Organizatorių archyvo nuotr.

Paskutinius koncertus skaičiuojantis pasaulio muzikos festivalis „Pasaulis skamba“ rugpjūčio 15 – 16 d. kviečia apskrieti pasaulį skersai ir išilgai ant stebuklingo muzikinio kilimo. Kaune koncertuos „Karolina Cicha ir Co.“ iš Lenkijos su projektu „Karaimų muzikos žemėlapis“, kviečianti į muzikinę kelionę nuo Vilniaus iki Krymo, bei „Al-Qasar“, kurių muzikos geografija driekiasi nuo Jordanijos iki Maroko. Organizatorius „Gera muzika gyvai“ kviečia aplankyti abu koncertus su vienu bilietu ir patirti pasaulio muzikos įvairovę gyvai.

Karolina Cicha ir Kompanija – karaimų muzika

Karaimai yra viena mažiausių etninių grupių Europoje, turinti apie 1600 narių. Nors ir gyvename šimtmečius kartu, tačiau ar daug žinome apie šios tautos muzikinį gyvenimą, tradicijas, jų ištakas? Lietuvos karaimų muzikinė tradicija, kaip ir Lietuvos totorių, per šimtmečių istoriją susieta su Kryme gyvenančiomis bendruomenėmis. ,,Karaimų muzikos žemėlapis“ – tai pirmasis albumas pasaulyje dedikuotas išsibarsčiusiai šios tautos tradicinei muzikai.

Karolina Cicha keliavo karaimų istoriniais keliais Centrinės bei Rytų Europos žemėse, sekė bendruomenės kelionių pėdsakais po tokias vietas kaip Varšuva, Luckas, Trakai, Halyčas, Vilnius, Kijivas bei Krymo miestus, ir nors koncerte atliekamos dainos kyla iš tradicinės muzikos dermių – toli gražu nėra archyvinės medžiagos rinkiniai, o modernios muzikinės kalbos kūriniai.

Karolina specializuojasi tautinių mažumų muzikinių lobių paieškose, tad perteikia senąją dainų dvasią, o kartu grojantis kolektyvas karaimų rytietiškos muzikos tradicijai suteikia modernų prieskonį. K. Cichos išleidusi nemažai albumų (,,9 Languages“, ,,Jiddyshland“, ,,Tatar album“, ,,One – many“), o ,,Tany“ buvo nominuotas Fryderyk Prize – didžiausiam Lenkijos Pasaulio Muzikos kategorijos fonografiniam prizui.

Al-Qasar – Vidurio Rytų muzika su vintažiniu prieskoniu

Kolektyvas, kurio šerdį sudaro psichodelinio roko atstovas Thomas Attar Bekllier bei Jaoud El Garouge, persmelktas Gnawa muzikos tradicijos iš Maroko, į naują gyvenimą prikelia senąjį psichodelinį roką, kartu integruojant tradicinius Arabų muzikos instrumentus, dermes ir ritmus taip atiduodant duoklę kolektyvą įkvėpusiam 60-ųjų ir 70-ųjų Vidurio Rytų psichodeliniam rokui. Patys atlikėjai savo stilių įvardina kaip ,,arabian fuzz‘‘ – skambesys, apjungiantis Turkų sazo, fuzz gitarų, Arabų ūdo, darbukos, vintažinių stiprintuvų bei klasikinių būgnų garsus.

Arabiški „Al-Qasar“ dainų tekstai yra poetiški, tačiau tuo pat metu socialiai sąmoningi ir aštrūs, liečiantys temas, kurios dažnai yra tabu Vidurio Rytų muzikoje, – visa tai apjungiama su gaivia ir aistringa muzikos energija, naujomis muzikinėmis įžvalgomis, kartu integruojant tradicinės muzikos palikimą bei instrumentus.

Įvairios koncertinės patirtys Europoje ir Šiaurės Afrikoje suteikė kolektyvui galimybę bendradarbiauti ne tik su arabiškos kultūros ,,zar“ muzikinės tradicijos atlikėjais, perteikusiais senovinio gydymo ritualą per hipnotizuojančius mušamuosius, nuvedančius į transo būseną, bet ir neįkainojamą progą įrašyti nykstančius arabų ir beduinų tradicinius instrumentus, tokius kaip kawala bei arghul.

Klausytojai laukia šiais metais pasirodysiančio grupės naujojo albumo ,,Who Are We?“, kuris kupinas šiam kolektyvui būdingo stiliaus skambesio, perteikiantis arabiškų vestuvių, virstančių psichodeliniu vakarėliu šokių aikštelėje, nuotaiką.

Koncertai „O kodėl ne?“:

Karolina Cicha: rugpjūčio 15 d. 19 val.

Al-Qasar: rugpjūčio 16 d. 19 val.

Bilietus galite įsigyti www.bilietai.lt arba renginio vietoje.

Koncertai yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: