© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV verslo magnatas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį apsilankė prie sienos su Meksika ir tikino, kad ispanakalbiams patiktų, jeigu jis taptų Amerikos prezidentu, nors anksčiau užsitraukė lotynų amerikiečių rūstybę, išvadinęs meksikiečius imigrantus žagintojais ir narkotikų kontrabandininkais.

Savo stačiokiškais pareiškimai D.Trumpas užpykdė kitus prezidento posto siekiančius respublikonų pretendentus, susirūpinusius, kad milijardieriaus žodžiai gali atgrasyti stiprų ispanakalbių rinkėjų bloką, kuris ir šiaip linksta į demokratų pusę.

Neilgai trukęs D.Trumpo vizitas prie sienos buvo surengtas tuo metu, kai šis verslininkas ir televizijos realybės šou žvaigždė nustelbė visus kitus respublikonų pretendentus ir džiaugiasi aukštai populiarumo reitingais, nors jo galimybės užimti Baltuosius rūmus tebėra labai abejotinos.

Jis įsitraukė į Amerikos įtemptus debatus dėl imigracijos tuo metu, kai respublikonai stengiasi palenkti į savo pusę ispanakalbius, didžiausią JAV mažumą, per praeitus prezidento rinkimus tvirtai palaikiusią demokratų kandidatą.

“Nelegalai kelia didelį pavojų”, – D.Trumpas sakė žurnalistams, turėdamas omenyje milijonus Jungtinėse Valstijose neteisėtai gyvenančių žmonių, kurių didelę dalį sudaro atvykėliai į Lotynų Amerikos. Tačiau magnatas teigė palaikantis “puikius ryšius” su ispanakalbiais, nors tos bendruomenės lyderiai aštriai jį kritikuoja dėl pareiškimų, vaizduojančių meksikiečius nusikaltėliais.

“Aš sugrąžinsiu darbo vietas iš Kinijos, sugrąžinsiu darbo vietas iš Japonijos, – sakė D.Trumpas. – Tos darbo vietos atiteks ispanakalbiams, tad jie mylės Trumpą.”

Respublikonai stengiasi, kad nepasikartotų 2012-ųjų scenarijus, kai partijos kandidatas į prezidentus Mittas Romney (Mitas Romnis) surinko tik 27 proc. ispanakalbių bendruomenės balsų, kai išreiškė palaikymą “savanoriškos deportacijos” planui, pavadinęs jį tikėtinu Amerikos imigracijos krizės sprendiniu.

Vėl padidėjęs dėmesys imigracijos klausimams atskleidė didėjantį respublikonų pretendentų nusiteikimą leisti neteisėtiems imigrantams pasilikti Jungtinėse Valstijose. Respublikonų konservatyvioji “Arbatėlės” frakcija nepritaria tokiai “amnestijai”, tačiau šią idėją patylomis palaiko dauguma veikėjų, siekiančių varžytis dėl prezidento posto ateinančiais metais.

Vis dėlto D.Trumpas nustelbė respublikonų sunkiasvorius, savo pažiūras šiuo klausimu reiškiančius itin atsargiai. Puikiai ispaniškai kalbantis Floridos eksgubernatorius Jebas Bushas (Džebas Bušas), kuris yra vieno buvusio prezidento brolis, o kito – sūnus, vartojo šią kalbą per rinkimų kampanijos susitikimus Naujajame Hampšyre.

“Respublikonas niekada nebebus išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentu, jeigu savo kampanijas rengsime ne taip, – pareiškė J.Bushas, rodydamas ištiestas rankas.

“Nebent rengime kampanijas atvirai, agituodami kiekviename šios šalies kampelyje – agituodami lotynų amerikiečių bendruomenėse, sparčiai augančiose bendruomenėse visoje šalyje, kurios nulems, kas taps naujuoju prezidentu”, – sakė jis.

D.Trumpas prieš savo naujausią kelionę pasistengė, kad padėtis atrodytų itin dramatiška, sakydamas, kad sukels sau “didelį pavojų”, atvykdamas prie sienos kitapus smurto krečiamo Meksikos miesto Nuevo Laredo.

Viena vietos sienos apsaugos darbuotojų sąjunga paskelbė nesiųsianti savo narių į D.Trampo organizuojamus susitikimus. Sienos apsaugos agentai planavo palydėti D.Trumpą prie valstybės sienos ir surengti su juo susitikimą, bet atšaukė tuos planus, pasikonsultavę su Nacionaline sienos patrulių taryba, sakė vietos profsąjungos prezidentas Hectoras Garza (Hektoras Garsa).

D.Trumpas išlipo iš savo lėktuvo Larede ir pareiškė, kad pasieniečių profsąjungos nariai jį boikotuoja, nes yra “suakmenėję ir bijo pasakyti, kas vyksta” prie sienos. Magnatą pasitiko dešimtys žmonių – tiek jo šalininkų, tiek protestuotojų.

Kai kurie skandavo “Fuera!” (“Nešdinkis”), tuo tarpu šalininkai laikė transparantą su užrašu “No era insulto” (“Tai nebuvo įžeidimas”), turėdami omenyje D.Trumpo pareiškimus apie imigrantus, išprovokavusius priešpriešą su kitais respublikonų pretendentais.

D.Trumpo varžovai širsta dėl jo taktikos mesti tiesioginį iššūkį savo kritikams, neigiamų atsiliepimų apie pagrindinius respublikonų lyderius ir užsimojimo sureikšminti opią imigracijos temą, nuo kurios milijardierius pradėjo rinkimų kampaniją.

Buvęs Teksaso gubernatorius Rickas Perry (Rikas Peris) trečiadienį pareiškė, kad D.Trumpo kampanija yra “konservatyvizmo vėžys”.

Pasak jo, “trampizmas” yra “demagogijos, piktavališkumo ir nesąmonių toksiškas mišinys, kuris ves Respublikonų partiją į amžiną pasmerkimą, jeigu jo bus laikomasi”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: