© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jau metus laiko Honkonge vykstantys protestai, kurie prasidėjo po to kai Kinijos valdžia nusprendė priimti ekstradicijos įstatymą, nerimsta ir kelia didesnį net tik gyventojų, bet ir viso pasaulio pasipiktinimą. Tačiau situacija dar labiau aštrėja, nes Kinijos komunistų partija siekia galutinai užgniaužti paskutines autonominio Honkongo laisves.

Honkongas yra pusiau autonominis pietinis Kinijos miestas, buvusi Didžiosios Britanijos kolonija. 1997 metais Honkongas buvo perduotas Kinijai, kuri sutiko valdyti Honkongą pagal „viena šalis, dvi sistemos“ susitarimą ir pasižadėjo, kad Honkonge mažiausiai 50 metų bus išsaugotos pagrindinės teisės. Tačiau stebint pastaruosius įvykius galima tampa aišku, kad Kinijos valdžia ryžtingai nusiteikusi palaužti Honkongo autonomiją, o iš žmonių atimti esminės laisvės, tokios kaip žodžio laisvė ir viešas kalbėjimas.

Nors Europos sąjunga ir JAV nepritarė Pekino veiksmams ir ne kartą ragino persvarstyti naujus įstatymus, kurie pažeidžia pagal deklaraciją užtikrintą Honkongo autonomiją, tačiau naujas saugumo įstatymas buvo priimti ir įsigaliojo. Naujame įstatyme yra tokios nuostatos kaip, laisvės atėmimas iki gyvos galvos už atsiskyrimo veiklą, perversmo organizavimo, terorizmo ir sąmokslo su užsienio pajėgomis nusikaltimus; naujos nacionalinės saugumo agentūros ir jos pareigūnų veikla Honkonge nebus vietos valdžios jurisdikcijoje, kurios parodo, kad Kinijos valdžia nori periimti Honkongą į savo rankas ir suvaržyti autonomiją. Naujas įstatymas taip pat garantuoja, kad teisės ir laisvės, įskaitant žodžio, spaudos, susirinkimų, demonstracijų laisves, bus ginamos įstatymų numatyta tvarka. Tačiau ar tai bus teisingai vykdoma galima abejoti. Iš esmės naujo įstatymo nuostatos neapibrėžia jokių nusikaltimų, o nurodo, kad pats Honkongas nebeturi teisės dalyvauti valdyme, už pasipriešinimą laukia bausmės, o žodžio laisvė bus suvaržyta, nes kalbėjimas to, kad nepatinka Pekinui garantuoja areštą.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Baiminamasi dėl savo saugumo ir ateities

Honkongo gyventojai ir miesto valdžia bijo dėl savo ateities, panašu, kad tam yra rimtas pagrindas. Mieste daugėja incidentų, kuomet po viešo kalbėjimo atkliekamos kratos, o dėl netinkamų veiksmų gyventojai yra areštuojami. Prodemokratinei grupei, dalyvaujančiai atrenkant kandidatus į artėjančius vietos rinkimus, policija surengė reidą praėjus kelioms valandoms po to, kai ji paskelbė apklausą, kurioje paaiškėjo, kad daugiau nei 60% gyventojų netiki, kad Honkongas yra laisvas miestas. Viešosios nuomonės tyrimų instituto (PORI) kabinetuose Wong Chuk Hang rajone buvo atlikta krata penktadienio vakarą, tiesioginėje transliacijoje buvo matyti, kad policijos pareigūnai, įėję į kabinetus su orderiu, apžiūrėjo kabinetą ir konfiskavo kompiuterius, bet žmonių nebuvo areštuota. Dar vienas incidentas įvyko, po to kai buvo priimtas naujas įstatymas, o saugumo pajėgos įžengė į Honkongą, kur tuo metu buvo minimos 23-sios metinės kai Honkongas buvo perduotas Kinijai. Minėjimo metu vienas vyras, turėjęs Honkongo nepriklausomybės vėliavą buvo areštuotas remiantis naujuoju įstatymu. Nors šiais atvejais nusikaltimų nebuvo atlikta, tačiau sankcijos buvo paskirtos, kas tik dar kartą įrodo Kinijos valdžios siekį užgniaužti laisvą Honkongą.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinijos požiūris ir pasaulinės sankcijos

Visą Honkongo protesto laikotarpį didžiosios pasaulio valstybės ragino Pekiną pergalvoti savo veiksmus ir nauju įstatymu nepaminti Honkongo nepriklausomybės. Tačiau nepaisydama raginimų ir įspėjimų Kinijos valdžia priėmė įstatymą, pabrėždama, kad Honkongas nėra pasaulio reikalas. Be abejonės tokie veiksmai sulaukė pasaulio pasmerkimo ir garantuojamų sankcijų. Viena pirmųjų prakalbusių apie sankcijas Kinijai buvo JAV. Dvi dienos po to, kai Kinija paskelbė neigiamai vertinamą saugumo įstatymą, JAV senatas vienbalsiai nusprendė išsiųsti sankcijų įstatymo projektą prezidentui Donaldui Trumpui, kuris dar nepranešė ar pasirašys. Naujuoju teisės aktas bus nukreiptas į kinų pareigūnus ir Honkongo policiją. JAV sankcijos jiems bus privalomos, jei dviejuose vyriausybės pranešimuose iš eilės bus nurodoma, kad jie siekia kliudyti Honkongo laisvėms. Be to, numatoma bausti ir bankus, įskaitant paskolų iš JAV institucijų blokavimą, jei jie vykdys „svarbius sandorius“su asmenimis, pažeidžiančiais autonomiją.

Nors Kinijos veiksmai sulaukė prieštaringų vertinimų ir sankcijų, tačiau panašu, kad Pekino valdžia nesiruošia keisti savo veiksmų ir Honkongo miestas gali uždusti Kinijos gniaužtuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: