Organizatorių archyvo nuotr.

Andrius Zalieska-Zala, dainų autorius ir atlikėjas, grupės „Arbata“ lyderis, kartu su grupe jau išleidęs 5 albumus, kurių klausyti galite čia.

Nerijus Cibulskas poetas, laimėjęs pirmosios knygos konkursą ir jau išleidęs dvi knygas: ,,Nutrinami” ir ,,Archeologija”.

Lapkričio 19 d. 19:00 klube LARGO du nenuginčijamai įtraukiantys kūrėjai dalinsis muzika, poezija, pajautimais.

Kaip supratote, kad negalite nerašyti? Nuo kada tai darote?

Nerijus: Nepasakyčiau, kad yra taip, jog negalėčiau nerašyti. Kai daugiau pamąstau, manau, kad galėčiau. Gal dėl to, kad esu pratęs prie mažų rašymo porcijų. Būna ir taip, kad savaime nesirašo, o čia jau nieko nepadarysi. Svarbiausia – neforsuoti savęs. Anksčiau ar vėliau rašymas vis dar įvyksta.

Kuriu turbūt nuo tada, kai pramokau mokyklinį sąsiuvinį primarginti pirmosiomis abėcėlės raidėmis. Man buvo penkeri-šešeri.

Andrius: Paauglystėje klausantis muzikos visad buvo pagunda sukurti ir pasakyti kaip jautiesi savo žodžiais. Nesvarbu, kad pirmieji bandymai buvo atspindžiai girdėtų grupių. Pirmi bandymai rašyti dainas arba reikšti jausmus per tekstą buvo 16 metų. Tuo metu su draugais kūrėme grupę „Princesė Diana.

Muzikos ir teksto santykis. Vienas gyvenate literatūra, kitas – muzika. O kiek tie dalykai maišosi? Gal iš tiesų abu gyvenate ir tuo, ir tuo?

Nerijus: Muzika mano gyvenime labai svarbi. Kiekvienądien kažko klausau, stengiuosi domėtis muzikinėmis naujienomis, muzikos pasaulio įvykiais. Nardau po virtualias vinilų parduotuves ar pildau Spotify grojaraščius. Teksto ir muzikos santykis ypač sutvirtėjo paauglystėje, tai pamažu atėjo su repu. Manau, kad šitai daug davė periodui, kai pradėjau rašyti elėraščius.

Andrius: Man visada dainoje buvo labai svarbi muzikos ir teksto darna. Nėra taisyklės, kuri nusakytų, kas yra svarbiau, – tekstas ar muzika. Skirtingais atvejais gali būti kitaip. Aš savo kūryboje stengiuosi šiuos dalykus derinti. Kaip tai pavyksta, gali pasakyti pats klausytojas.

Kodėl nusprendėte sujungti savo programas?

Nerijus: Dar nebuvo pasirodžiusi mano antroji knyga, kai užsiminiau Zalai, kad norėčiau su juo paruošti kokį bendrą jaukų projektuką. Knyga pasirodė, pagaliau susitarėme ir dėl renginio. Labai džiaugiuosi, kad turiu progą surengti vakarą su šiuo šiltu žmogumi. Mano manymu, šeštadienį laukia graži, draugiška ir turbūt net ne žiemiška improvizacija.

Andrius: Programų sujungimą paskatino smalsumas. Aš mėgstu lįsti į dar neišbandytas sritis. Tai tarytum savęs paties išbandymas. Taip gimsta ir geros idėjos tolimesniems darbams. Jaučiu, kad su Nerijum esam panašių polių žmonės.

Ar, jūsų manymu, tekstai dainoms turėtų būti rašomi pirmiausia gimtąja kalba? Kodėl?

Nerijus: Lietuvių kalba yra nepaprastas grožis. Tai atsakymas į klausimą apskritai apie žodinę kūrybą.

Andrius: Vienareikšmiškai geriausia rašyti ta kalba, kuria geriausiai moki išreikšti savo mintis. Man tai gimtoji kalba. Kartu tai neleidžia užmiršti savo šaknų.

Kas jums džiugiausia ir kas skaudžiausia šiandieninėje Lietuvos kultūroje?

Nerijus: Kultūra, jos vyksmai ir procesai yra kaip ir bet kurio mūsų gyvenimas. Joje visada yra tiek ir džiuginančių, tiek ir skaudinančių dalykų. Vieni neišvengiamai keičia kitus. Tai rodo, kad kultūra gyva. Ir tai yra gerai.

Andrius: Džiugu, kad šiandieninėje Lietuvos kultūroje tikrai yra daug gerų kūrėjų. Tačiau masinė produkcija, deja, nukreipta į atlikėjų „gaminimą“. Čia nelieka vietos kūrybai, tarytum instrumentai be savo minties ir dvasios. Bet visada yra pasirinkimas, tą reikia skatinti. Žmogaus norą ieškoti ir tobulėti.

Autoriai, atlikėjai, kūrėjai, darę/ darantys didžiausią įtaką.

Nerijus: Vis sunkiau tampa įvardyti įkvėpėjus, įtakas. Su metais jų vis daugėja (kad ir kaip seniokiškai tai skamba). Nesinori kažkokio autoriaus praleisti, o vardinant visus reikėtų nemažai laiko. Bet dauguma jų gyvena mano knygų lentynoje, atranda ten sau patogią vietą.

Ką esate išleidę? Kur būtų galima rasti daugiau žinių apie jūsų veiklą?

Nerijus: 2012 m. išleidau eilėraščių rinkinį „Nutrinami“, šiemet – eilėraščių rinkinį „Archeologija.

Epizodų apie mano kūrybinį gyvenimą visada galite rasti Feisbuke, Instagrame ir Google.

Andrius: Mano kūrybos galima rasti paieškos langelyje įvedus grupė „Arbata“ arba Andrius Zalieska-Zala. Visada galima susipažinti asmeniškai koncertų metu. Kiekvienas koncertas kaip pasimatymas, netikėtas su improvizacijomis.

Kalbino Tamsaulė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: