Pexels.com archyvo nuotr.

Vakcinacijos tempams didėjant pastaruoju metu nustatomas vis didesnis Covid-19 sergamumas Azijos bei Ramiojo vandenyno šalyse. Daugelis šių regiono šalių uždarė sienas beveik visiems užsieniečiams, įvedė griežtus karantinus atvykusiems ir įvedė agresyvias taisykles siekiant, kad būtų užfiksuoti visi atvejai. Visi šie ribojimai veikė kurį laiką, tačiau atsiradus naujoms viruso atmainoms, tokioms kaip „Delta“ ar „Delta Plus“ darosi vis sunkiau suvaldyti situaciją.

Žmonės visame pasaulyje akivaizdžiai pervargę nuo griežtų ribojimų, o prasidėjus vakcinavimui nuo Covid-19 buvo tikėtasi, kad pagaliau galėsime gyventi kaip anksčiau. Daugelio šalių gyventojai kurį laiką mėgavosi laisve ir sumažintais ribojimais, tačiau tuo tarpu Australijoje bei Kinijoje žmonės gyvena vis dar karantino režimu. Ramiojo vandenyno salų valstybė Fidžis, kuri dar prieš metus galėjo džiaugti pavieniais atvejais, šiuo metu kovoja su dideliais bei sunkiai suvaldomais viruso protrūkiais. Manoma, kad spartus viruso plitimas įsigalėjo būtent dėl agresyvios delta atmainos, nuo kurios nėra apsaugoti net ir vakcinuoti žmonės.

Tuo tarpu Kinijos bei Australijos šalyse yra taikomos „nulinės“ Covid-19 strategijos, tačiau tokia šalių pasirinkta strategija tik kelia klausimus dėl savo efektyvumo prieš naują atmainą Nors „nulinė“ Covid-19 strategija buvo akivaizdžiai sėkminga ne tik Kinijos ar Australijos šalyse, tačiau ir Naujojoje Zelandijoje, tačiau kaip teigė Honkongo universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto docentė Karen A.Grépin- „Nemanau, kad kas nors nori, jog tai būtų mūsų ateitis.“ Ne vienas ekspertas teigia, kad „nulinės“ strategijos reikėtų atsisakyti, nes visiškas atsiribojimas nuo pasaulio nėra naudingas šalies ekonomikai bei patiems gyventojams.

Tikriausiai dėl to, kad šalys taikančios „nulinę“ strategiją pastebi jos veiksmingumą lėmė tai, kad žmonių vakcinavimas Naujojoje Zelandijoje bei Australijoje vyksta gan lėtai- šiose šalyse šiuo metu kol kas paskiepyta 16 ir 39 proc. gyventojų. Kai „Delta“ atmaina „atvyko“ į Australiją, ji atskleidė esminę šalies strategijos ydą – lėtą vakcinos diegimą. Kai kitos šalys įnirtingai pradėjo skiepyti šių metų pradžioje, Australijos lyderis, atrodo, neskubėjo. Tuo tarpu Kinijoje yra mąstoma atsisakyti „nulinės“ strategijos bei pasirinkti švelninimo metodą, kuris leistu gyventojams nesijausti atribotiems nuo pasaulio.

Ne visose šalyse situacija sparčiai blogėja

Lenkijoje šių metų pradžioje galima buvo pastebėti akivaizdų susirgusių asmenų skaičiaus padidėjimą , kuris tesėsi iki balandžio mėnesio galo. Tačiau šiuo metu šalyje yra vakcinuota apie 46% gyventojų, kas lėmė minimalius susirgimo rodiklius. Šiuo metu šalyje registruojama nuo 100 iki 170 atvejų per diena. Atsižvelgus į teigiamai nuteikiančius rodiklius šalyje nuspręsta atsisakyti arba švelninti tam tikrus apribojimus. Taip pat netoliese esančioje Vengrijoje matomas labai panašus sergančiųjų skaičiaus nuosmukis. Šalyje šiuo metu yra paskiepyta 53,6% gyventojų, o susirgusių skaičius pastaruoju metu retai perkopia šimtą. Rugpjūčio 7 bei 8 dienomis Vengrijoje nebuvo registruota nei vieno susirgimo.

Delta atmaina pavojinga ir vakcinuotiems?

Baltūjų Rūmų atstovė Karine Jean-Pierre teigė, kad prieš du mėnesius delta atmaina sudarė 1 proc. visų COVID-19 atvejų Amerikoje, o dabar sudaro net 80 procentų. Nors vakcinos apsaugo tiek nuo Covid-19, tiek nuo šio viruso delta atmainos sunkių simptomų ar net mirčių, tačiau būtent delta atmaina nepaisant vis didėjančio vakcinuotų žmonių skaičiaus sparčiai plinta visame pasaulyje.

Delta atmaina negailestingai plinta net tokiose šalyse, kuriose skiepijimo rodikliai yra vieni didžiausių. Pavyzdžiui Izraelis, kuriame daugiau nei 62% gyventojų yra visiškai paskiepyti, pranešė, kad per pastarąjį mėnesį padaugėjo kasdienių atvejų, nes delta tapo dominuojančia bei sparčiai plintančia Covid-19 atmaina šalyje.

Ar visa tai turi pabaiga?

Kinijos bei Australijos pavyzdys tik įrodo, kad kitos šalys, kurioms šiuo metu yra taikomi griežti sienų apribojimai, gali nesugebėti amžinai išvengti „Delta“ ar kitų viruso variantų. Manoma, kad delta atmaina paplis ir tose šalyse, kurios šiuo metu atrodo gerai apsisaugojusios nuo viruso bei atsigavusios po paskutinės bangos.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: