Peilis rankoje
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kokia problema Kaune gyvenantiems jauniems žmonėms pati opiausia? O kas labiausiai dėl šių problemų atsakingas? Į šiuos klausimus pabandysime atsakyti tęsdami straipsnių apie jaunimo situaciją Kauno mieste ciklą „Jaunimas Kaune“.

Kaunas jau alsuoja krepšinio čempionato dvasia, gatves, miesto aikštes ir maitinimo įstaigas užplūsta minios geltonai aliai raudonų sirgalių. Visame šiame džiugiame šurmulyje į kaunozinios.lt po vasaros atostogų grįžta rubrika pristatanti Kauno miesto jaunimo tyrimo rezultatus ir nagrinėjanti svarbiausias mūsų miesto jaunų žmonių aktualijas.

Problemos. Viena vertus per krepšinio šventę nuo šios temos norėtųsi bėgti kuo toliau, tačiau gal būtent dabar pats tinkamiausias metas apie tai pagalvoti? Juk būtent per masinius renginius ir išryškėja, kurie miesto aspektai labiausiai nuviliantys ir kur norėtųsi pasitempti: kauniečių mintys apie mūsų miesto problemas kartais taip ir lieka neišgirstos, tuo tarpu miestą užplūdusių užsieniečių džiaugsmai ir nusivylimai nepastebėti niekada nelieka. Ko šįkart galime tikėtis? Kuo gal būt nusivils mūsų miestą aplankę svečiai?

Tyrimo rezultatai vienareikšmiški: paklausus beveik bet kurio su Kauno miesto jaunimu tiesiogiai dirbančio specialisto, nesvarbu ar jis rūpinasi jaunimo verslumu ar sveikata, ar saugumu, o gal laisvalaikiu ir užimtumu – visų jų nuomonės dėl didžiausių miesto jaunimo problemų, o tai pat dėl šių problemų priežastingumo beveik tapačios. Dažniausiai buvo įvardinti šie aspektai: vertybių perskirstymas, nedarbas, narkomanija, nusikalstamumas, kultūringo laisvalaikio stoka, įsitraukimo į miesto valdymą stoka, vidinė ir išorinė emigracija, per mažas verslumas. Galima tik spėlioti, kiek šias nuomones lemia tikrosios tendencijos, o kiek tik klaidingai suprantami stereotipai, tačiau akivaizdu, kad būtent šie aspektai yra tapę mūsų neigiamos vizitinės kortelės dalimi.

Pakankamai tendencinga, jog ir pačių jaunų žmonių anketos išryškino tas pačias problemas. Apklausiant jaunimą viskas netgi buvo dar aiškiau ir aštriau. Nors pateiktame sąraše atsispindėjo itin platus spektras ekonominių, socialinių ar kultūrinių problemų, beveik visi apklausos dalyviai nedvejodami žymėji pasirinkimus susijusius su nusikalstamomis veiklomis. Kaip pati didžiausia Kauno miesto problema įvardintas žiaurumas ir smurtas, tokį pasirinkimą pažymėjo net 61 procentas visų apklaustųjų. Beveik nenusileido antroje ir trečioje vietoje esantys polinkis į žalingus įpročius (56%) ir didelis nusikalstamumas (54%). Tuo tarpu visos kitos pozicijos pažymėto kur kas rečiau (pvz. sportavimo galimybių stoka skundėsi tik 14% jaunulių).

Galima teigti, kad esminėmis problemomis jaunimas įvardija reiškinius, tiesiogiai galinčius paveikti ar veikiančius juos kasdien (smurtas, ţalingi įpročiai, nedarbas). Tuo tarpu sritys, kurios yra bendresnės ir apklaustuosius veikia ne taip tiesiogiai (verslumo stoka, nekokybiškas švietimas), kaip probleminės įvardintos kur kas rečiau.

Kai žinomos problemos natūraliai kyla klausimas, o kas už tai atsakingas? Kas gi turėtų prisiimti atsakomybę, jog žiaurumas ir smurtas yra tokios aktualios miesto problemos? Šįkart vėl leidome jauniems žmonėms sužymėti tas institucijas, kurios pirmiausiai turėtų rūpintis jaunimo problemomis. Nors šiame vertinime itin ryškių skirtumų tarp atskirų pasirinkimų nebuvo, tačiau pagrindinės tendencijos ir čia buvo aiškios. Daugiausiai „pažymėjimų“ sulaukė pasirinkimas pats jaunimas (47 proc.). Svariai prie problemų sprendimo, respondentų nuomone, prisideda švietimo įstaigos ir universitetai (44 proc.).Visgi daugiau nei ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, jog jų problemų nesprendžia niekas.

Tikėkimės, kad į Kauną savo komandų palaikyti atvykstantys sirgaliai, kurių didžioji dalis taip pat bus jauni žmonės, Kaune nesusidurs su nusikaltimais, sėkmingai praleis laiką ir prisimins Kauną kaip saugų, patogų ir draugišką miestą. Juk būtent nuo mūsų ir priklauso, kokį mūsų miestą jie pamatys ir ką apie jį sužinos. Ir galbūt šioms kelioms dienoms mums patiems reiktų užsidėti rožinius akinius ir pamiršti apie nuoskaudas, nusikaltimus ir kitus neigiamus aspektus, kurie galbūt kartais jaučiami mūsų mieste – šiaip ar taip mes tikrai neišskirtiniai, ir išėjęs naktį pasivaikščioti Kaune tikrai nerizikuojame labiau nei beveik bet kuriame panašaus dydžio Europos mieste, o pagal oficialią statistiką, kuri fiksuoja smurtinius nusikaltimus miestų centruose, Kaunas yra ir vienas saugiausių miestų visame rytų Europos regione.

Taigi, būkite saugūs ir laimingi! Į Kauna ateina krepšinio šventė!

Straipsnio turinyje naudota informacija, kuri gauta Kauno miesto savivaldybės užsakymu atliekant Kauno miesto jaunimo situacijos tyrimą. Tyrimas atliktas 2011 metų kovo mėnesį, tyrimo imtis 966 jauni žmonės nuo 14 iki 29 metų, turintys reikšmingų sąsajų su Kauno miestu. Tyrimą atliko ir apibendrino Viešoji Įstaiga „Verslo iniciatyva“.

Kiti rašinių apie jaunimo situaciją Kauno mieste ciklo straipsniai:

Apie Kauno jaunimo laisvalaikį „Laisvas laikas prie kompiuterio ir klausantis muzikos“

Apie jaunimo demografines tendencijas „Kur dingsta jauni žmonės?“

Apie Kauno įvaizdį ir stereotipus „Kaunas – lietuviškiausias miestas?“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: