S. Šoigu EPA-ELTA nuotr.

Gegužės 9 d. Rusijoje planuojamos kasmetinės Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją iškilmės. Šiemet visas pasaulis laukia jų itin neramiai.

Daug spėliojama, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasinaudos šia proga, kurios metu vyks didelis karinis paradas per Maskvos centrą, kad padarytų svarbų pranešimą apie karą su Ukraina, galbūt net paskelbtų pergalę, arba visuotinnę mobilizaciją.

Pasak Ukrainos prezidento ofiso patarėjo Aleksejaus Aristovičiaus, Vladimiras Putinas stengiasi nedaryti iš anksto nuspėjamų veiksmų, tad visuotinė mobilizacija gali būti paskelbta gegužės 8 dieną ar 10-tą. Pasak jo rusai deda visas pastangas, kad gegužės 9 d. paskelbti įveikę Mariupolį.

Simbolinių datų naudojimas buvo reikšmingas per visą Rusijos karo veiksmų Ukrainoje periodą – invazija prasidėjo kitą dieną po Tėvynės gynėjų dienos, kai minimos Raudonosios armijos įkūrimo metinės.

Didžioji dalis Rusijos kampanijos Ukrainoje taip pat buvo persmelkta istorinių analogijų, ypač Antrojo pasaulinio karo vaizdinių. Rusijos pareigūnai nuolat kaltina Ukrainą, kad ji yra nacistinė valstybė, o Rusijos kariai virš pastatų ir miestų, užgrobtų iš Ukrainos pajėgų, iškėlė Antrojo pasaulinio karo laikų karines vėliavas.

Nuo XX a. septintojo dešimtmečio kasmetinė Rusijos gegužės 9-osios šventė tradiciškai pažymima dideliais kariniais paradais, didelėmis eitynėmis didžiuosiuose miestuose ir kitais viešais renginiais. Šiemet virš Maskvos centro praskris naikintuvai, sudarantys „Z“ raidės formos simbolį, kuris plačiai naudojamas siekiant išreikšti paramą Rusijos kariams Ukrainoje.

„Putinas yra apsėstas istorijos ir Pergalės dienos kulto Rusijoje simbolikos“, – sakė Rusijos užsienio politikos ekspertas Antonas Barbašinas.

Nors Rusijos kariuomenė Ukrainoje sulaukė itin nedidelės sėkmės – užėmė palyginti nedideles teritorijas šalies pietuose ir rytuose, daugelis tikisi, kad gegužės 9 d. V. Putinas bandys paskelbti savotišką ribotą pergalę Ukrainoje.

„Rusija du ar tris kartus baigė karą Sirijoje… jie paskelbė visišką pergalę, tikslai pasiekti, misija įvykdyta“, – sakė Barbašinas. „Jie galėtų paskelbti gegužės 9 d., kad mes laimėjome: Donbasas saugus… bet viskas tęsiasi“.

Gali būti ir taip, kad Kremlius gali siekti išnaudoti patriotinį Pergalės dienos švenčių užsidegimą, kad Rusija plačiau įsitvirtintų karo veiksmų fronte.

„Atrodo vis labiau tikėtina, kad užuot pasinaudojusi šia diena pergalei paskelbti, Rusijos vyriausybė vietoj to gegužės 9-ąją panaudos kaip dieną, kai „specialioji karinė operacija“ oficialiai įforminama kaip „karas“, – teigiama paskelbtoje britų analitinio centro Karališkasis Jungtinių tarnybų institutas (Royal United Services Institute) ataskaitoje.

Kad ir kokios būtų viltys, jog iki gegužės 9 d. padėtis vietoje pasikeis, taip pat esama svarių įrodymų, kad Rusijos pajėgos nepajėgia pasiekti reikiamų laimėjimų vietoje iki simbolinės dienos.

„Manau, kad žmonės pernelyg susitelkia ties gegužės 9-ąja kaip šio karo pabaigos data“, – tviteryje rašė JAV įsikūrusio Užsienio politikos tyrimų instituto karinis analitikas Robas Lee.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sekmadienį pareiškė, kad Kremlius nesiekia užbaigti karo Ukrainoje iki Pergalės dienos.

Pastarosiomis savaitėmis kovos vis dažniau persimeta į Rusiją, o ukrainiečiai akivaizdžiai puola strateginius objektus Rusijoje. Smurtas pasienio zonoje netgi pradėjo daryti įtaką kai kuriems Pergalės dienos planams: Belgorodo srities gubernatorius ketvirtadienį atšaukė vadinamojo Nemirtingojo pulko eitynes devyniuose su Ukraina besiribojančiuose rajonuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: