EPA-ELTA nuotr.

Talibanas uždraudė Afganistano Helmando provincijos barzdaskučiams skusti ar trumpinti barzdas, teigdamas, kad tai pažeidžia jų supratimą apie Islamo įstatymus.

Talibano religinė policija perspėja, kad bet kuris pažeidęs šį nurodymą, bus baudžiamas.

Sostinėje Kabule taip pat yra barzdaskučių, teigiančių, kad gavo panašius nurodymus.

Šie nurodymai įrodo, kad nepaisant vyriausybės pažadų, pamažu grįžtama prie griežto, anksčiau šalį kausčiusio grupuotės valdymo.

Valstybės valdymą perėmus praėjusį mėnesį, Talibanas oponentams įvykdė griežtas bausmes. Šeštadienį, grupuotės kariai nušovė keturis tariamus pagrobėjus, o jų kūnai buvo iškabinti Afganistano vakaruose esančio Herato miesto gatvėse.

Ant salonų, įsikūrusių pietinėje Helmando provincijoje, iškabintuose pranešimuose Talibano pareigūnai įspėja kirpėjus laikytis Šariato įstatymo darant šukuosenas ar modeliuojant barzdas.

Niekas neturi teisės skustis“, – įspėjama pranešimuose.

Kariai nuolatos pas mus atvyksta ir nurodo nebetrumpinti barzdų“, – kalbėjo vienas barzdaskutys iš Kabulo. „Vienas jų man sakė, kad gali atsiųsti slaptus tikrintojus, kad mus sugautų.“

Kitas kirpėjas, kuriam priklauso vienas didžiausių miesto salonų sakė, kad sulaukė skambučio iš žmogaus, prisistačiusio vyriausybės pareigūnu. Jis nurodė jam „nustoti sekti amerikietiškomis madomis“ ir neskusti ar trumpinti barzdų.

Per pirmąjį Talibano valdymą 1996-2001 m., radikalieji islamistai uždraudė stilingas šukuosenas ir pareikalavo vyrų užsiauginti barzdas.

Tačiau iškart po to, Afganistane įsivyravo mada neturėti barzdų ar turėti trumpas barzdas ir dauguma afganistaniečių salonuose apsilankė pasidaryti madingas šukuosenas.

Barzdaskučiai, kurie nenorėjo savęs įvardinti dėl jų pačių saugumo sako, kad dėl naujų nurodymų darosi sunku pragyventi.

Daugelį metų mano salonas buvo vieta jaunimui nusiskusti taip, kaip jie nori ir atrodyti madingai“, – vienas jų pasakojo žurnalistams. „Nėra prasmės tęsti šį verslą.“

Kirpyklos tampa uždraustais verslais“, – sakė kitas. „Šį darbą dirbau 15 metų ir nemanau, kad galiu jį dirbti toliau.“

Dar vienas barzdaskutys iš Herato sakė, kad nors jis negavo oficialaus įsakymo, jis nebeteikia barzdos trumpinimo paslaugos.

Klientai nesiskuta barzdų, nes jie nenori tapti Talibano karių taikiniais gatvėse. Jie nori pritapti ir atrodyti, kaip jie.“

Nepaisant kirpimo kainų sumažinimo, jo verslas bankrutuoja. „Niekam neberūpi jų stilius ar plaukų mados“, – pasakojo jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: