JAV krepšininkė B. GrinerEPA-ELTA nuotr.

Amerikos moterų krepšinio žvaigždė, homoseksualią orientaciją viešai atskleidusi sportininkė Brittney Griner Rusijoje buvo nuteista už tyčinę narkotikų kontrabandą. Amerikietė nubausta kalėti 9-erius metus. Tokia griežta bausmė, teigia JAV pareigūnai, yra politinė ir nukreipta į JAV, palaikančią Ukrainą, kuri atremia Rusijos pajėgų puolimą šalies teritorijoje.

Chimkų miesto teismo teisėja Ana Sotnikova paskelbė nuosprendį ir taip pat skyrė B. Griner 1 milijono rublių (maždaug 16,4 tūkst. JAV dolerių) baudą. Ji teigė, kad teismas atsižvelgė į B. Griner dalinį kaltės pripažinimą, gailėjimąsi dėl padarytos veikos, sveikatos būklę. Prokurorai prašė jai skirti 9 su puse metų laisvės atėmimo.

Nuosprendis paskelbtas praėjus maždaug 6 mėnesiams po to, kai 31 metų sportininkė buvo sulaikyta Maskvos oro uoste, o Rusijos prokurorai apkaltino ją bandymu įsivežti narkotinių medžiagų. Šalies pareigūnai paskelbė, kad amerikietės bagaže rasta mažiau nei 1 gramas kanapių aliejaus. Dukart JAV olimpinių žaidynių krepšinio aukso medalio laimėtoja praėjusį mėnesį prisipažino kalta dėl jai pareikštų kaltinimų ir tikino, kad narkotines medžiagas supakavo netyčia skubėdama, kai ruošėsi kelionėn.

Prieš nuosprendžio paskelbimą B. Griner atsiprašė teisme ir sakydama emocingą kalbą paprašė jai atleisti.

„Niekada nenorėjau nieko įskaudinti, niekada nenorėjau sukelti pavojaus Rusijos gyventojams, niekada nenorėjau pažeisti jokių vietos įstatymų. Padariau nuoširdžią klaidą ir tikiuosi, kad jūsų nuosprendžiu mano gyvenimas čia nesibaigs. Žinau, kad visi nuolat kalba apie politinį persekiojimą ir politiką, bet tikiuosi, kad visa tai yra toli nuo šios teismo salės. Noriu dar kartą pasakyti, kad neturėjau tokio tikslo pažeisti jokių Rusijos įstatymų“, – kalbėjo ji.

B. Griner advokatai Maria Blagovolina ir Aleksandras Boykovas rašytiniame pareiškime nurodė, kad skųs nuosprendį. Jie kritikavo teismą ignoravus jų argumentus. Skųsti nuosprendį galima per 10 dienų nuo jo paskelbimo.

„Esame labai nusivylę nuosprendžiu. Mes, teisininkai, manome, kad teismas turi būti teisingas visų atžvilgiu nepaisant pilietybės. Teismas visiškai ignoravo visus gynybos argumentus, o svarbiausia – kaltės pripažinimą“, – sakė jie.

„Tai prieštarauja egzistuojančiai teisinei praktikai. Atsižvelgiant į medžiagos kiekį (jau nekalbant apie ekspertizės trūkumus) ir ieškinio pagrindą, nuosprendis yra visiškai nepagrįstas. Tikrai pateiksime apeliaciją“, – pridūrė advokatai.

A. Boykovas tikino, kad paprastai už tokio pobūdžio nusikaltimus kaltinamiesiems skiriami 5-eri metai nelaisvės, o trečdalis nuteistųjų paleidžiami lygtinai.

JARMO

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: