Ali (kairėje) ir Omran Daqneesh

Šiomis dienomis pasaulį apskriejo jaudinanti penkerių metų sirų berniuko, vardu Omran Daqneesh, nuotrauka. Greitosios pagalbos automobilyje sėdinčio kruvino vaiko atvaizdas tapo diskusijų objektu socialiniuose tinkluose ir užsienio žiniasklaidoje, tačiau tuo metu niekam nežinomas Omran broliukas Ali, nuo didelių sužeidimų tyliai užgęso vietinėje ligoninėje.

Omran, kaip ir visa likusi jo šeima, buvo išgelbėtas iš griuvėsių po ką tik įvykusio lėktuvų bombordavimo Alepo mieste. Berniukas buvo skubiai nuneštas medikams ir paliktas sėdėti greitosios pagalbos automobilyje. Sukrėstas visų įvykių sekos, nusėtas dulkėmis ir krauju Omran neverkė, nesiblaškė, tik ramiai, tuščiu žvilgsniu laukė pagalbos. Įamžintos akimirkos greitai apskriejo socialinius tinklus ir palietė ne vieno žmogaus šidį. Berniukas tapo simboliu viso žiaurumo, kurį tenka patirti ten likusiems gyeventi žmonėms. Pats šių kadrų autorius, žurnalistas iš Alepo Mustafa al-Sarout negalėjo paaiškinti, kodėl būtent Omran nuotrauka patraukė visų dėmesį. Tačiau vienaip ar kitaip, berniuko atvaizdas pasiekė plačiąją žiniasklaidą, daug kam naujai priminęs, kokią dramą išgyvena žmonės ne tokiame jau ir tolimame krašte.

Socialiniuose tinkluose buvo pranešta, jog visa Omran šeima buvo išgelbėta iš griuvėsių ir, kad visi liko sveiki ir be didesnių sužalojimų. Tačiau dabar patvirtinta kita žinia – berniuko brolis Ali buvo nugabentas į ligoninę ir dėl sunkių sužeidimų pralaimėjo sunkią kovą. Kai visa šeima buvo pastate ir išgirdo bombų griausmus, Ali tuometu buvo gatvėje. Visi likusieji atsipirko nežymiais sveikatos sutrikdymais, tačiau kai buvo rastas Ali paaiškėjo, jog jam atiteko didžiausias smūgis, mirtinai sužeidęs berniuką. Vaiko tėvai atpažino savo sūnų ir šiuo metu yra gavę laikiną prieglobstį, kol vyksta tyrimas ir laidotuvių procedūra. Sukrėsti ir apimti nevilties berniukų tėvai prašo pažvelgti į jų sūnus ir paaiškinti, ką tokio padarė nekalti vaikai, kad būtų bomborduojami ir žudomi. Pasak Ali ir Omran tėčio, karas tapo nebevaldomas ir čia kaunasi ne tik vyrai bet ir vaikai.

Omran

Omran Daqneesh

Nuo 2011- ųjų Aleppo miestas laikomas kone fronto linija tarp sukilėlių grupuočių ir Sirijos prezidento Bashar al-Assad pajėgų. Pilietinis karas čia tęsiasi jau penkerius metus, nuo to laiko konfliktas nusinešė daugiau kaip 400 000 žmonių gyvybių. Ypač nuožmūs mūšiai šiuo metu vyksta Alepe, tai antrasis pagal dydį šalies miestas, buvęs ekonomikos centras, o dabar virtęs griuvėsių krūva. Miesto gyventojai nuolat patiria vis pasikartojančius bombardavimus, griaunami nekaltų žmonių namai, mokyklos, net ligoninės.

Specialistų atliktais skaičiavimais apie 50,000 vaikų mirė šioje šalyje, prieš penkerius metus prasidėjus neramumams. Žinoma, neįmanoma tiksliai apskaičiuoti visų aukų, o kur dar likusieji su sunkiais sužeidimais, nepagydomomis ligomis, suluošinti ar invalidais likę vaikai. Augdami Sirijoje jie mato tik karą ir mirštančius piliečius, ar galime įsivaizduoti kaip tai paveikia jų psichologiją?

Tikrasis karo siaubas atsispindi visų šių vaikų akyse, o Omran ir Ali yra tik tik maža dalelė iš visos gausybės nukentėjusių Sirijos vaikų. Už jų nugarų rikiuojasi tūkstančiai kitų istorijų ir netekčių, kurių galbūt niekada neišgirsim.

Vaikų gydytojas Abu al Bara apgailestauja, kad yra „tūkstančiai istorijų apie sužeistus vaikus su nuplėštomis rankomis ir kojomis, tačiau net ir visuotinis pasipiktinimas išvydus kelias nuotraukas nieko nepakeis. Pasaulis gali socialiniuose tinkluose kasdien matyti įrašus apie per atakas nužudytus ir po griuvėsiais esančius vaikus. Bet pasauliui tai nerūpi. Viskas tik tušti žodžiai“.

UNICEF generalinis direktorius Anthony Lake teigia: „Nuo karo pradžios per penkerius metus gimusiems vaikams, (daugiau nei trims milijonams), penkeri metai yra visas gyvenimas tiesiogine to žodžio prasme. Gyvenimas, per kurį pažino tik smurtą, nepriteklių, baimę ir nesaugumo jausmą. Ką pasakysime jiems, visiems sirų vaikams? Kad mums nerūpi, jog jie taps prarastąja karta dėl išsilavinimo ir sveikatos trūkumų, kuriuos patirs ateityje? Negalime sugrąžinti brangių jų vaikystės metų, atimtų brutalaus smurto, tačiau galime ir privalome neleisti, kad būtų pavogta jų ateitis, o šioji yra ir Sirijos ateitis“.

Po įvykių virtinės ir nesibaigiančio žiaurumo daug JTO pareigūnų kreipėsi į besikaunančias puses, prašydami nors dienos ar dviejų paliaubų Alepe, mat civilių, suaugusių ir vaikų būklė čia iš tiesų yra labai sunki. Miestas merdi, kova tampa nebekontroliuojama, nusinešdama vis daugiau nekaltų žmonių gyvybių tarp kurių šmėžuoja mažamečių vaikų veidai ir tėvų ašaros bei neviltis.

Taip pat skaitykite: Bangladeše dar viena žiauri vaiko mirtis tekstilės fabrike

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: