© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šveicarai sekmadienį atmetė didžiausio pasaulyje minimalaus atlyginimo – 18 eurų už valandą – įvedimą, pranešė visuomenės nuomonės tyrimo agentūra.

Tik 23 proc. Šveicarijos – vienos brangiausių pragyventi pasaulio valstybių – rinkėjų pritarė minimaliai 22 Šveicarijos frankų (18 eurų) už valandą algai, kuri už mėnesį būtų buvusi 4 tūkst. frankų (3 280 eurų), rodo gps.bern parengtos sekmadienio referendumo rezultatų prognozės.

Atrodo, kad rinkėjai taip pat nepritarė dešimtmetį rengiamam daugiamilijardiniam susitarimui pirkti naikintuvus iš Švedijos, bet tvirtai pritarė priemonėms uždrausti pedofilams dirbti su vaikais.

Referendumai Šveicarijoje pagal tiesioginės demokratijos sistemą rengiami kas tris mėnesius.

Didžiausias dėmesys per nacionalinius debatus prieš šio sekmadienio balsavimą buvo skiriamas minimalaus atlyginimo privalumams ir trūkumams.

“Padorios algos” iniciatyvą palaikančios profesinės sąjungos tvirtino, kad mažiausiai 22 Šveicarijos frankų per valandą reikia norint išgyventi Šveicarijoje, kuri yra tarp brangiausių pasaulio valstybių.

Iniciatyvos šalininkai norėjo, kad ši maža valstybė, esanti Europos širdyje, kurioje išvis nebuvo nustatyto minimalaus atlyginimo, nuo kitų metų pereitų prie didžiausios pasaulyje minimalios algos, daug didesnės nei 7,25 dolerio už valandą Jungtinėse Valstijose, 9,43 euro Prancūzijoje, 5,05 euro Ispanijoje ir neseniai sutartų 8 eurų Vokietijoje.

Tačiau iniciatyva, kuri sulaukė pavydaus ir skeptiško dėmesio iš užsienio, tikriausiai žlugo: rinkėjai paisė oponentų, tarp jų – vyriausybės, perspėjimų, kad kosminis minimalus atlyginimas suduotų mirtiną smūgį daugeliui kompanijų ir susilpnintų sveiką Šveicarijos ekonomiką.

“Šis minimalus atlyginimas sukeltų pavojų darbo vietoms ir dar labiau apsunkintų prieigą prie darbo rinkos jaunimui ir tiems, kurių kvalifikacija nedidelė”, – perspėjo Bernas.

Šalininkai atremia, kad didesni baziniai atlyginimai padidintų maždaug 330 tūkst. žmonių – dešimtadalio šalies darbuotojų – perkamąją galią.

Žmonės, dirbantys pardavimo, paslaugų ir žemės ūkio srityse, ar, pavyzdžiui, kirpėjais ir skrydžių palydovais, paprastai uždirba daug mažiau nei siūlytas minimalus atlyginimas.

“Man tikrai sunku pragyventi iš savo algos”, – AFP sakė viešbučio kambarinė, portugalė Alcina Esteves de Almeida (Alsina Esteviš di Almeida), kurios atlyginimas yra 3,4 tūkst. frankų per mėnesį.

“Turiu daug ko atsisakyti ir dažnai negaliu gerai pavalgyti”, – sakė ši 52 metų moteris, dirbanti viename prabangiame Ženevos viešbutyje.

Kaip ir A.E.de Almeida, maždaug 90 proc. tų, kurie gyvena už mažesnę nei siūlytas minimalus atlyginimas sumą, yra užsieniečiai, neturėję teisės balsuoti sekmadienio referendume, pažymėjo dienraštis “Le Temps”.

Sekmadienio balsavimu tikriausiai taip pat bus atmestas 3,1 mlrd. Šveicarijos frankų (2,5 mlrd. eurų) vertės sandėris pirkti iš Švedijos 22 naikintuvus “Gripen”.

gfs.bern prognozuoja, kad 49 proc. rinkėjų palaimino lėšų skyrimą šiems lėktuvams pirkti, bet paklaidos riba yra 3 proc., tad rezultatas galutinai dar nėra aiškus.

Kritikai tvirtina, kad Šveicarijai nereikia naujų naikintuvų, ir perspėja, kad jie galiausiai gali atsieiti daugiau, nei šalis derėjosi.

Tarp kitų sekmadienio referendumo klausimų buvo iniciatyva, pagal kurią, jeigu ji, kaip tikimasi, bus priimta, visiems nuteistiems pedofilams automatiškai visam gyvenimui bus uždrausta dirbti su vaikais.

Preliminarūs rezultatai Ženevoje rodė, kad daugiau kaip 74 proc. rinkėjų tam pritarė, paskelbė gfs.bern.

Vyriausybė nepritarė šiai iniciatyvai ir teigė, kad ji yra pernelyg griežta, nes, pavyzdžiui, kokiam nors 20-mečiui vyrui potencialiai gali būti taikomas toks draudimas, jeigu jis būtų nuteistas už santykius su kiek jaunesne nei 16 metų, nuo kurių leid

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: