© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Susirgimai naująja Delta viruso atmaina jau sudaro didžiąją dalį COVID-19 atvejų visame pasaulyje. Vyriausybės ir toliau vysto vakcinavimo sistemas bandydamos kontroliuoti dar vieną COVID-19 bangą. Įvairiose šalyse susiklostė skirtingos situacijos, pareikalavusios skirtingų problemos sprendimo būdų.

Dabar Delta atmaina užgožė anksčiau išplitusią Alfa atmainą, kuri iš pradžių buvo aptikta Jungtinėje Karalystėje. Naujoji atmaina išprovokuoja kitas infekcijų bangas skirtinguose žemynuose. Praėjusį penktadienį Pasaulinė sveikatos organizacija (World Health Organisation) patvirtino, jog Delta atmaina dominuoja daugelyje Europos šalių. Graikijoje į barus ir kitus restoranus įleidžiami tik pasiskiepiję lankytojai, būtent tokį apribojimą pasiūlė Portugalija dar liepos pradžioje. Italijos ministras pirmininkas Mario Darghi teigia, jog pastaroji atmaina yra kenksmingiausia iš visų kitų koronaviruso variantų. Jis taip pat pabrėžia, jog žalieji pasai ne savavališka, bet būtina priemonė siekiant stabilizuoti ekonomiką šiuo sudėtingu laikotarpiu. Dauguma valdančiųjų akcentuoja, jog be vakcinacijos atviros erdvės bei verslai bus uždaryti ar smarkiai apriboti. Be to, nuo šiol Italija reikalaus vakcinacijos įrodymo daugelyje aptarnavimo ir pramogų įstaigų: sporto salėse, muziejuose ar kino teatruose. Panaši situacija susiklostė ir Prancūzijoje, kurioje vakcinavimas tampa prievole. Tačiau dalis prancūzų ėmė priešintis ir surengė masinius protestus, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių nepatenkintų piliečių, tarp kurių ir dešiniųjų partijos aktyvistai. Nepaisant kilusio įsiaudrinimo, duomenys rodo, kad dauguma suaugusiųjų prancūzų yra pilnai pasiskiepiję.

Visose 50 Jungtinių Amerikos Valstijų juntama panika dėl koronaviruso Delta atmainos ir be galo spartaus pernešimo. Labiausiai kenčia Luiziana, Arkanzasas, Missouri, Florida ir Nevados valstijos, kadangi čia fiksuojama daugiausiai užsikrėtimų. Minima, kad tokia situacija išsivystė dėl per menko vakcinavimo, kuris minėtose valstijose nesiekia nacionalinio lygmenio. Tačiau JAV mirtingumo nuo COVID-19 lygmuo nėra aukštas, kadangi rūpinamasi, jog rizikos grupėje esantys asmenys gautų pilną vakcinos dozę. Ypatingas dėmesys skiriamas 65 m. ir vyresniems asmenims, taip pat slaugomiems namuose ar slaugos įstaigose esantiems senjorams. Infekcinių ligų specialistas Peteris Chin-Hongas interviu metu atskleidė, jog nors mirties nuo koronaviruso atvejų skaičius ir atsilieka nuo infekcijos atvejų, numatoma, jog mirštamumas nemažės. Visoje šalyje pabrėžiama vakcinavimo svarba. JAV prezidentas Džo Baidenas ir Ligų kontrolės bei prevencijos centro direktorė Rochelle Walensky dabartinį susirgimų protrūkį apibūdina, kaip nevakcinuotųjų pandemija.

119 gydymo įstaigų bei 45 vakcinavimo centrai Maskvoje pradėjo teikti pasiūlymus dėl ,,Sputnik V“ ir ,,Sputnik Light Booster“ vakcinų naudojimo, kaip teigė mero pavaduotoja Anastasija Rakova. Meras Sergėjus Sobianinas ragina pasiskiepijusius piliečius pasiryžti trečiai vakcinos dozei po šešių mėnesių. Būtent taip bandoma kovoti su sparčiai plintančia Delta atmaina. Vos prieš kelias dienas rusų mokslininkai tvirtino, jog Rusija pasiekė apie 60 procentų masinio imuniteto. Tačiau šie duomenys itin abejotini.

Indijoje, kurioje praėjusių metų spalio mėnesį ir išplito pavojingoji Delta atmaina, situacija vis dar prasta, tačiau užsikrėtimų skaičius ženkliai mažėja. Nebėra įtampos, kuri buvo antrosios COVID-19 bangos metu, kuomet kasdien buvo užfiksuojama daugiau nei 400,000 užsikrėtimo atvejų. Pavyzdžiui, gegužės 7-ąją buvo pranešta apie 414,188 naujas infekcijas bei kelis tūkstančius mirčių per vieną parą. Tačiau vasaros laikotarpiu įtampa atslūgo, praėjusį ketvirtadienį Indijos Sveikatos ministerija pareiškė, jog buvo fiksuoti 41,383 nauji atvejai ir 507 mirtys. Vis dėlto, būtent Indija visame pasaulyje yra antra pagal visus suskaičiuotus užsikrėtimus. Duomenys rodo, jog iš viso užfiksuoti 31,2 milijonai susirgimų koronavirusu bei 419,000 mirtys per visą pandemijos laikotarpį iki šiol.

Australijos ministras pirmininkas Skotas Morisonas atskleidė, jog Melburno institute modeliuojamos vakcinos bei vykdomi tyrimai siekiant išsiaiškinti vakcinų normas, kurių reikia šaliai, kad būtų galima išvengti griežto karantino. Minėtasis institutas gavo papeikimą už tai, jog pabrėždavo pandemijos sukeltą politinį jautrumą ir viešą problemų nagrinėjimą. Pasak Morisono, modeliuotojai nuolat vertina vakcinacijos galimas rizikas ir apmąsto ne vien minimalias dozes, viskas daroma tam, jog australams netektų kelis mėnesius kęsti karantino ir riboti visuomeninę veiklą. Hipotetiškai svarstoma apie pasekmes, kurios ištiktų, jei 40, 50 ar 60 procentų visos populiacijos gautų pilnas dozes ir kaip tai paveiktų koronaviruso protrūkius bei visą sveikatos sistemą. Specialistai neatmeta galimybės ir iš naujo svarstyti ir karantino svarbą ir įtaką, jei vakcinacija pasiteisintų ir būtų vykdoma sklandžiai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: