš rungtynes su Lietuva“, – teigė Turkijos rinktinės vyriausiasis treneris Ene.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: