Kaip išvengti žarnyno infekcijų
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai susirūpinę, kad Kauno apskrityje daugėja ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių. Specialistai pastebi, kad ligų atsiradimą ir plitimą dažniausiai įtakoja netinkama geriamojo vandens bei maisto produktų kokybė ir nepakankama asmens higiena.

Dažniausiai pasitaiko salmonelinis enteritas, sukeliantis ne tik šeiminius, bet ir dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės išplitusius protrūkius.

Salmoneliozė – tai infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos turi įtakos plonosios žarnos uždegimo atsiradimui, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.

Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus.

Tokiu atveju negydant liga progresuoja. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Šia liga užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, o taip pat per įvairias gyvūnų ir/ar žmonių fekalijomis užterštas (laistant ar plaunant užterštu vandeniu) daržoves.

Siekiant išvengti ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų, Kauno visuomenės sveikatos centro vyr. specialistė Laima Stragienė gyventojams pataria:

– žalią mėsą parduotuvėje dėkite į plastikinį maišelį, kad išvengti sąlyčio su kitu maistu;

– nedelsdami įdėkite parsineštą maistą į šaldytuvą, kad išvengti jame esančių bakterijų dauginimosi;

– maistą šaldytuve laikykite taip, kad jis nesiliestų su „žalia“ mėsa;

– sušaldytą vištieną, mėsą atitirpinkite šaldytuve;

– prieš gaminimą visada nuplaukite vištieną bei kitą mėsą;

– nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos tvarkymo;

– pakankamai gerai virkite, kepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus;

– neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo;

– maistui vartokite tik šviežius kiaušinius;

– kiaušinius laikykite tik šaldytuve;

– nevartokite suskilusių ar nešvarių kiaušinių, visada nusiplaukite rankas, jei lietėte juos;

– vartokite tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius;

– išvirtus ar keptus kiaušinius suvartokite nedelsiant;

– venkite maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi;

– nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinkite.

Pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą ir kt.) ir ypač pasireiškus kraujingos diarėjos (viduriavimo) simptomams, nesigydykite patys, o kuo skubiau neatidėliotinai kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Kauno visuomenės sveikatos centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: