Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Egiptiečiai per pirmąjį referendumo ratą nedidele dauguma nubalsavo už ginčijamą naująją konstituciją, palaikomą prezidento Mohamedo Mursi (Mohamedo Mursio) ir jo sąjungininkų islamistų, remdamiesi neoficialiais rezultatais, sekmadienį paskelbė islamiškų politinių jėgų atstovai ir vienas opozicijos judėjimas.

Balsavimas dešimtyje provincijų, įskaitant Kairą, šeštadienį vyko po savaites trukusių masinių protestų, kuriuos organizavo opozicijos koaliciją, kuris iš pradžių siekė sužlugdyti referendumą, bet prieš pat jam prasidedant paskelbė raginimą atmesti siūlomą pagrindinį įstatymą.

Neoficialūs pirmojo balsavimo rato rezultatai, pagrįsti referendumo pareigūnų pateiktais duomenimis, toli gražu nerodė triuškinamo pritarimo, kuris, kaip tikėjosi islamiškosios partijos, galėtų apraminti opozicijos bruzdėjimą ir pateisintų M.Mursi riziką, mėginant skubotai prastumti naująją konstituciją.

Iki sekmadienio ryto suskaičiavus daugumą balsų, M.Mursi Laisvės ir teisingumo partija savo tinklalapyje nurodė, kad už naująją konstituciją per skubiai suorganizuotą referendumą balsavo 56,5 proc. žmonių. Panašų rezultatą paskelbė ir Egipto žiniasklaida.

Antrasis referendumo turas vyks kitą šeštadienį – po jo bus paskelbti ir oficialūs rezultatai.

Pagrindinė opozicijos koalicija – Nacionalinio gelbėjimo frontas – šeštadienio vakarą pasibaigus referendumui paskelbė, jog beveik du trečdaliai balsavusiųjų atmetė konstituciją, kurios projektą parengė islamiškų jėgų dominuojama taryba.

Tačiau vienas iš pagrindinių šios koalicijos judėjimų “Liaudies srovė” savo oficialioje svetainėje socialiniame tinkle “Facebook” sekmadienio rytą, kai balsų skaičiavimas buvo jau beveik baigtas, paskelbė, kad apie 56 proc. rinkėjų pritarė konstitucijai.

Kaip rodo preliminarūs rezultatai, sostinėje, kuri yra opozicijos tvirtovė, dauguma balsavo prieš.

Jeigu naujoji konstitucija būtų patvirtinta, tai, kaip tikisi M.Mursi, padėtų užbaigti pereinamąjį laikotarpį, kuris prasidėjo po visuotinio sukilimo, nuvertusio ankstesnį autoritarinį prezidentą Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką).

Per šį jau beveik dvejus metus trunkantį audringą laikotarpį Egiptą laikinai valdė kariškiai, o po birželį vykusių rinkimų šalies prezidentu tapo su Musulmonų brolija susijęs M.Mursi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: