Organizatorių archyvo nuotr.

Kaip ir dauguma puikių dalykų gyvenime, gatvės krepšinis susidūrė su begale iššūkių ir problemų, kol pasiekė šių dienų šlovę. Ne paslaptis, kad 1891 metais krepšinio žaidimą išrado amerikietis Jamesas Naismithas Springfilde, Masačiusetso valstijoje. Žaidimas pradėjo taip populiarėti, kad iki XX amžiaus pradžios sparčiai išplito rytų pakrantėje. O ši evoliucija padarė įtaką ir laisvalaikio erdvių plėtojimui bei parkų infrastruktūros atsiradimui.

Pradžioje, lauko krepšinio aikštelės buvo itin archajiškos t.y medinė lenta su mediniu stovu, paprastas metalinis lankas su tinkleliu ir nelygus asfaltas, arba grunto danga. Taip pat, dėl ribotos erdvės, aikštelės buvo mažesnės nei šių dienų aikštynai. Dėl visų šių nepalankių krepšiniui sąlygų bei žaidimo mažesnėje erdvėje, kiekviena aikštelė tapdavo lyg naujas iššūkis, kuris versdavo žaidėjus itin daug judėti, improvizuoti bei gebėti adaptuotis.

RUCKERIO PARKO MAGIJA

Gatvės krepšiniui evoliucionuojant, visuomenė pastebėjo, kad žaidimas įtraukia vis daugiau jaunuolių ir nutolina juos nuo nusikalstamos veikos. Tai įvertinęs, buvęs Nacionalinės Krepšinio Lygos (NBA) žaidėjas, Holcombe Rucker pradėjo organizuoti krepšinio turnyrus parke esančiame Harlemo rajone, vakarų 155 gatvėje. Vėliau šis parkas buvo pavadintas Ruckerio Parku, kuriame rengiamas žymusis Ruckerio Turnyras. Harlemas buvo kupinas vietinių krepšinio talentų, o turnyrai jaunimui buvo akstinas likti krepšinio aikštelėse bei vengti nusikalstamos aplinkos.

Nemažai jaunuolių tai tapo tramplynas į NBA, todėl dažnai didžiausios NBA žvaigždės ateina į Ruckerio parką įtvirtinti savo statusą tarp krepšinio mėgėjų. Čia lankėsi tokios žvaigždės kaip Stephon Marbury, Willis Reed, Allen Iverson ir žinoma anapilin iškeliavęs ir savo istoriją įprasminęs Kobe Bryant.

AND1 MIXTAPE TURAS

Krepšinio populiarumui plintant visame pasaulyje, išaugo ir gatvės krepšinio fenomenas. Tokios šalys kaip Kinija, Japonija ir Brazilija inicijavo savo gatvės krepšinio lygas, kurios tapo puikiomis amerikos lygos kopijomis. Krepšinis buvo praturtintas iš šou elementais t.y. Garsi muzika, šokėjos bei kitos pramogos. Taip atsirado ir dideli rėmėjai, o AND1 sportinės avalynės gamintojas sukūrė savo komandą ir turnyrą – AND1 Mixtape Tour. Tai keliaujančios krepšinio varžybos bei paroda. Turai buvo transliuojami segmentais per ESPN2, o surinkti geriausi epizodai parduodami AND1 Mixtape DVD formate.

AND1 išleido 10 sezonų, pradedant pirmuoju epizodu AND1 Mixtape Volume 1 (1998), ir užbaigiant paskutiniuoju – AND1 Mixtape X (2008). AND1 komanda apkeliavo pasaulį, laimėdama prieš daugybę tarptautinių komandų. Ji liko nenugalėta už JAV ribų, kol 2012 m. pralaimėjo debiutuojantiems Puerto Riko Streetballers ekipai.

Organizatorių archyvo nuotr.

MĄŽTANTIS KREPŠINIO POPULIARUMAS

Technologijoms tobulėjant, pramogų sektorius tapo itin konkurencingas, o tikslinė auditorija stipriai fragmentavosi t.y atsirandant vis daugiau pramogų formų, žmonių pasirinkimai tampa vis ne nuoseklesni. Šioje perteklinėje kultūroje, mes turime tiek įvairių pasirinkimų, kad organizacijos, norinčios pritraukti naujų vartotojų ar žiūrovų į varžybas dirba Sizifo darbą. Stengiasi visais įmanomais būdais įtikti fanams vien tik juos prisitraukiant į renginį, tačiau išsprendus vieną problemą, iškyla kita. Kaip išlaikyti žiūrovo dėmesį? Čia turi susiklostyti itin daug palankiu faktorių:

  • intriga,
  • geros komandos,
  • įdomūs žaidėjai,
  • įtraukianti programa varžybų metu,
  • bei kiti elementai.

Ir visa tai tampa bene neįmanoma misija. Neretai matome, kad žiūrovai sporto varžybose įnikę į savo išmaniuosius telefonus ir nereaguoja į aikštelėje vykstančius įvykius. Per pastaruosius du dešimtmečius – krepšinis vien iš savęs kaip žaidimas jau nebe patenkina žiūrovo lūkesčių. O prarandant auditorijų susidomėjimą ir mąžtant žaidimo populiarumui, krepšinio organizacijos pradėjo galvoti kaip paskatinti žmones sugrįžti į krepšinio arenas bei labiau domėtis krepšiniu.

Ieškant sprendimo, buvo grįžta į krepšinio pradžią, kur randasi daugiau dinamikos, greičio bei improvizacijos. Taip, krepšinio organizacijos transformavo 3X3 gatvės krepšinį į oficialų, dideles auditorijas pritraukiantį produktą.

3X3 KREPŠINIO INAUGURACIJA

Nustebsite, bet 3 prieš 3 krepšinis populiariausia miesto komandinė sporto šaka pasaulyje ir žaidžiama bene kiekvieno miesto kiemų aikštelėse. 1979 metais 3X3 krepšinis pradėjo augti ir stiprėti kaip krepšinio atmaina. O Lowell mieste, Mičigano valstijoje, buvo pradėtas „Original Gus Macker 3 prieš 3 krepšinio turnyras“. Scott McNeal (dar žinomas kaip Gus Macker) ir jo brolis Mitchas susirinko keletą draugų ir žaidė turnyre dėl 18 USD banko. Turnyras, dabar organizuojamas daugiau nei 75 JAV miestuose, kuriuose dalyvauja dešimtys tūkstančių dalyvių. Dalyviai atvyksta iš visos šalies bei žaidimui suskirstomi į amžiaus grupes.

FIBA intensyvesnis dėmesys 3×3 krepšiniui prasidėjo 2007 metais, kai FIBA ​​nusprendė eksperimentuoti su alternatyvia sporto šaka 2010 m. jaunimo olimpinėse žaidynėse (YOG) Singapūre. 2007 m. vasario mėn. išnagrinėjo FIBA ​​jaunimo krepšinio komisija ir tarptautinių varžybų komisija, 3×3 krepšinis buvo rekomenduotas FIBA ​​Centrinei valdybai kaip 2010 m. YOG žaidimo formatas, o patvirtintas 2007 m. gruodžio mėn.

3X3 krepšinis pasirinktas nes tai universali miestietiška sporto šaka dėl ribotos žaidimui reikalingos infrastruktūros ir įrangos. Atitinkamai, 3×3 krepšinis buvo įvardytas kaip potencialus krepšinio sporto plėtros visame pasaulyje katalizatorius. Prieš pat Singapūrą FIBA ​​intensyviai dirbo siekdama sukurti vieningą ir pritaikytą 3×3 krepšinio taisyklių rinkinį.

2010 m. rugsėjį Stambule vykusiame FIBA ​​pasauliniame kongrese buvo išsamiai pristatyta disciplina ir FIBA ​​siekiai toliau plėtoti 3×3 krepšinį, įskaitant jo tapimą olimpine disciplina.

Nuo 2015 m. vyrų bei moterų 3×3 krepšinis yra įtrauktas į Europos žaidynes, o nuo 2021 m. buvo įtrauktas į pasaulines vasaros olimpines žaidynes. Galėsite mėgautis krepšiniu ne tik sirgdami už Lietuvos Nacionalinę Vyrų Rinktinę su Jonu Valančiunu bei Domantu Saboniu Europos Krepšinio Čempionate bet ir už 3X3 komandą.

3X3 KREPŠINIO TAISYKLĖS

Įvairiose pasaulio vietose 3 prieš 3 krepšinis neturi universalaus pavadinimo. Tačiau FIBA, oficialiai reguliuojanti sportą nuo 2007 metų, pusę aikštės krepšinį pavadino 3×3.

3×3 krepšinis – krepšinio atmaina, kai žaidžiama ne 5 prieš 5 žaidėjus, o 3 prieš 3, naudojant vieną krepšį. Oficialios krepšinio taisyklės skiriasi nuo trijulių taisyklių. Pagrindiniai 3×3 krepšinio taisyklių ypatumai, kuriuos FIBA išleido 2019 metais:

  • Žaidžiama aikštelėje su vienu krepšiu;
  • Aikštėje vienu metu žaidžia po 3 žaidėjus, iš viso komandoje žaidžia 4 žaidėjai. Keitimas leidžiamas tik sustabdžius žaidimą;
  • Už įmetimą užskaitomas 1 taškas, o nuo 3 m linijos 2 taškai;
  • Žaidžiamas 1 kėlinys, trunkantis 10 min. Jei per tą laiką viena komanda pasiekia 21 tašką, rungtynės baigiamos. Jei rungtynės baigiasi lygiosiomis, žaidžiamas pratęsimas iki tol kol viena iš komandų pelno 2 taškus (arba pirmoji pasiekia 21 taško ribą);
  • Perėmus kamuolį komanda turi grįžti už 3 m linijos;
  • Komandos atakai skirta 12 s;
  • Leistina viena minutės pertraukėlė;
  • Asmeninės žaidėjų pražangos neskaičiuojamos, tačiau už 2 nesportiško elgesio pražangas skiriama diskvalifikacija. Už 7, 8 ir 9-ą komandinę pražangą skiriamas vienas baudos metimas, po to du metimai. Pražangos puolant neskaičiuojamos.

3X3 KREPŠINIS LIETUVOJE

2018 m. spalio mėn. buvo įkurta Lietuvos 3×3 krepšinio asociacija. Pastaraisiais metais 3×3 krepšinis sparčiai išpopuliarėjo Lietuvoje, rengiami vyrų ir moterų įvairaus amžiaus turnyrai. Lietuvos rinktinė dalyvavo 2015 m. ir 2019 m. Europos olimpinėse žaidynėse. Individualių žaidėjų reitinguose vienas Lietuvis patenka į TOP 20 (29 03 2022 duomenimis) – Aurelijus Pukelis. Kiti geriausi šalies krepšininkai rikiuojasi netoliese, 22 vietoje – Darius Tarvydas, 25 – Šarūnas Vingelis, bei 29 vietoje – Marijus Užupis.

Svarbu paminėti, kad du geriausi reitingo žaidėjai yra Latviai; pirmąją vietą užimantis Nauris Miezis, bei antrąją – Karlis Lasmanis.

Bendroje įskaitoje (įskaitant Vyrų, Moterų, U23 V+M, U18V+M) Lietuva užima pirmąją vietą, lenkdama Rusiją, Olandiją bei Ameriką.

Įspūdingą 6 vietą komandų kvalifikacijoje užima Šakių komanda su jau minėtais A.Pukeliu, Š.Vingeliu bei Marijum Užupiu.

Išties, 3X3 krepšinis tampa didele jėga populiarinanti krepšinį visame pasaulyje. Jei norite turėti krepšinio aikštelę savo namų kieme ir ieškote instrukcijų kaip ją įsirengti, esame paruošę detalų straipsnį kaip tik jums: “Kaip įrengti krepšinio aikštelę?”, o jeigu tik ieškote kur pažaisti krepšinį, čia galite rasti visas krepšinio aikšteles: Krepšinio aikštelės visoje Lietuvoje.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: