© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Paliaubų susitarimo Idlibo provincijoje nebuvo laikomasi. Dvi dienas tęsėsi  žiaurūs susirėmimai tarp režimą palaikančiųjų, džihadistų ir sukilėlių grupuočių. Šiose kovose žuvo beveik 70 žmonių.

Anot Sirijos žmogaus teisių observatorijos (OSDH), nuo lapkričio 30 d. iki gruodžio 1 dienos vykusių susirėmimų metu, žuvo 36 Sirijos režimo pajėgų nariai ir 33 kovotojai iš priešingų stovyklų.

„Tai yra žiauriausios kovos Idlibe nuo pat paliaubų paskelbimo rugpjūčio mėnesį“,- teigia Sirijos žmogaus teisių observatorijos direktorius Rami Abdel Rahmane.

Pasak tarptautinės naujienų agentūros ,,l’AFP“, sekmadienio rytą kovos prasidėjo Maarat an Numane. Danguje pasirodė dūmai, skraidžiojo begalės lėktuvų, bombarduojančių džihadistų ir sukilėlėlių grupuočių pozicijas.

„Režimo pajėgos vadovauja  kontrpuolimui  Idlibo regione, kur sukilėlių ir džihadistų grupuotės lapkričio 30 dieną  perėmė valdymą keturiuose kaimuose. Jie sugebėjo juos visus susigrąžinti“, – teigia Rami Abdel Rahmane ir taip pat užsimina apie galimą kovų tęsinį.

Idlibo provincijoje dominuoja  „Hayat Tahrir al Sham“ grupuotės džihadistai. Šis regionas, kaip ir gretimos Aleppo, Hama ir Latakia provincijų teritorijos, vis dar vengia Sirijos režimo. Šiose vietose taip pat gyvena kelios kitos džihadistų grupės ir susilpnėję sukilėliai.

Pažeistos paliaubos

Nuo balandžio iki rugpjūčio mėn. pabaigos šį regioną be trikdžių bombardavo Sirijos armija, remiama Rusijos oro pajėgų. Remiantis OSDH, per šį laikotarpį žuvo beveik tūkstantis civilių gyventojų, o JT duomenimis, perkelta daugiau nei 400 000 žmonių.

Nepaisant rugpjūčio 31 dieną paskelbtų paliaubų, pastarosiomis savaitėmis itin  sustiprėjo sausumos kovos. Šiuose susirėmimuose žuvo beveik 470 kovotojų, įskaitant apie 250 režimo pajėgų kovotojus ir jų sąjungininkus.

OSDH duomenimis, įsigaliojus paliauboms, dėl sprogdinimų ir sunkiosios artilerijos, buvo nužudyti daugiau kaip 160 civilių, įskaitant 45 vaikus.

Praėjusią savaitę, Europos diplomatijos vadovė Federica Mogherini pasmerkė „nepriimtinus“ sprogdinimus, nukreiptus prieš civilius gyventojus ir gyvybiškai svarbią infrastruktūrą.

Mūšis – raktas

Spalio mėnesį Sirijos prezidentas Bašaras al-Assad’as pirmą kartą apsilankė provincijoje nuo karo pradžios 2011 metais ir tvirtino, kad Idlibe vykstantis mūšis yra vienas pagrindinių, jis yra  tarsi raktas į visų kitų Sirijoje vykstančių kovų pabaigą.

Remiamas Maskvos ir Irano, Sirijos režimas suklasifikavo per pastaruosius dvejus metus vykusias pergales prieš sukilėlius ir džihadistus, ir dabar kontroliuoja daugiau kaip 70% teritorijos, praneša OSDH.

Spalį režimas pradėjo dislokavimą šiaurinėse ir rytinėse vietovėse, kurias anksčiau kontroliavo Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), arabų ir kurdų kovotojų aljansas.

Nepaisant jų pasitraukimo iš 120 kilometrų ilgio pasienio ruožo, SDF vis dar kontroliuoja didelę teritoriją, kuri apima daugiau nei ketvirtadalį Sirijos.

Sirijos režimas vis dar stengiasi susigrąžinti šias teritojas, galiausiai ir visą šalį.

Sirijos konfliktas, kurį sukėlė daugiau nei prieš aštuonerius metus vykstančios demonstracijos už demokratiją, bėgant metams tapo sudėtingesnis, įtraukiant daugybę užsienio valstybių ir radikalių grupių. Dėl šio konflikto žuvo daugiau nei 370 000 žmonių  ir buvo perkelti milijonai gyventojų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: