Džastinas Trudo © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Greito maisto pramonė neįsivaizduojama be plastikinių maišelių, lėkščių, šiaudelių ir valgymo įrankių, tačiau už poros metų Kanadoje viso to nebeliks.

Premjeras, Džastinas Trudo, pareiškė, kad iki 2021 m. Kanada visiškai atsisakys vienkartinio plastiko. Panašiu pavyzdžiu jau pasekė JAV Kalifornijos, Havajų ir Niujorko valstijos.

Kubeko Gault gamtos rezervate įvykusioje konferencijoje, Trudo užėmė susirūpinusio tėvo poziciją ir prisipažino, kad jam sudėtinga paaiškinti savo vaikams, kodėl laukinę gamtą, žmogų ir vandenynų gelmes supa plastikas: „Kaip paaiškinti, kodėl į krantą išplaunami banginių lavonai, kurių skrandžiai užkimšti plastiku? Arba, kodėl prie Havajų miršta tiek daug albatrosų jauniklių, kurie plastiką palaiko maistu? Net ir nuėję su savo vaikais į paplūdimį, turime ieškoti laisvos vietos, kurioje nesimėtytų šiaudeliai ar buteliai.“, teigė premjeras.

Anot Kanados valdžios, šalyje perdirbama tik 10% plastiko, nors patys kanadiečiai kasmet sunaudoja daugiau nei 3 milijonus tonų plastiko. Trečdalį Kanadoje išmetamo plastiko sudaro vienkartinės maisto pakuotės.

Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, iki 2017 m. žmonės sunaudojo apie 9 milijardus tonų plastiko. Šio kiekio užtektų pastatyti 822 000 Eifelio bokštų arba 25 000 „Empire State“ dangoraižių.

Kanados planuose numatytas bendradarbiavimas su šalies provincijomis, užtikrinant, kad plastiką gaminančios arba naudojančios įmonės, pasirūpintų savo gamybinių atliekų perdirbimu.

VIDEO: Plastiko upė Indonezijoje

Trudo pasekė Europos Sąjungos pavyzdžiu. Šių metų kovą Europos Parlamentas nubalsavo už įstatymų pataisas, draudžiančias naudoti vienakartinio plastiko gaminius (įskaitant vienkartinius įrankius, šiaudelius ir ausų krapštukus). Pataisos įsigalios nuo 2021 m.

Taip pat skaitykite: Dar vienas banginis, kurio viduje daugybė plastiko pakuočių, išplautas negyvas į krantą [FOTO]

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: