Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) buvo apkaltintas tuo, kad finansiškai pasinaudojo turtingiausia šalies moterimi, ir šis tyrimas dėl nelegalaus partijos finansavimo gali sužlugdyti jo politinio sugrįžimo viltis.

Jo advokatai sakė, kad apskųs sprendimą oficialiai tirti N.Sarkozy veiksmus dėl įtarimų, kad jis pasinaudojo pagyvenusia “L’Oreal” paveldėtoja Liliane Bettencourt (Lilian Betankur), kai ši buvo susilpnėjusi dėl prastos sveikatos.

Ketvirtadienį N.Sarkozy buvo netikėtai iškviestas į pas Bordo teisėją Jeaną-Michelį Gentilį (Žaną Mišelį Žentilį), kur akis į akį susitiko su mažiausiai keturiais buvusiais L.Bettencourt darbuotojais.

Teigiama, kad jis iš turtingiausios pasaulio moters priėmė grynųjų prikimštus vokus savo 2007 metų rinkimų kampanijai finansuoti.

J.-M.Gentilis siekia nustatyti, kiek kartų N.Sarkozy lankėsi pas L.Bettencourt per savo sėkmingą kampaniją.

58 metų N.Sarkozy visuomet tvirtindavo, jog L.Bettencourt rezidencijoje per kampaniją lankėsi tik kartą, kad susitiktų su jos velioniu vyru. Tačiau milijardierės darbuotojai kalba kitaip.

N.Sarkozy atstovas Thierry Herzogas (Tjeri Herzogas) sprendimą apkaltinti jo klientą pavadino “teisiškai nenuosekliu ir neteisingu”. Jis sakė, kad nedelsdamas inicijuos veiksmus dėl kaltinimų panaikinimo.

Lapkričio mėnesį J.-M.Gentilis ir dar du tyrimą vykdantys magistrato teisėjai 12 valandų klausinėjo N.Sarkozy. Tada jie nusprendė oficialiai jo neapkaltinti, bet toliau tirti su juo siejamus įtarimus.

L.Bettencourt dabar yra 90 metų. Medicinos specialistai sako, kad jos protiniai sugebėjimai 2006-ųjų rudenį ėmė blogėti.

Įtariama, kad N.Sarkozy iš jos gavo reikšmingas pinigų sumas, pažeisdamas išlaidų rinkimams limitą ir pasinaudodamas dėl prastos sveikatos silpnu žmogumi.

Buvusi L.Bettencourt buhalterė Claire Thibout (Kler Tibu) 2010 metais policijai sakė, kad L.Bettencourt padėjėjui Patrice’ui de Maistre’ui (Patrisui de Mestrui) perdavė vokus su grynaisiais, manydama, kad jie turi būti perduoti N.Sarkozy kampanijos iždininkui Ericui Woerthui (Erikui Vertui). Pastarasis jau yra apkaltintas.

Tyrėjai įtaria, kad galiausiai N.Sarkozy partijos UMP ižde atsidūrė iki keturių milijonų L.Bettencourt eurų.

N.Sarkozy teisinės neliečiamybės neteko 2012-aisiais pralaimėjęs prezidento rinkimus, po kurių valdo socialistas Francois Hollande’as (Fransua Holandas).

Prancūzų teisėjai 2011 metais dėl korupcijos kaltinimų nuteisė N.Sarkozy pirmtaką prezidento poste Jacques’ą Chiracą (Žaką Širaką), kurio kaltinimai buvo susiję su jo darbu Paryžiaus mero poste.

J.Chiracas, kuriam dėl prastos sveikatos buvo leista nedalyvauti teismo posėdžiuose, gavo lygtinę dvejų metų kalėjimo bausmę.

Po pralaimėjimo F.Hollande’ui N.Sarkozy pagrindinį dėmesį skyrė mokamam darbui tarptautinėse konferencijose, bet ne kartą užsiminė, kad svarsto galimybę 2017 metais vėl dalyvauti prezidento rinkimuose.

Anksčiau šį mėnesį jis žurnalui “Valeurs Actuelles” sakė, kad jo pareigos šaliai jausmas gali paskatinti jį grįžti į politikos areną.

Be L.Bettencourt bylos, jo atžvilgiu vyksta tyrimai dėl įtariamo įdarbinimo per pažintis, susijusio su visuomenės nuomonės tyrimo kontraktais, dėl neteisėto policijos tyrimo žurnalistų atžvilgiu ir dėl įtariamų “dėkingumo mokesčių” už Pakistano ginklų kontraktus. Įtariama, kad iš tų “dėkingumo mokesčių” 1995 metais, kai N.Sarkozy buvo biudžeto ministras, buvo finansuojami dešinieji.

Jis visuomet neigė, kad yra padaręs ką nors neteisėta, ir tebėra populiarus tarp dešiniųjų aktyvistų, nors laikomas skaldančia figūra kalbant apie nepastoviai balsuojančius rinkėjus, kurie Prancūzijoje neretai lemia rinkimų baigtį.

Asmenims, nuteistiems dėl pasinaudojimo žmogaus nesugebėjimu blaiviai mąstyti, gali būti skiriamos kalėjimo iki trejų metų bausmės ir baudos iki 375 tūkst. eurų, be to, jiems gali būti uždrausta dirbti valstybės postuose laikotarpiui iki penkerių metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: