© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, Pietų Amerika tapo naujuoju koronaviruso pandemijos epicentru. Viruso atvejų sparčiai daugėja, labiausiai paveikta išlieka Brazilija, kuri yra antra pagal užsikrėtimų skaičių visame pasaulyje. Iš kitų Lotynų Amerikos šalių pirmauja Peru, Čilė ir Meksika. Šioje šalyje labiausiai nukentėjęs yra Meksiko miestas, regionai aplink jį ir Baja Kalifornija šiaurėje. Anksčiau minėtose šalyse atliekamų tyrimų skaičius yra labai mažas, Meksika atlieka tik maždaug 2 testus 1000 žmonių, palyginti su maždaug 57 iš 1000 JAV, be to, specialistai įspėja, kad užkrėstų žmonių gali būti daug daugiau nei Lotynų Amerikos vyriausybės skelbia.

Kitaip nei Jungtinėse Valstijose ar daugelyje Europos šalių, kur virusas pasiekė savo piką ir po truputį plitimas mažėja, Lotynų Amerikoje užsikrėtimų skaičius vis dar kyla. Specialistai teigia, kad daugelyje Lotynų Amerikos šalių virusas pasieks piką tik dar po keleto savaičių. Šiuo metu Brazilijoje yra patvirtinta daugiau nei 700 tūkst. užsikrėtusiųjų, mirusių – daugiau nei 37 tūkst. Vašingtono universiteto tyrimo dalyviai perspėjo, kad iki rugpjūčio pradžios Brazilijoje mirčių skaičius gali išaugti iki 125 tūkst. – tai beveik keturis kartus daugiau nei jų yra dabar. Brazilija ir Meksika taiko ne tokias griežtas karantino sąlygas, kaip kitos Lotynų Amerikos šalys. Abi valstybės pateikė gaires, tačiau nenustatė nacionalinių apribojimų. Marcia Castro, visuotinė Harvardo universiteto sveikatos profesorė, sako, kad „atsakas Brazilijoje toli gražu nėra idealus, o šiuo metu trūksta vieningos žinios, kurią pateikia įvairių lygių vadovybė“.

Kitos šalys, tokios kaip Argentina, įvedė privalomą izoliaciją. Prof. Castro sako, kad kartu su Urugvajumi, Argentina dabar yra tarp šio regiono šalių, sugebančių valdyti plitimą. Peru viena iš pirmųjų paskelbė vieną griežčiausių karantinų tarp Lotynų Amerikos šalių, tačiau atvejų ir mirčių vis tiek sparčiai daugėja. Šalis pratęsė karantiną iki birželio pabaigos. Dėl sparčiai daugėjančių atvejų Čilėje, vyriausybė paskelbė apie privalomą uždarymą sostinėje Santjage. Čilėje yra vienas didžiausių testų procentas visoje Lotynų Amerikoje – maždaug 32 testai tenka 1000 žmonių. Tačiau atliekami testavimai visame regione yra žymiai mažesni nei kitose pasaulio vietose.

Brazilijos prezidentas Jail Bolsonaro nuo pat koronaviruso plitimo pradžios neteikė jam didelės svarbos ir virusą vadino „nedideliu gripu“. Šalies dauguma pasipiktinusi tokiu prezidento atlaidumu. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė Margaret Harris, paklausta apie situaciją, teigė: „Epidemija, protrūkis Lotynų Amerikoje yra keliantis didelį susirūpinimą“. Komentaruose žurnalistams Bolsonaro teigė, kad Brazilija svarstys galimybę pasitraukti iš PSO, nebent ji nustotų būti „politine partizanų organizacija“. Bolsonaro atmetimas dėl koronaviruso kelia pavojų visuomenės sveikatai ir jo pastangos panaikinti karantiną bei atverti Brazilijos sienas sukėlė kritiką iš viso politinio Brazilijos pasaulio, kur kai kurie kaltina jį panaudojus krizę siekiant pakenkti demokratinėms institucijoms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: