Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinės Valstijose penktadienį kritikavo Izraelio sprendimą pastatyti 3 000 namų žydų naujakuriams Rytų Jeruzalėje ir Vakarų Krante, o JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton (Hilari Klinton) tai pavadino stabdžiu taikai.

“Atsižvelgdama į šiandienos pranešimą, norėčiau pakartoti, kad dabartinė (JAV) administracija – kaip ir ankstesnės administracijos – labai aiškiai sakydavo Izraeliui, kad tokia veikla stabdo užmojus pasiekti taiką derybomis”, – pažymėjo H.Clinton.

Diplomatijos vadovė kalbėjo Vašingtone vykusiame forume, kurį organizavo Sabano Artimųjų Rytų politikos centras. Tarp klausytojų buvo Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Liebermanas (Avigdoras Lybermanas) ir gynybos ministras Ehudas Barakas.

“Tvariausia išeitis iš aklavietės Gazoje būtų visapusiška taika tarp Izraelio ir visų palestiniečių, vadovaujamų jų teisėtos atstovės – Palestinos Autonomijos”, – sakė H.Clinton.

JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija stengėsi sustabdyti palestiniečių pastangas užsitikrinti pripažinimą Jungtinėse Tautose (JT), argumentuodama, kad tai taps tik dar viena kliūtimi kelyje į taiką ir kad valstybingumas gali būti pasiektas tik derybomis su Izraeliu.

“Šią savaitę įvykęs balsavimas (Jungtinėse Tautose) mums visiems turėtų suteikti pauzę. Visos šalys turi kruopščiai apgalvoti kelią į priekį, – pažymėjo H.Clinton. – Mums visiems reikia dirbti kartu, kad rastume kelią į priekį derybose, kurios galėtų įgyvendinti tikslą – dviejų valstybių sprendinį. Tai tebėra mūsų tikslas.”

“Jeigu ir tik tuomet, kai šalys bus pasiruošusios žengti į tiesiogines derybas, kad išspręstų šį konfliktą, prezidentas Obama taps jų visokeriopu partneriu”, – pridūrė ji.

Atsakydama į klausomus po savo pranešimo, H.Clinton sakė norinti, kad Izraelis įgytų moralinį pranašumą.

“Manau, jog jeigu netgi negalite pasiekti išbaigto susitarimo, kuris išspręstų visus šiuos neįtikėtinai sudėtingus klausimus, Izraeliui yra pravartu mėginti”, – aiškino ji. – Tai suteiktų Izraeliui moralinį pranašumą, kurio linkiu Izraeliui. Tai yra tai, ko noriu Izraeliui – moralinio pranašumo.”

Anksčiau JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Tommy Vietoras (Tomis Vitoras) sakė: “Dar kartą reiškiame savo ilgalaikį nepritarimą nausėdijoms, statyboms Rytų Jeruzalėje ir pranešimams (apie tokius planus).”

“Tikime, kad šie veiksmai duoda priešingų rezultatų ir apsunkina (pastangas) atnaujinti tiesiogines derybas arba pasiekti dviejų valstybių sprendinį”, – pridūrė jis.

Pasak žiniasklaidos, dalis statybų vyks itin ginčijamame Vakarų Kranto rajone E1, jungiančiame aneksuotą rytų Jeruzalę su Maaleh Adumimo gyvenviete.

Palestinos išvadavimo organizacija (PLO) pasmerkė šį planą kaip “Izraelio agresiją prieš (Palestinos) valstybę”.

Palestiniečiai ryžtingai priešinasi šiam projektui, nes jį įgyvendinus, Vakarų Krantas būtų padalintas į dvi dalis ir realią Palestinos valstybę sukurti taptų labai sunku.

Palestiniečiai nori, kad jų valstybės sostine taptų Rytų Jeruzalė, ir aktyviai priešinasi plėtros planams Maaleh Adumime, esančiame vos už penkių kilometrų nuo Šventojo miesto rytinės ribos.

JAV neigiamas požiūris į Izraelio nausėdijų plėtrą buvo viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių anksčiau kildavo nesutarimų tarp B.Obamos ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus).

Abiejų lyderių santykiai tebėra įtempti, nors B.Obamos Baltieji rūmai argumentuoja, kad dėl Izraelio saugumo nuveikė daugiau negu bet kuri ankstesnė JAV administracija.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: