Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį simboliškai pradės dujotiekio “South Stream” statybas, Kremliui siekiant užsitikrinti dujų eksporto į Europą maršrutą, aplenkiantį neprognozuojamą kaimynę Ukrainą.

Numatoma, kad V.Putinas dalyvaus vamzdyno statybų pradžios ceremonijoje prie Juodosios jūros esančiame Anapos mieste. Ceremonijoje taip pat dalyvaus Rusijos dujų milžinės “Gazprom” ir šio projekto partnerių Europoje (Italijos bendrovės ENI, Prancūzijos EDF ir Vokietijos “Wintershall) atstovai.

Statybų pradžią 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku pažymės simbolinis vamzdžių suvirinimas.

Šis vamzdynas, eisiantis Juodosios jūros dugnu ir per Balkanų šalis, pumpuos Rusijos dujas “Gazprom” stambiesiems klientams Europoje ir užtikrins energetikos išteklių eksporto saugumą.

Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas praeitą savaitę sakė, jog “South Stream” ir panašus projektas Baltijos jūros regione (“Nord Stream”) “užtikrins, kad Rusijos dujos bus tiekiamos stabiliai ir visiškai nepriklausomai nuo jokių išorinių veiksnių, tokių kaip tranzitas”.

Planuojama, kad “South Stream” pradės pumpuoti dujas nuo 2015 metų.

Tačiau šis projektas taip pat kritikuojamas, kad buvo pasirinktas ambicingas sprendimas nutiesti visiškai naują vamzdyną, užuot modernizavus šiuo metu veikiančią infrastruktūrą Ukrainoje.

Europos Sąjunga (ES) palaiko su “South Stream” konkuruojantį dujotiekio “Nabucco” projektą, pagal kurį planuojama tiekti dujas Europai iš telkinių Kaspijos jūros regione, nors šiuos planus labai įtariai vertina Rusija.

Rusija ir jos klientai Europos Sąjungoje siekia išvengti scenarijau, kuris susiklostė 2009 metų žiemą, kai kilus įnirtingam ginčui tarp Maskvos ir Kijevo dėl dujų kainų, vartotojai Europoje buvo dviem savaitėms likę be Rusijos dujų.

“South Stream” projektas labai svarbus pačiam V.Putinui – tai demonstruoja jo nurodymas “Gazprom” vadovui Aleksejui Mileriui paankstinti vamzdyno statybas, kurias iš pradžių planuota pradėti 2013 metais.

A.Mileris sakė, kad šio dujotiekio statybų bendra kaina turėtų siekti 16,5 mlrd. eurų (57 mlrd. litų). Nutiesti vamzdyną per Juodąją jūrą kainuos apie 10 mlrd. eurų (34,5 mlrd. litų), o statyboms sausumoje reikės dar 6,5 mlrd. eurų (22,4 mlrd. litų).

Pasak jo, Rusija į “South Stream” statybą investuos 7,5 mlrd. eurų (25,9 mlrd. litų), o valstybinė įmonė “Gazprom” valdys 50 proc. šio projekto akcijų.

Kijevo politiniai santykiai su Maskva kelerius pastaruosius metus buvo labai permainingi, o analitikai pastebi, kad Ukrainos dujų tranzito tinklams skubiai reikalinga modernizacija.

“South Stream” projektą iš pradžių bendrai planavo “Gazprom” ir Italijos energetikos įmonių grupė ENI, o vėliau buvo sudarytas konsorciumas su Vokietijos “Wintershall” ir Prancūzijos EDF.

Rusija taip pat užsitikrino itin svarbų Ankaros sutikimą tiesti “South Stream” vamzdyną per Turkijos teritorinius vandenis.

Už Juodosios jūros šis vamzdynas kirs Bulgariją, Serbiją, Vengriją ir Slovėniją, o Austrijoje bus sujungtas su pagrindinių Europos dujotiekių tinklu.

Statybos pradžios ceremonija “Partnerystės suvirinimas” prasidės 11 val. Grinvičo laiku. Joje kartu su V.Putinu dalyvaus ENI generalinis direktorius Paolo Scaroni (Paolas Skaronis), EDF vadovas Henri Proglio (Anri Proljo) ir “Wintershall” vadovas Raineris Seele (Raineris Zėlė).

“South Stream” projektą įgyvendina konsorciumas, kuriame 50 proc. akcijų priklauso “Gazprom”, 20 – ENI, o EDF ir “Wintershall” valdys po 15 proc. akcijų.

Iš Rusijos perkamos gamtinės dujos šiuo metu patenkina ketvirtadalį ES bendro dujų poreikio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: