Oren Rozen / CC BY-SA 4.0 Wikimedia commons

Dešimtys tūkstančių protestuotojų šeštadienio vakarą žygiavo į Jeruzalę, o šimtai tūkstančių izraeliečių išėjo į gatves Tel Avive ir kituose miestuose, demonstruodami susivienijimą, kurio tikslas buvo blokuoti ministro pirmininko Benjamino Netanyahu ginčytiną teismų sistemos pertvarką. Protestas tęsiasi iki šiol.

Protestas šalyje vyksta jau apie 7 mėnesius, tačiau šiuo metu pasiekė dar neregėtas aukštumas, kai prie jo prisijungia vis daugiau žmonių iš įvairių sferų, manoma, kad bendras protestuotojų skaičius per šį laiką galėjo siekti net virš 150 000 žmonių.

Pirmadienio vakarą gatvėse aplink parlamento rūmus Jeruzalėje buvo susirinkę maždaug 20 000 protestuotojų, mojuojančių mėlynomis ir baltomis vėliavomis, kai kurie iš jų praėjusią savaitę keturias dienas žygiavo į miestą. Prieš balsavimą prieš demonstrantus, kurie blokavo kelią į Knesetą, Izraelio parlamentą, buvo panaudota vandens patranka, o kai kurios degalinės ir prekybos centrai užsidarė protestuodami.

Nepaisant jau kurį laiką vykstančių protestų, sprendimas buvo priimtas. Žiniai apie balsavimo rezultatus ir sprendimo priėmimą pasiekus minią skambėjo šūksniai „mes niekada nepasiduosime“. Sienos ir tvoros buvo išklijuotos įvairiais lipdukais su užrašais „Mes netarnausime diktatoriui“, „demokratija ar maištas“ ir „Išgelbėkite Izraelį nuo Netanyahu“. Teismų sistemos pertvarkai pritarė visi 64 ministro pirmininko Benjamino Netanyahu valdančiosios dešiniųjų pažiūrų koalicijos įstatymų leidėjai, o opozicijos parlamentarai balsavimą boikotavo.

Pagal siūlomą reformą, numatomi esminiai pokyčiai, kurių dėka siekiama apriboti teismų galias: nuo Aukščiausiojo Teismo galimybių ginčyti parlamento sprendimus iki teisėjų išrinkimo taisyklių pakeitimą, Tarp kitų siūlomų pakeitimų – suteikti vyriausybei didesnę įtaką skiriant teisėjus. Ministro pirmininko Benjamino Netanyahu ir jo sąjungininkų teigimu, kad tokie pokyčiai yra itin reikalingi, nes jais siekiama apriboti nerinktų teisėjų galias. Tačiau, kritikai teigia priešingai, kad tai yra planas, kuris sunaikins teismų sistemą bei jos galią ir pavers Izraelį autoritarinio valdymo šalimi, kai visa valdžia bus vienose rankose. Teismų galios panaikinimas leistų vyriausybei priimti savavališkus sprendimus, netinkamus paskyrimus ar atleidimus ir atvertų duris korupcijai, todėl žmonės bijo savo teisių suvaržymo. Tai gali itin stipriai pakenkti šalies teismų sistemos nepriklausomumui ir demokratijai.

Protestus palaiko viso spektro atstovai, skirtingos pasaulietinės ir religinės grupės, darbininkai ir technologijų sektoriaus darbuotojai, taikos aktyvistai ir kariuomenės rezervistai. Protestuotojai tokį sprendimą vertiną kaip B. Netanyahu, kuris yra kaltinamas bei teisiamas dėl korupcijos, siekį daryti įtaką valdžiai ir baiminasi, kad tai gali nukreipti Izraelį į diktatūrinę valdymo formą, tai vadina interesų konfliktu. Pats B. Netanyahu tai vertina kaip žingsnį stipresnės demokratijos link.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: