Nusikaltėliu išvadintas Indijos premjeras Narendra Modis (dešinėje) / Wikimedia comons

Indijos teismas ketvirtadienį opozicijos lyderį Rahulą Gandhį pripažino kaltu dėl šmeižto už 2019 metų rinkimų kampanijos metu pasakytą pastabą, iš kurios buvo galima suprasti, kad ministras pirmininkas Narendra Modis yra nusikaltėlis.

N. Modžio vyriausybė plačiai kaltinama besinaudojanti įstatymais, kad susidorotų su kritikais ir juos nutildytų, o ši byla premjero gimtojoje Gudžarato valstijoje yra viena iš keleto, pastaraisiais metais iškeltų jo pagrindiniam oponentui.

Pagrindinis opozicinės Kongreso partijos veidas R. Gandhis buvo nuteistas dvejų metų laisvės atėmimo bausme, tačiau iš karto paleistas už užstatą, kai jo advokatai paskelbė ketinantys pateikti apeliaciją.

Byla buvo iškelta dėl 2019 metų rinkimų kampanijos metu išsakytos pastabos, kurioje 52 metų vyras klausė, kodėl „visi vagys turi Modžio pavardę“.

Jo komentarai buvo vertinami kaip įžeidimas premjero, kuris triuškinamai laimėjo rinkimus, atžvilgiu.

Vyriausybės nariai taip pat sakė, kad šiuo komentaru buvo apjuodinti visi žmonės, turintys Modžio pavardę, kuri siejama su žemesniais Indijos tradicinės kastų hierarchijos laipteliais.

R. Gandhis yra buvusių Indijos ministrų pirmininkų dinastijos, pradedant nepriklausomybės lyderiu Jawaharlalu Nehru, sūnus, anūkas ir proanūkis.

Tačiau garsiausios Indijos politinės dinastijos atžalai sunkiai sekėsi grumtis su politikos milžinu N. Modžiu ir jo nacionalistiniu požiūriu, patraukliu šalies induistų daugumai.

Kitose šalies vietose R. Ghandžiui iškeltos dar mažiausiai dvi bylos dėl šmeižto. Be to, jis yra paleistas už užstatą pinigų plovimo byloje, kuri tęsiasi jau daugiau kaip dešimtmetį. Jis pats neigia bet kokius finansinius pažeidimus.

Živilė Aleškaitienė (AFP)

Rekomenduojame

Naujienų agentūros ELTA informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "NAUJIENŲ AGENTŪRA ELTA" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: