© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinei Karalystei ir Europos Sąjungai tenka kaltė dėl “vaikščiojimo per miegus”, nuvedusio į krizę Ukrainoje, sakoma penktadienį vieno Didžiosios Britanijos parlamento komiteto paskelbtoje griežtoje ataskaitoje.

Lordų Rūmų ES reikalų komitetas, prižiūrintis Britanijos vyriausybės ESpolitiką, šią kritišką ataskaitą paskelbė didėjant pavojui, kad Rytų Ukrainoje galutinai žlugs paliaubos tarp prorusiškų sukilėlių ir Kijevo vyriausybės pajėgų.

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Maskvą ginkluojant separatistus ir siunčiant į Ukrainą savo karius, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tai neigia.

Komitetas yra “įsitikinęs, kad ES ir tuo pačiu Jungtinė Karalystė yra kaltos dėl vaikščiojimo per miegus, atvedusio į šią krizę”, pareiškė komiteto pirmininkas Christopheris Tugendhatas (Kristoferis Tugendhatas).

“Veiksmingų analitinių pajėgumų stygius Jungtinėse Karalystėje ir ES faktiškai atvedė į katastrofiškai klaidingą nuotaikų ir krizės įžangos interpretaciją”, – pridūrė jis.

Komiteto dokumente sakoma, kad ES santykiai su Maskva ilgą laiką buvo grindžiami “optimistine prielaida”, kad Rusija žengia stiprėjančios demokratijos keliu.

Ataskaitoje pažymima, kad sumenkę pajėgumai analizuoti Rusijos politiką Britanijos ir kitų ES šalių užsienio reikalų ministerijose lėmė nesugebėjimą užtikrinti “autoritetingą atsaką”.

“Vyriausybė nebuvo pakankamai aktyvi ir matoma kaip galėjo būti”, – pabrėžė komitetas.

Ši ataskaita tapo naujausiu smūgiu premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) vyriausybei dėl Ukrainos krizės. Generolas Richardas Shirreffas (Ričardas Šerefas), aukščiausio rango Britanijos kariškis NATO pajėgose, anksčiau taip pat skundėsi dėl D.Camerono “neadekvatumo užsienio politikoje”.

Užsienio reikalų ministerija šią kritiką atmetė.

“Jungtinė Karalystė atliko vadovaujantį vaidmenį palaikant Ukrainos teisę pačiai rinktis savo ateitį, pasirūpindama, kad ES paskelbtų griežtas sankcijas Rusijai dėl pastangų diktuoti tą pasirinkimą”, – sakė URM atstovė.

Ministerija “sustiprino savo ekspertinius pajėgumus Rusijos ir (Rytų Europos) regiono atžvilgiu bei toliau dirbs, siekdama užtikrinti stiprų ir vieningą atsaką į Rusijos agresiją”, pridūrė ji.

Ketvirtadienį Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) perspėjo, kad ES ir NATO narės Lietuva, Latvija ir Estija gali tapti naujo Rusijos “hibridinio karo” taikiniais.

Netrukus po šio pareiškimo Rusijos strateginiai bombonešiai buvo pastebėti netoli Britanijos oro erdvės. Pastaruoju metų padažnėję tokio pobūdžio incidentai laikomi Rusijos pastangomis pademonstruoti savo karinę galią.

D.Cameronas šią savaitę perspėjo, kad sankcijos Rusijai gali būti tęsiamos “dar daug metų”, jeigu Maskva nenutrauks savo kišimosi Ukrainoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: