© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį pasirašė įsaką, atšaukiantį griežtą draudimą rengti politinius protestus per Sočio žiemos olimpines žaidynes, nusileisdamas Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) spaudimui.

Šiuo įsaku leidžiama rengti demonstracijas ir eitynes, kurių vietos ir maršrutai privalo būti iš anksto suderinti su šio Juodosios jūros kurortinio miesto pareigūnais, taip pat su regiono policija ir saugumo pajėgomis.

Dokumente taip pat nustatomi apribojimai, kiek žmonių gali dalyvauti protestuose per olimpiadą, kuri vyks vasario 7-23 dienomis.

V.Putinas rugpjūtį paskelbė įsaką, draudžiantį griežtai kontroliuojamoje žaidynių apsaugos zonoje rengti bet kokius mitingus ir eitynes dėl problemų, nesusijusių su olimpiada.

Šios drakoniškos taisyklės turėjo įsigalioti nuo sausio 7-osios ir veikti iki kovo 21 dienos, nes Sočyje kovo 7-16 dienomis dar vyks žiemos parolimpinės žaidynės.

Tačiau TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) gruodį sakė, kad olimpiados organizatoriai Rusijoje po diskusijų su komitetu sutiko leisti nustatyti “protestų zoną”, ir sveikino tą sprendimą.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir kai kurie Europos lyderiai, tarp jų Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) paskelbė nedalyvausiantys olimpiados atidaryme, kilus susirūpinimui dėl žmogaus teisių padėties Rusijoje – ypač dėl neseniai priimto įstatymo, draudžiančio “homoseksualių santykių propagandą”.

Rusija imsis itin griežtų saugumo priemonių per šias žaidynes, bus panaudojami bepiločiai orlaiviai, varžomas eismas Sočyje bei jo apylinkėse, taip pat bus renkama informacija apie sportininkų ir olimpiadai nušviesti akredituotų žurnalistų pokalbius telefonu.

Nuogąstavimai, kad islamistų kovotojai gali surengti atakų per olimpiadą, padidėjo po praėjusį mėnesį įvykdytų dviejų mirtininkų sprogdintojų išpuolių pietiniame Volgogrado mieste – svarbiame transporto mazge, esančiame už maždaug 700 kilometrų nuo Sočio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: